Alin Drăgulin, director ADI Ecoaqua: „Dacă municipiul Călăraşi gestiona singur serviciul şi nu intra în acestă asociere, nu ar fi atras fondurile europene pe POS Mediu, de circa 40 milioane euro”

În spaţiul public a apărut în discuţie faptul că, la nivel de Ecoaqua SA, singura localitate eficientă din punct de vedere al rezultatelor operării este Municipiul Călăraşi. În concluzie municipiul  Călăraşi ar ţine în spate, de fapt, toate localităţile la nivel de rezulate, eficienţă,  deci şi la nivel de preţ (preţul fiind acelaşi pe toată aria de operare). Cum comentaţi?

Da, într-adevăr se poate spune că sub aspectul eficinţei economice Călăraşiul suplimentează lipsa de performanţă a unor sisteme din alte localităţi. Călăraşiul este cea mai mare aglomerare urbană din aria deservită deci are şi premisele de a avea cei mai buni parametri de eficienţă economică. De altfel la un moment dat, municipiul Urziceni a avut o rentabilitate crescută, asemănătoare cu cea a Călăraşiului, însă din cauza încetării activităţii unor agenţi economici puternici din zonă şi implicit a scăderii cererii de apă, rentabiliatea a scăzut foarte mult.

Principiul pe care funcţionează acestă asociere a localităţilor este acela al solidarităţii. Poate peste câţiva ani se vor dezvolta foarte mult din punct de vedere economic Olteniţa, Budeşti, Fundulea, Lehliu precum şi alte localităţi apropiate de Bucureşti, va creşte astfel cererea de apă şi implicit rentabilitatea economică iar atunci probabil vom avea aceeaşi discuţie din alt punct de vedere.

Să nu uităm că dacă la nivel de buget naţional nu ar fi existat acest principiu al solidarităţii, atât judeţul cât şi municipiul Călăraşi nu s-ar fi putut susţine. Pe logica aceasta, pe date macroeconomice, Călăraşiul stă şi el în spatele Bucureştiului, Clujului sau a altor localităţi dezvoltate.

Nu era mai bine ca municipiul Călăraşi să se îşi gestioneze singur serviciul de apă-canal şi să nu mai ţină, de fapt, în spate toate celelalte localităţi din Asociaţie?

Delegarea serviciului prin intermediul unei asociaţii de dezvoltare constituită sub principiul solidarităţii  a fost şi este condiţie obligatorie pentru atragerea finanţărilor europene pe proiecte în domeniu. Dacă municipiul Călăraşi gestiona singur serviciul şi nu intra în acestă asociere, nu ar fi atras fondurile europene pe POS Mediu, de circa 40 milioane euro, ce au fost folosiţi pentru modernizări, reabilitări, înfiinţări de staţii de tratare, pretratare, epurare precum şi extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canal. 40 milioane de euro însemnă bugetul total de investiţii, pe zeci de ani, al Primăriei Municipiului Călăraşi .

Municipiul Slobozia a refuzat intrarea în cadrul unei asociaţii de dezvoltare, în consecinţă nu a obţinut fonduri POS Mediu, nu va obţine nici pe POIM, actualul proiect. Efectul acestei situaţii este simţit de locuitorii Sloboziei, prin problemele legate de calitatea apei şi starea întreagii infrastructuri aferente serviciului. Din fonduri proprii este practic imposibil să finanţezi lucrări de o asemenea anvergură iar proiectele din bugetul naţional sunt limitate.

În momentul de faţă municipiul Călăraşi beneficiază, prin ECOAQUA, de Proiectul de sprijin pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi documentaţiilor de atribuire pentru accesarea fondurilor POIM.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Concurs manager spital / Camelia Ghiveciu: „Domnul Muşat face confuzie între Proiect şi Contractul de management care se încheie pe maximum 3 ani”

Recent s-a desfăşurat concursul pentru ocuparea funcţiei de manager la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi la care s-au înscris trei...

Închide