2000 de participanți la Slujba de Bobotează de la Roseți

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.

Miercuri, 6 ianuarie 2016, primăria comunei Roseți a organizat o serie de manifestări tradiţionale la care au participat aproximativ 2000 de locuitori.

Din păcate a fost o Bobotează ploioasă cu temperaturi scăzute, la limita înghețului.

Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Sfântul Nicolae”, începând cu ora 09.00. După terminarea Sfintei Liturghii, părintele paroh Georgian, a oficiat Slujba Aghiasmei celei Mari în spaţiul special amenajat din fața bisericii.

Sărbătoarea a continuat cu deplasarea unui sobor de 3 preoţi, a primarului Nicolae Râjnoveanu, a autorităţilor locale şi a enoriaşilor spre spaţiul de pe islazul comunei Roseți, acolo unde a avut loc slujba de sfinţire a apei brațului Borcea.

Ceremonialul s-a încheiat, conform tradiţiei, cu aruncarea în apă a Crucii şi readucerea ei la preoţi.

Cel care a prins Crucea din apă, Nuțu Ionel, a primit binecuvântarea soborului de preoţi şi a fost recompensat de primarul Râjnoveanu cu 150 lei.

A urmat cea mai atractivă parte a sărbătorii, respectiv, Botezul cailor și concursurile tradiționale de frumusețe a cailor și a celor peste 200 de atelaje, de viteză și tracțiune.

La frumusețe cai, câștigător a fost Sorcă Vasile, pe locul II s-a clasat Chivulescu Alexandru iar locul III a fost ocupat de Buleandră Gigi, Manea Marian, Coleașă Costel și Marin Gheorghe. La această categorie premiile au constat în sume de bani cuprinse între 100 și 50 lei.

La tracțiune atelaje, câștigător a fost Coman Licuță, pe locul II s-a clasat Coleașă George iar locul III a fost ocupat de Dedu Stan, Badea Emil, Marin Constantin, Vasile Alexandru și Stancu Lilică. Premiile au constat în sume de bani cuprinse între 100 și 50 lei.

La viteză, câștigător a fost Dulcă Miose secondat de Iancu Valentin și Nuțu Marian. Premiile au constat în sume cuprinse între 150 și 50 lei.

Premierea a fost făcută de primarul Nicolae Râjnoveanu după fiecare concurs.

Celor care au asistat la manifestările dedicate Sfintei zile de Bobotează, primăria Roseți, prin primarul Nicolae Râjnoveanu, a oferit fasole cu cârnați și vin fiert.

Sărbătoarea s-a încheiat la căminul cultural, unde primarul Nicolae Râjnoveanu s-a întâlnit cu locuitorii comunei Roseți, cărora le-a prezentat date statistice din procesul verbal de recepție  încheiat la terminarea lucrărilor privind investiția: „Dezvoltarea infrastructurii de transport în zona trasfrontalieră Roseți, județul Călărași – Municipalitatea Silistra”, situată în comuna Roseți, executată în cadrul Contractului de lucrări nr. 5051 din 01.07.2014, încheiat între Comuna Roseți, județul Călărași și asocierea SC TELPRON COMEX SRL, SC ZALEX CONSTRUCTION SRL, respectiv SC KOMORA SRL.

La acest eveniment au fost invitați să participe subprefectul județului Florin Stoia, Dan Cristodor – președinte PSD Călărași, Diaconu Virgil, Chiriță George, Ion Samoilă, Ghiță Viorel, precum și o delegație a Municipalității Silistra – Bulgaria reprezentată de Valeri Georgiev și Atanasov Surov.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide