vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPOLITICAFilipescu: „Trebuie să se aducă prefecți care sunt pregătiți și care nu...

Filipescu: „Trebuie să se aducă prefecți care sunt pregătiți și care nu sunt prinși în politică”

- Advertisement -

Rodica Zaharia. În ultimii 25 de ani, în România, schimbarea guvernului cu un alt guvern a însemnat înlocuiri în toată administrația publică. Primul pas a vizat înlocuirea prefecţilor şi a subprefecţior, reprezentanţii Guvernului în teritoriu. Prefectura Călărași este condusă la ora actuală de George Iacob, iar subprefect este Florin Stoia, ambii foști membri PSD.

Imediat după instalarea noului Guvern Cioloș, era inevitabil să nu apără discuțiile despre înlocuirea tuturor prefecților și a subprefecților, asta în contextul în care chiar noul premier desemnat, Dacian Ciloș, a afirmat că este necesar un proces de evaluare a întregului sistem administrativ, pe care îl va derula pe parcursul anului viitor și pentru care vor fi aplicate criterii de analiză asemănătoare celor folosite pentru funcțiile din interioriul Comisiei Europene. Vor fi evaluate toate funcțiile publice, atât cele de execuție, cât și cele de conducere, cu două tipuri de evaluare, corespunzătoare nivelului funcției.

Cu privire la aceste aspect, co-președintele PNL, Răducu Filipescu, și-a exprimat un punct de vedere, în cadrul unei conferințe de presă, menționând că s-a discutat la nivel național acești pași și că trebuiesc găsiți tehnocrați la nivelul fiecărui județ.
„Dacă se schimbă sau nu prefectul? E greu de răspuns la întrebarea asta, ne gândim… asta dacă va fi cazul, dar deocamdată nu m-a anunțat nimeni că ar trebui să ne gândim la funcția de prefect. Când o să ni se ceară o să ne gândim. Cu privire la miniștrii secretari de stat… încă nu am primit solicitări să depunem posibilitățile pe care le-am avea noi. Iar la capitolul prefecți, aveți răbdare până săptămâna viitoare… abia atunci o să stăm de vorbă pe subiectul ăsta, oamenii ăștia se așează și ei, nu se știe sigur dacă vom ajunge în situația în care să avem așa ceva. E foarte posibil să nu se întâmple. Că ne pare bine sau nu ne pare bine… asta e altă întrebare. S-ar putea să nu ajungem acolo. Da, s-a discutat și subiectul acesta, dar trebuie să găsim pur și simplu tehnocrați, nu oameni politici. Nici în linia a doua nu trebuie să fie oameni politici”, a punctat Filipescu.

Întrebat unde sunt de găsit acești tehnocrați, Filipescu a răspuns, glumind:
„În primul rând trebuie să îi scoatem din partid…. Ei bine, acești oameni trebuie să fie simpatizanți, să aibe ei înșiși o orientare de dreapta. Problema este că nu sunt oameni care să fie pe placul cerințelor de acum. Acum vă spun… oamenii buni pe care i-am avut nu era normal să îi bagi în partid? Că doar nu îi țineai în rezervă. La toate prostiile ne merge mintea, dar cine se putea gândi că vreodată o să vină vremea să găsești niște somități pentru așa ceva. Vă spun sincer… la ora actuală este foarte greu, la nivelul Călărașiului, să găsești oameni care să aibă afinități liberale și care să nu fie implicați în politica liberală pentru că este un oraș extrem de mic. Și oamenii care au valoare i-ai băgat în partid ca să te sprijine, aici vorbesc de consilieri județeni, directori. Oricum, dacă se schimbă problema că se vor înlocui prefecții, aia e altă poveste. Dar dacă nu, ce facem? Ne ducem noi să îi schimbăm cu forța? Facem demonstrație? Puetm să facem doar niște recomandări sau putem să găsim niște persoane care ar putea să îndeplinească funcția de prefect, dar să nu fie membri de partid, asta este chestiunea care se cere sau s-ar putea cere dacă într-adevăr prefecții vor fi schimbați. Oricum, în mod normal și logic, un guvern, chiar apolitic, vrea să aibă prefecții lui, nu cei vechi care sunt ai PSD-ului toți. Mai departe, în deconcentrate, acolo există oameni care au examene și nu ai cum să îi dai la o parte, cum au fost și de-ai mei care au avut examene luate și nu i-a dat nimeni la o parte, dar prefectul, în mod normal este reprezentantul Guvernului în teritoriu, nemaifiind guvern PSD nu mai sunt prefecți PSD. Trebuie să se aducă prefecți care sunt pregătiți și care nu sunt prinși în politică. Acum… prefecții sunt apolitici pe hârtie, dar cum prefectul nostru (n.r. George Iacob), umblă pe la toți primarii noștri PNL și îi amenință să vină în PSD… ală nu mai este apolitic, ăla este prefect PSD din cap până în coadă”, a mai adăugat co-președintele PNL, Răducu Filipescu.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite