Viorel Ivanciu: „Primăria Călăraşi a alocat, în acest an, 8 milioane de lei pentru modernizarea mai multor străzi din municipiu”

Una din priorităţile stabilite de echipa de conducerea Primăriei Călăraşi (Daniel Drăgulin –primar, Viorel Ivanciu şi Dragoş Coman – viceprimari) o reprezintă modernizarea infrastructurii rutiere a municipiului. După finalizarea proiectului CL 8, privind modernizarea reţelei de apă şi canalizare, municipalitatea a demarat şi va demara în perioada următoare ample proiecte de modernizare a străzilor. În acest moment se desfăşoără lucrări pe străzile Victoriei, Panduri, Năvodari şi Macului (Lotul 2), urmând ca în toamna acestui an să înceapă lucrările la Lotul 1, ce cuprinde străzile Ştirbei Vodă, Cuza Vodă şi Muşeţelului. De asemenea, anul următor se doreşte modernizarea străzii Griviţa. Viceprimarul municipiului Călăraşi, Viorel Ivanciu, ne-a declarat că, până la finalul acestui mandat, principalele artere din oraş vor fi modernizate dar şi mare parte din străzile adiacente. Despre acest subiect dar şi despre alte chestiuni la zi ne-a oferit detalii viceprimarul Viorel Ivanciu.

Domnule viceprimar, în acest moment se desfăşoară lucrări de modernizare a străzilor Panduri, Năvodari, Victoriei şi Macului. Care este valoarea acestor lucrări şi când vor fi finalizate?

V.I.: Aceste lucrări fac parte din Lotul 2 de străzi ce vor fi modernizate, dintr-un proiect mai amplu, s-au pregătit străzile pentru asfaltare, s-au schimbat bordurile, urmând ca în perioada următoare să se aplice stratul de asfalt. Aici am dorit să etapizăm intervenţia pe străzi, în sensul în care să se înceapă cu o stradă şi să fie finalizată, în cele din urmă s-a intervenit pe toate cu înlocuirea bordurilor şi pregătirea pentru asfaltare, ceea ce a condus la un oarece disconfort, însă vom învăţa din această experienţă pentru lucrările viitoare.

Termenul de finalizare este mai 2018, însă ne dorim, atât noi cât şi constructorul, să fie gata la sfârşitul acestui an. Vom avea aceste străzi asfaltate, cu geigere, cu capace la nivel. Tot în zona Mircea Vodă, împreună cu Ecoaqua am verificat unde nu avem schimbate conductele de apă în zona de case, pentru a le putea schimba în toamna asta şi apoi vom trece la o asfaltarea tuturor străzilor cuprinse între strada Panduri şi Siderca. În primăvara anului viitor pe aceste străzi vor începe lucrările de asfaltare.

În ceea ce priveşte Lotul 1, acesta cuprinde străzile Ştirbei Vodă, Cuza Vodă şi Muşeţelului, străzi foarte circulate. În toamna acestui an, dacă nu vor exista contestaţii la licitaţie, vom demara lucrările şi la Lotul 1.

Anul viitor avem în plan modernizarea străzii Griviţa, care prevede înlocuirea bordurilor, amenajarea spaţiului verde, a ridicării la nivel a capacelor de canalizare şi asfaltare. De asemenea, bulevardul Republicii va intra în reparaţii, dar sperăm să îl prindem pe un proiect european pentru modernizare, până atunci va fi reparat. Strada Bucureşti am reuşit să o prindem într-un proiect cu finanţare europeană privind mobilitatea urbană şi o vom moderniza în totalitate – trotuare, spaţii verzi şi covor asfaltic. Pe lângă modernizarea străzilor, am demarat discuţii cu operatorii care deţin cabluri pentru a le băga în subteran. În cei trei ani care au mai rămas din acest mandat, principalele artere, dar şi alte străzi din municipiu, vor arăta cu totul altfel. E un pariu pe care noi l-am făcut.

LOT 2

Str. Panduri – 1.062 m (Str. Pescăruş (+150 m) – Str. Muşeţelului) – 1.034.903,39 lei

Str. Macului – 431.11 m (Str. Panduri – Str. Belşugului) – 558.106,62 lei

Str. Victoriei – 840.31 m (Str. Năvodari (+40 m) – Str. Muşeţelului) – 1.113.253,24 lei

Str. Năvodari – 642.826 m (Str. Belşugului – Str. Panduri) – 922.622,48 lei

Valoarea lucrărilor este de 3.628.885,73 lei, la care se adaugă organizarea de santier 2% (72.577,71 lei), diverse şi neprevăzute 10% (362.888,57 lei) însemnând un total de 4.064.352,02 lei.

Lot 1

B-dul Cuza Vodă – 626.00 m (Str. Cornişei – B-dul Republicii) – 1.264.953,79 lei

Muşeţelului – 775.299 m (Str. Panduri – Str. Ştirbei Vodă) – 1.646.555,03 lei

Ştirbei Vodă – 657.479 m (Prel. Bucureşti – Str. Muşeţelului) – 825.410,80 lei

Total Lot 1 – 3.736.919,62 lei

 

Viceprimarul Viorel Ivanciu a oferit explicaţii şi vizavi de unele situaţii pe care călărăşenii le reclamă şi pentru care aşteaptă o rezolvare din partea Primăriei Călăraşi.

Când se va rezolva problema cu inundaţiile de pe strada Locomotivei dar şi de pe celelalte străzi afectate de ploile abundente?

V.I.: Avem o situaţie cu aceste străzi, cea mai dificilă, din punct de vedere tehnic, este pe strada Locomotivei. Am purtat o discuţie cu reprezentanţii Ecoaqua, operatorul reţelelor de apă şi canalizare din muncipiul Călăraşi şi aşteptăm o soluţie tehnică de la ei. La prima rectificare, probabil în luna septembrie a.c., vom aloca şi banii aferenţi rezolvării acelei probleme care este, într-adevăr, de mai multă vreme. Referitor la celelalte străzi unde se produc inundaţii, s-au rezolvat mare parte din ele, mai sunt doar două sau trei unde aşteptăm soluţiile tehnice pentru a interveni în această toamnă, definitiv. În cazul acesta vorbim de soluţii mai simple şi mai puţin costisitoare faţă de ce avem pe strada Locomotivei. Noi sperăm ca în această toamnă să fie gata canalizarea pe acea stradă.

O altă situaţie reclamată de cetăţenii municipiului o reprezintă nunţile de romi. Cu toate că Primăria a informat pe mai multe căi că nu are atribuţi în rezolvarea acestei probleme, există totuşi soluţii, la nivelul instituţiei pe care o reprezentaţi, pentru ca astfel de evenimente să nu mai deranjeze?

V.I.: Vreau să spun de la început că Primăria nu dă autorizări pentru organizarea acestor nunţi, deşi unii cetăţeni de etnie romă au venit la noi să obţină autorizaţie. Nu se dau astfel de autorizaţii, tot ce se face acolo se face abuziv. Singura autoritate competentă este Poliţia Locală care, de câte ori a fost sesizată, a intervenit, a constatat că este ocupat abuziv domeniul public şi a aplicat amenzi.

Există şi măsuri ulterioare amenzilor, pentru că în cele mai multe situaţii au fost plătite amenzile şi evenimentul a continuat pe domeniul public…

V.I. Pasul următor este ca cetăţenii şi/sau Poliţia Locală să sesizeze Poliţia Naţională şi Jandarmeria. Din păcate, la aceste evenimente, Poliţia Locală nu face faţă singură.

Şi de ce nu se intervine, de fiecare dată, împreună cu Poliţia Naţională şi Jandarmeria?

V.I.: Din câte ştiu eu, în ultima perioadă, s-a apelat, chiar şi la mascaţi, având în vedere că la asemenea evenimente oamenii sunt mult mai recalcitranţi. În ultima lună s-a interevenit în forţă, cu jandarmeria şi cu mascaţii, până acum nemaiîntâmplându-se asta. În altă ordine de idei, de cele mai multe ori, oamenii preferă să plătească acele amenzi, spunând că este un eveniment deosebit în viaţa lor, dar toţi avem evenimente deosebite în viaţa noastră, fără să ne desfăşurăm pe domeniul public. Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii romilor la care au participat şi reprezentanţii Primăriei, Poliţiei şi Jandarmeriei, dar, din păcate, la întâlniri ne-am înţeles foarte bine însă în practică nu s-a respectat tot ce am discutat.

Domnule viceprimar, câtă influenţă au aceşti reprezentanţi ai romilor în comunitatea lor, de vreme ce problemele persistă?

V.I.: Noi ne-am bazat pe aceştia, parţial am şi rezolvat nişte treburi, dar nu am reuşit să eliminăm acest fenomen în întregime, însă, cred şi sper că este o îmbunătăţire faţă de anii precedenţi.

De ce, în cazul nunţilor de romi, se poartă astfel de negocieri şi nu se aplică strict legea?

V.I.: Am purtat aceste discuţii înaintea începerii sezonului de nunţi, la sfârşitul lunii mai, preventiv, ca să zic aşa, în ideea de a diminua acest fenomen, pentru că până la a-l eradica mai avem de lucru. Eu zic că, faţă de anii trecuţi, lucrurile s-au îmbunătăţit, sigur, mai avem mult până ne civilizăm, dacă ne uităm şi prin oraş, o bună parte din bugetul Primăriei se duce pe strângerea gunoaielor, pe reparaţii, dar toate astea se rezolvă prin implicarea tuturor. Nu pot să spun decât că, de acum încolo, se va interveni mult mai ferm pentru aplicarea legii.

Tratamentele pentru combaterea ţânţarilor s-au aplicat foarte târziu în această vară, nereuşind să elimine în totalitate disconfortul creat de ţânţari. Care au fost motivele pentru care s-a întârziat atât de mult?

V.I. Am reuşit destul de târziu să încheiem licitaţia pentru combaterea insectelor, pentru că au existat contestaţii. Au fost până acum trei intervenţii avio pentru combaterea ţânţarilor, dar pentru că noi ne aflăm într-o arie cu foarte multă apă e destul de greu să eliminăm pe deplin acest disconfort. Vor mai urma în perioada următoare şi alte etape de dezinsecţie, inclusiv la sol şi sperăm să nu mai fie aşa de mulţi ţânţari.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Costel Boitan: „Avem un proiect pe PNDL privind asfaltarea de 9,15 milioane lei”

Mircea Brânduşă. În următoarea perioadă de timp la nivelul administraţiei publice locale din Valea Argovei vor predomina investiţiile în infrastructură destinate...

Închide