joi, aprilie 18, 2024
AcasăCOMUNITATESandu Manea: „După primii 3 ani de la încredinţarea mandatului ies cu...

Sandu Manea: „După primii 3 ani de la încredinţarea mandatului ies cu fruntea sus în faţa locuitorilor şi le cer votul pentru încă 4 ani”

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Sandu Manea se află la primul mandat de primar al comunei Gurbăneşti, are o bogată experienţă profesională în domeniul agricol, este familist convins, tatăl a doi copii cu care se mândreşte foarte mult. Adept al pragmatismului, dinamic şi dornic să acumuleze cunoştinţe permanent, întreprinzător, deschis spre nou, un om cu un pronunţat spirit civic, binele semenilor săi fiindu-i deviză de muncă în administraţia publică din Gurbăneşti – „o localitate în care intri numai dacă ai treabă”, aşa cum îi place să spună, însăşi domnia sa.

Rep: De mai bine de 3 ani ocupaţi fotoliul de primar al comunei Gurbăneşti. Aţi ajuns greu în acest post?

S.M.: Privind în urmă, azi aş putea spune că drumul spre primărie nu a fost foarte dificil, dar a presupus unele eforturi. A fost nevoie de un dialog permanent, ca să ne lămurim reciproc, eu pe alegători şi ei pe mine, că împreună putem construi un „mâine” mai bun pentru noi toţi. Un lucru vă spun sigur: aceşti oameni deosebiţi, locuitorii comunei Gurbăneşti, meritau şi merită mai mult. Sunt oameni cinstiţi, săritori la nevoie şi foarte gospodari. Îţi este mai mare dragul să lucrezi cu ei.

Rep: D-le primar, cum este să conduci administraţia publică din Gurbăneşti?

S.M.: La început a fost un pic greu, pentru că mai tot timpul trebuia să depinzi de ceva. Sistemul un pic învechit, birocraţia la ea acasă, lipsa personalului evidentă (fără specialişti, concediaţi de fostul primar), salarii mici la nivelul volumului de muncă extrem de mare. Datorii mari (care în timp şi cu eforturi deosebite s-au stins), organigrama deficitară. Azi, totul a reintrat în normalitate din punct de vedere administrativ şi economic.

Rep: Care au fost obiectivele mandatului dvs. şi ce aţi realizat?

S.M.: Obiectivul central l-a reprezentat îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor. Acest lucru a fost posibil prin absorbţia fondurilor europene în vederea derulării următoarelor proiecte finalizate în aceşti 3 ani: Modernizare, reabilitare şi dotare cămin cultural; înlocuire acoperiş Şcoală sat Gurbăneşti; construire gard împrejmuitor Şcoală sat Gurbăneşti; reabilitare, modernizare iluminat public stradal; instalare tehnică informaţională Şcoală sat Gurbăneşti; extindere 1 km reţea apă menajeră sat Gurbăneşti; contorizare apă potabilă în gospodăriile cetăţenilor; lucrări pietruire drumuri sat Coţofanca; modernizare aşezăminte bisericeşti; construire gard împrejmuitor cimitir şi biserică (inaugurare oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Vincenţiu, episcopul Călăraşilor şi Sloboziei); instalare centrală termică sediu primărie.

Rep: Pentru că proveniţi din lumea afacerilor în domeniul agricol, cunoaşteţi nevoile şi dificultăţile pe care le întâmpină oamenii de afaceri din comună. Daţi-ne câteva exemple de măsuri pe care dvs., ca primar, le-aţi putut lua pentru a contribui la eliminarea acestor dificultăţi.

S.M.: În perioada imediat următoare instalării mele în funcţia de primar, am avut în vedere mai multe măsuri: Primăria a pus la dispoziţia fermierilor datele tehnice pentru eliberarea adeverinţelor APIA, fapt ce a condus la îmbunătăţirea accesului la finanţare, mai ales pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri UE, cel mai elocvent exemplu fiind acela al unui investitor care a înfiinţat în satul Gurbăneşti o fermă legumicolă cu 12 sere, înfiinţând 15 noi locuri de muncă pentru locuitori; Reaşezarea şi măsurarea tuturor suprafeţelor de teren arabil disponibile; Verificarea contractelor de arendă astfel încât, toţi cetăţenii să deţină documentele terenurilor pe care le are în posesie; Identificarea conform legii 165 a tarlalelor pentru punerea în posesie conform cererilor depuse la primărie de locuitori.

Rep: Care sunt priorităţile pe care le aveţi pe masa de lucru pentru ultimul an de mandat?

S.M.: În primul rând, accesarea în continuare a banilor europeni, iar ca direcţii de investiţii: Înfiinţare reţea apă potabilă sat Coţofanca, proiect la care în prima etapă s-a introdus 4,5 km de ţeavă din poliester şi prin PNDR, proiect de modernizare a străzilor comunale de interes local prin asfaltarea a 8 km în cele 3 sate ale comunei – Valea Presnei, Coţofanca şi Gurbăneşti.

Rep: Susţinerea oamenilor este importantă şi pentru dvs.! Datoraţi cuiva, ceva? Luaţi în calcul un nou mandat? De ce? Ce mesaj le transmiteţi?

S.M.: Am să vă răspund pe rând: fără oameni nu poţi face niciodată nimic într-o comunitate. Nu datorez nimic, nimănui! Am avut o ofertă electorală pe care o consider promisiune fermă făcută cetăţenilor care m-au ales. După primii 3 ani de la încredinţarea mandatului ies cu fruntea sus în faţa locuitorilor şi le cer votul pentru încă 4 ani. Timp necesar finalizării proiectelor aflate în derulare şi demararea altora care să le îmbunătăţească viaţa şi care să aducă în prim plan imaginea comunei Gurbăneşti la nivel judeţean, naţional şi european. Mesajul meu sper să fie destul de elocvent: să aibă încredere în mine şi să nu ţină cont de anumite informaţii, lansate de răuvoitori care denaturează adevărul.

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite