joi, aprilie 18, 2024
AcasăCOMUNITATEComuna Grădiştea va avea un parc nou, realizat prin fonduri europene

Comuna Grădiştea va avea un parc nou, realizat prin fonduri europene

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Vineri, 11.04.2014, în sala de şedinţe a Căminului Cultural din comuna Grădiştea, a avut loc o întâlnire care a marcat demararea investiţiei în cadrul proiectului „Înfiinţare parc tematic în comuna Grădişea, judeţul Călăraşi, finanţat prin programul Operaţional de Pescuit” implementat de comuna Grădiştea în parteneriat cu Agenţia de Protecţia Mediului Călăraşi.

Cele două instituţii implementează în perioada 29 august 2013 – 29 august 2014, proiectul cu titlul – „Înfiinţare parc tematic în comuna Grădişea, judeţul Călăraşi, finanţat prin programul Operaţional de Pescuit”, Axa prioritară – 4 – Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti, măsura: 2.1.1. – Îmbunătăţirea competitivităţii zonei de pescuit, prin investiţii, în vederea îmbunătăţirii mediului de viaţă – Strategia de dezvoltare locală integrată a zonei pescăreşti – DUNĂREA CĂLĂRĂŞEANĂ, contract nr.: 48/29.08.2013.

La conferinţa de presă privind lansarea acestui proiect au fost prezenţi: Gabriela Bădică – consultant proiect; Dumitru Ştefănescu – reprezentat FLAG „Dunărea Călărăşeană”; Lucian Cuprinsu – Diriginte şantier; Daniela Pârâială – reprezentant APM Călăraşi; Ion Neagu – Director Agenţia Protecţia Mediului Călăraşi; Constantin Ianache – şef şantier, reprezentant SC Nico Construct SRL; Manuela Iordache – reprezentat APM Călăraşi; Nicolae Rogoz – reprezentant Consiliu Judeţean şi, nu în ultimul rând, Constantin Corbu – primarul comunei Grădiştea. „Eforturile cumulate pentru a aduce bani europeni au fost încununate cu succes în investiţia demarată de comuna Grădiştea. Proiectul lansat azi are obiective multiple care va lăsa şi altfel de urme în rândul comunităţii. Din punctul meu de vedere este bine că nu am făcut lansarea acestui proiect în 2013 pentru că se crea o oarecare presiune la nivelul conducerii instituţiei.

Azi este un moment fericit: are loc lansarea lucrărilor proiectului (în urmă cu 7 zile a fost cunoscut şi numele constructorului) care va fi finalizat la sfârşitul lunii august”, a precizat d-na Gabriela Bădică în cuvântul de deschidere al conferinţei. Obiectivul general al proiectului „Înfiinţare parc tematic în comuna Grădiştea” îl reprezintă realizarea unei infrastructuri moderne şi durabile (spaţiu multifuncţional) cu caracter educativ, creşterea calităţii vieţii prin asigurarea condiţiilor optime de viaţă şi crearea premizelor de dezvoltare socio-economică a comunei Grădiştea.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: îmbunătăţirea infrastructurii locale; punerea în valoare şi creşterea potenţialului economic şi social al localităţii; dezvoltarea durabilă a mediului rural; dezvoltarea de spaţii multifuncţionale – spaţii de educaţie şi petrecerea timpului liber (printre altele spaţii de proiecţie video); îmbunătăţirea condiţiilor de mediu; îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei – obiective specifice care ar putea fi încadrate sub genericul „parc condensat”.

Beneficiarii finali ai investiţiei vor fi cei aproximativ 4.700 locuitori din comuna Grădiştea, elevii de la clasele primare şi gimnaziale din localităţile limitrofe, alte persoane interesate de tematica abordată (floră, faună, pescuit în Lunca Dunării), persoanele şi turiştii aflaţi în zonă, mediul privat care poate dezvolta activităţi economice în zonă. Reprezentantul FLAG „Dunărea Călărăşeană” a punctat următoarele: „Mă bucur că este primul proiect la nivel de judeţ ce va fi implementat în cadrul FLAG. De asemenea, mă bucur că proiectul va avea o destinaţie multiplă, pentru diverse categorii de vârstă. Sper că astfel vom încuraja tineretul din comună să participe la cât mai multe acţiuni ce se vor desfăşura în acest parc tematic”.

Proiectul se întinde pe o suprafaţă de 1.548 m.p., singura suprafaţă disponibilă a primăriei Grădiştea, şi va avea două căi de acces: prin partea de nord – D.N. şi partea de sud – străzile localităţii. Proiectul cuprinde: zonă de agrement destinat locuitorilor comunei Grădiştea; un spaţiu cu o suprafaţă de 32 m.p. destinat expoziţiilor tematice; un spaţiu destinat proiecţiilor tematice cu o suprafaţă de 40 m.p.; o expoziţie tematică realizată la finalul proiectului (floră, faună, pescuit în Lunca Dunării). Valoarea totală a proiectului (inclusiv T.V.A.) este de 557.164, 42 lei, din care 421.000,00 lei, finanţare nerambursabilă şi 28.326,15 lei, contribuţia comunei Grădiştea. Nicolae Rogoz, consilier judeţean, a precizat: „Este un eveniment deosebit de plăcut pentru comunitatea în care trăiesc. Iată că după foarte mulţi ani în comuna Grădiştea se întâmplă şi evenimente plăcute.

În doi ani de când Constantin Corbu conduce primăria, comuna şi-a schimbat vizibil imaginea. A reuşit realizări la care predecesorul său nici nu se gândea. Mă bucur că mă pot implica în astfel de evenimente”. În încheierea conferinţei, primarul Constantin Corbu a spus următoarele: „În calitate de gazde vă urăm, bun venit tuturor celor prezenţi azi, aici. Acest proiect a apărut ca o necesitate pentru comunitate. Amplasamentul lui este într-un spaţiu unde cândva era o magazie de lemne construită prin anul 1911. Am gândit acest proiect cu destinaţii multiple, spaţii de joacă pentru copii şi tineret şi loc de recreere pentru adulţi.

Parteneriatul cu Agenţia de Protecţia Mediului Călăraşi a fost un lucru benefic pentru primăria Grădiştea. Implementarea acestui proiect a fost posibilă cu sprijinul consilierilor locali şi are ca scop schimbarea imaginii comunei. Parcul va fi împrejmuit, va fi dotat cu iluminat şi grupuri sanitare moderne. Aş vrea să punctez următorul aspect: când lucrezi pentru oameni ar trebui să uiţi în ce structuri politice te afli”.

Conferinţa s-a încheiat cu o vizită la locul unde proiectul va fi construit.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite