joi, aprilie 18, 2024
AcasăACTUALDSVSA Călăraşi alături de consumatori în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

DSVSA Călăraşi alături de consumatori în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

- Advertisement -

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi, în această perioadă în care Sărbătorile Pascale se apropie cu paşi repezi, se implica în a asigura siguranţa alimentară a consumatorilor fata de consumul de produse specifice de origine animală şi nonanimala.

Consumatorii care vor cumpăra carne de miel trebuie să verifice cu atenţie dacă are ştampila ovală aplicată la nivelul greabănului în cazul în care este comercializat întreg cu cap ataşat sau în cazul în care se comercializează în sferturi pe fiecare din acestea. Aşa, riscurile de îmbolnăvire sunt excluse, pentru că se cunoaşte originea animalului, aceştia fiind sacrificaţi în unităţi de tăiere supuse controlului oficial sanitar veterinar, fiind examinaţi sanitar veterinar atât înainte cât şi după tăiere şi prezintă siguranţă pentru consum.
Dacă vor cumpăra din alte părţi, o fac pe risc propriu.

Pe lângă ştampilă, pentru a avea certitudinea că achiziţionează carne de miel, pot să o recunoască după culoarea carcasei, care trebuie să fie deschisă, nu roşiatică. De asemenea, mai pot fi atenţi la forma capului, dentiţie, coarne şi copite. Până acum, în judeţ nu au fost sesizări referitoare la cumpărarea şi consumul cărnii provenite de la alte animale decât miei.
Medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Călăraşi desfăşoară controale la unităţi din sectorul industriei alimentare de tip supermarket, pieţe agroalimentare, unităţi de procesare, abatoare şi unităţi de vânzare cu amănuntul, concomitent fiind controlată mişcarea animalelor vii în târguri şi în trafic. Controalele vizează modul de comercializare a cărnii de miel, ouălor, peştelui şi laptelui, precum şi a altor produse specifice de origine nonanimala .
Cei care nu respectă normele de comercializare în această perioadă, riscă amenzi între 600 lei şi 50.000 lei şi chiar suspendarea sau interzicerea activităţii.
Astfel, în perioada 01 – 7.04.2015 au fost supuse controlului oficial sanitar veterinar un număr de 55 unităţi din sectorul industriei alimentare, pentru neconformităţile constatate privind nerespectarea condiţiilor de depozitare, comercializarea în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea normelor sanitare veterinare de igienă, a lanţului frigorific au fost aplicate un număr de 32 sancţiuni contravenţionale din care 12 sancţiuni în valoare totală de 28400 lei, 6 unităţi prin ordonanata de închidere definitivă şi 14 avertismente .
Ca urmare a controlului în trafic desfăşurat de medici veterinari oficiali ai DSVSA Călăraşi şi reprezentanţi ai IPJ Călăraşi în data de 6.04.2015 a fost sancţionat contravenţional un deţinător de ovine din localitatea Ciocăneşti care a comercializat tineret ovin (miei) către un alt crescător de ovine, fără ca animalele să fie crotaliate şi însoţite de documente care să ateste originea acestora.
Conducerea D.S.V.S.A. Călăraşi atrage atenţia ca sacrificarea mieilor şi comercializarea acestora este admisa doar în unităţi autorizate sanitar veterinar, iar în cazul comercializării de tinerret ovin în viu aceştia trebuie obligatoriu să fie crotaliati şi însoţiţi de doumente de identificare.
Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numărul de telefon al D.S.V.S.A Călăraşi 0242 / 313676, la sediul DSVSA Călăraşi fiind asigurată permanenţă, inclusiv sâmbăta şi duminică, între orele 8.00 şi 20.00.
DIRECTOR EXECUTIV,Dr. Vasile Nedelcu

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite