158 de ani de la Dezrobirea Romilor!

Mircea Brânduşă. Duminică 16 februarie s-au celebrat la nivel naţional 158 de ani de la „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti”, aceasta fiind practic prima mare reformă socială privind dezrobirea romilor.

Comunitatea de romi din comuna Chirnogi au sărbătorit cu mic cu mare în sala de conferinţe a primăriei, pusă la dispoziţie cu multă amabilitate de primarul Irinel Roman. La eveniment au participat autorităţile locale reprezentate prin viceprimarul Ion Ştefan, mediatori sociali romi, şcolari, elevi liceeni, cadre didactice rome reprezentanţi ai bisericilor rome, ai sectorului ONG, etc. În alocuţiunea de deschidere a evenimentului, preşedintele organizaţiei locale, Marian Ene a declarat: „Stimaţi invitaţi! Prima atestare documentară a robiei romilor pe teritoriu românesc datează din 3 octombrie 1385, iar 500 de ani mai târziu, încep eliberările succesive ale robilor romi din Ţările Româneşti. La 20 februarie 1856 se elibera ultima categorie de robi, cei ai particularilor. Conform izvoarelor istorice, legiferarea dezrobirii ţiganilor nu a condus la schimbarea fundamentală a statutului romilor în societate. Din punct de vedere cultural şi social, ţiganii au continuat să fie consideraţi o subcultură, un grup social exclus. În anul 1843 Ţara Românească adopta legea „Pentru desfiinţarea dajnicilor romi de sub administraţia Vorniciei temniţelor”. Începând cu acea dată, o parte importantă a romilor a continuat practicarea meşteşugurilor tradiţionale, fie integrându-se în comunităţile săteşti, fie practicând un mod de viaţă nomad. Abia la sfârşitul deceniului şase al secolului trecut, apar primele comunităţi de romi ce se instalează la periferia oraşelor… Irinel Roman este singurul dintre primarii de după revoluţie ai comunei Chirnogi care ne-a făcut cunoscut NOUĂ, o platformă de politici publice pentru romi. Menţionez acest lucru întrucât Irinel Roman are cu adevărat respect faţă de NOI cei care trăim în comuna Chirnogi, de istoria, cultura, tradiţiile noastre şi crede sincer în dreptul la afirmare cultural, politic a romilor. Etnia noastră aşteaptă de la Irinel Roman continuitate şi transpunerea în practică a proiectelor de modernizare structurală a comunei Chirnogi, fapt care presupune inclusiv o abordare pragmatică a îmbunătăţirii vieţii romilor. De aceea îi solicităm d-lui primar Irinel Roman să-şi continue dezvoltarea perspectivelor privind romii şi să solicite la judeţ şi în Guvern urgentarea aplicării acestora… BUT BARSHA ANGLE! – LA MULŢI ANI!”

Mesajul primarului Chirnogi Irinel Roman cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor a fost următorul: „Bună ziua tuturor romilor prezenţi la această sărbătoare! Cu multă emoţie vreau să vă spun că a trebuit să mă pregătesc serios pentru acest discurs. Eliberarea romilor a constituit un proces îndelungat, adeseori anevoios, necesitând atestarea unei voinţe politice coroborate cu transpunerea mentalităţilor liderilor vremii. Din păcate, evenimentul pe care îl celebraţi astăzi nu reprezintă şi finalizarea unui proces de emancipare a etniei dvs. Abolirea formală a robiei nu a generat, în mod automat, adoptarea unor decizii menite să conducă la integrarea acestei minorităţi, a unor măsuri care să prevină excluziunea socială. Azi, la 158 de ani de la momentul proclamării sale legale, incluziunea romilor este departe de a fi realizată. Stigmatul social, problemele sociale grave şi prejudecăţile legate de etnia din care faceţi parte, fac ca romii să fie adeseori priviţi ca nişte „cetăţeni de mâna a doua”. Asumarea efectivă a planului naţional de dezvoltare a comunităţilor de romi, de către fiecare administraţie locală şi de partenerii sociali constituie o necesitate a vremurilor în care trăim. În fond, evenimentul pe care îl celebraţi astăzi arată cum, printr-o măsură legislativă, atunci când există dorinţa de schimbare a stării de fapt, se pot crea premisele dezvoltării individuale a generaţii întregi de romi. În acest context, este important să subliniez rolul pe care administraţia locală din Chirnogi trebuie să-l aibă în realizarea incluziunii romilor din localitate, atât în interiorul comunităţii noastre, cât şi în raportul cu autorităţile statului. Ca primar al comunei Chirnogi voi veghea ca autorităţile locale să facă respectate prevederile constituţionale privind egalitatea dintre locuitorii comunei, indiferent de etnia din care fac parte. Astăzi, la fel ca şi acum mai bine de un secol şi jumătate, dumneavoastră, romii, aveţi şansa de a face un nou pas înainte pentru o emancipare reală a romilor din comuna Chirnogi, judeţul Călăraşi, din România. Astăzi, puteţi face cunoscute opţiunile dumneavoastră care, peste timp să îi facă pe urmaşii voştri să vorbească despre incluziunea etniei rome ca despre o reuşită a societăţii româneşti. Din partea Consiliului Local, a administraţiei publice Chirnogi, vă transmit un sincer şi călduros „La mulţi ani!”. Petrecere frumoasă!”

Evenimentul a continuat cu un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale. S-au acordat diplome pentru merite deosebite la învăţătură următorilor tineri romi: Mădălin Constantin, Iulian Anghel şi Mădălin Dumitru. Pentru promovarea tradiţiilor culturale au primit diplome de excelenţă Cosmin Brutaru, Ionuţ Constantin şi Răzvan Ţăruş. La sfârşit, Marian Ene spunea unui cerc de apropiaţi: „Mişcarea romilor din Chirnogi mai are multe de făcut. Poate că nici măcar o viaţă nu ne este de ajuns pentru ce ne dorim!” Iar un alt invitat care mi-a cerut să nu-i fac cunoscut numele preciza: „Fericiţi cei care gândesc binele personal pornind de la fericirea celorlalţi, care fac din agenda personală agenda comună a semenilor săi între care trăieşte”. Făcea referire la acelaşi Ene Marian, un tip altruist, care a făcut ca acest eveniment să constituie o reuşită.

N.R. La eveniment a participat şi Radu Maier, preşedintele Partidei Romilor.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide