vineri, martie 29, 2024
AcasăCOMUNITATELinguri, copăi, scăunele din lemn - o tradiţie de sute de ani...

Linguri, copăi, scăunele din lemn – o tradiţie de sute de ani la Spanţov

- Advertisement -

O echipă de șase oameni, cinci meșteri, sute de linguri, scăunele, copăi, platouri de lemn, o afacere socială. Sâmbătă, 23 august 2014, comunitatea din Spanțov a sărbătorit inaugurarea afacerii sociale Meșterii din Spanțov.

Comunitatea din Spanțov (Călărași) se confruntă cu un grad ridicat de sărăcie, într-o localitate în care există puține oportunități economice, iar abandonul școlar este crescut în rândul tinerilor. Pentru a găsi soluții pentru problemele cu care se confruntă comuna lor, Estera Anghel, Cristina Costea și Emilia Ion au înființat în 2010 Asociația Împreună pentru Viitor, cu sprijinul Fundației PACT.

Primul proiect al asociației a fost renovarea unui teren de sport din comunitate, urmat de un club de educație alternativă pentru copii. În 2013, membrii asociației au cercetat, împreună cu 50 de voluntari, obiceiurile ce există în comunitate și au descoperit că există o tradiție străveche legată de prelucrarea lemnului. Astfel, împreună cu ultimii cinci meșteri care mai știau să cioplească, au început să pună pe roate o afacere socială care să valorifice produsele tradiționale din lemn.

Împreună cu consultanții PACT, tinerii din asociație au dezvoltat un plan de afaceri, au ales un nume de afacere și au făcut un plan de marketing cu susținerea unor specialiști în domeniu. De asemenea, ei au încheiat parteneriate cu tineri artiști și designeri (Kaptura de Aer – Veronica Olariu și Cristina Enuță –  și Ruxandra Sacaliș) din București pentru a aduce creativitate și o energie nouă în activitatea lor.

Sâmbătă, Asociația Împreună pentru Viitor și Fundația PACT a lansat oficial această afacere socială. De la 17:00 până la 20:00, pe terenul de fotbal din satul Clinciu, meșterii au făcut demonstrații live, iar participanții au pictat linguri și au asistat la momente artistice oferite de oamenii din comunitate.

Ne bucurăm că am reușit ne mobilizăm, să strângem 50 de voluntari în asociație și în jurul acestei afaceri sociale. De când am început să lucrăm cu cei 5 meșteri în proiect, mai mulți oameni din comunitate care renunțaseră să mai lucreze cu lemnul au redescoperit plăcerea pentru meșteșug și potențialul său economic și vor să se alăture afacerii, declară Estera Anghel, coordonatorul afacerii sociale și reprezentant al Asociației Împreună pentru Viitor.

Irina Pop, Manager de proiect în cadrul Fundației PACT, a completat: „Această afacere îi ajută să mențină vie o tradiție din străbuni care să le aducă și noi venituri în comunitate. Deși proiectul este la final, afacerea și provocările abia încep. Ne dorim ca această întreprindere socială să fie nu numai o oportunitate nouă pentru oamenii din comunitate, ci și o modalitate de a-i aduce împreună. Afacerea este a comunității, dovadă fiind și implicarea tinerilor din comunitate în găsirea numelui și a elementelor cheie în promovarea întreprinderii.”

Acest proiect este finanțat de Petrom prin programul Țara lui Andrei.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite