70 de ani de solidaritate europeană

70 de ani de solidaritate europeană

La 70 de ani de la declaraţia lui Schuman care a iniţiat procesul construcţiei Europei, Europa se confruntă cu o încercare fără precedent. Amploarea crizei generate de COVID-19, ne îndeamnă, în mod inevitabil, să ne amintim de fundamentele unităţii noastre, de relevanţa valorilor europene trăite în solidaritate, de importanţa efortului şi sprijinului comun, fiind nevoie de “efort creator” în sensul lui Robert Schuman. Astfel, Uniunea Europeană a intervenit cu un răspuns european comun care include numeroase măsuri luate de către statele membre, mobilizarea resurselor şi furnizarea de informaţii obiective cu privire la răspândirea virusului.

În fiecare an, de 9 mai ne amintim cum europenii au făcut istorie în 1950 şi aducem un omagiu celor care fac istorie astăzi. În discursul său de la Paris din 1950, Robert Schuman, ministrul francez de externe de atunci, şi-a expus ideea pentru o nouă formă de cooperare politică în Europa, care să facă de neconceput războiul dintre naţiunile Europei. Născută în urma celor două conflagraţii mondiale, viziunea lui Schuman a constat în crearea unei federaţii europene având la bază solidaritatea şi egalizarea condiţiilor de viaţă iar propunerea lui este considerată a fi începutul a ceea ce este acum Uniunea Europeană. În cei 70 de ani de existenţă, proiectul European a demonstrat importanţa solidarităţii şi cooperării europene, cu păstrarea valorilor şi obiectivelor.

Anul acesta, în contextual pandemiei cu coronavirus cu care se confruntă întreaga lume, instituţiile europene au marcat Ziua Europei într-un mod diferit, printr-o serie de activităţi online care se găsesc pe paginile web ale birourilor locale şi din întreaga lume ale UE, dar şi pe Facebook şi pe alte reţele de socializare (#EuropeDay).

Cu această ocazie, Programul Interreg V-A România – Bulgaria, care reprezintă un angajament solid în sprijinul României şi Bulgariei, ferm angajat în consolidarea unei Uniuni Europene puternice, a continuat tradiţia de a marca Ziua Europei, pregătind un clip în care echipele reunite ale organismelor de management ale Programului transmit un mesaj despre curaj, ambiţie şi disponibilitate pentru a fi mai puternici împreună. Clipul poate fi vizionat pe pagina de internet www.interregrobg.eu, pe pagina de Facebook şi pe canalul de You Tube ale Programului.

Echipa Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călăraşi pentru graniţa România-Bulgaria (BRCT Călăraşi)/Secretariatul Comun (SC) pentru Programul Interreg V-A România-Bulgaria este în continuare aproape de beneficiarii Programului, folosind mijloace de comunicare moderne, contribuind în mod activ la implementarea proiectelor.

Pentru a afla mai multe despre Programul Interreg V-A România–Bulgaria dar şi despre proiectele finanţate, vă invităm să accesaţi pagina de internet www.interregrobg.eu.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide