vineri, martie 29, 2024
AcasăPOLITICADeclarație Politică/Senator Roxana Pațurcă: „Locul românilor este în România!”

Declarație Politică/Senator Roxana Pațurcă: „Locul românilor este în România!”

- Advertisement -

Doamnelor şi domnilor,

Problema pe care o abordez, astăzi, în această declaraţie adresată, pe de o parte, Parlamentului României, dar în egală măsură tuturor cetăţenilor României (deci, inclusiv celor care nu locuiesc, în acest moment, în România!) porneşte de la o realitate dramatică pentru România – în acest moment, la nivelul statisticilor internaţionale privind migraţia populaţiei, numărul celor care pleacă din România situează ţara noastră pe locul 2, la nivel mondial! Suntem şi noi fruntaşi, într-un top, dar, din nefericire, un loc deloc onorabil! Dacă luăm în calcul că înaintea României, pe primul loc se află… Siria, ţară lovită de un război năpraznic, atunci realitatea devine şi mai dramatică!

Desigur, trebuie să plecăm de la realitatea că emigraţia a reprezentat, pentru români, de-a lungul timpului, o posibilitate de a încerca alte valori, ori a părăsi ţara în condiţii dificile pentru acei locuitori! S-a întâmplat asta, de exemplu, în Transilvania secolului al XIX-lea, dar şi în perioada comunistă, când, împotriva tuturor restricţiilor, unii români au reuşit să plece din ţară! Desigur, aici trebuie luate în calcul şi măsurile politice luate, în acea perioadă, precum şi intervenţiile altor state care au făcut posibilă repatrierea multor cetăţeni români care s-au putut îndrepta către ţările lor, ţări aflate în deplină libertate, precum Germania, ori Israel! Cu toate acestea, nici atunci numărul nu a depăşit un procent care să fie, efectiv, important pentru ceea ce reprezenta populaţia României.

După 1990, în mod firesc, când paşaportul nu mai trecea pe la aprobarea securităţii, iar libertatea de mişcare a devenit una reală, în mod firesc au apărut plecările mai importante ale cetăţenilor români. Din nefericire, în primele rânduri nu s-au aflat românii cei mai reprezentativi, iar de aici au plecat legendele cu lebedele mâncate la Viena, ori alte bazaconii, mai mult sau mai puţin adevărate! Legende care i-au afectat, din nefericire, şi pe românii puşi pe treabă, oameni serioşi, oameni care s-au adaptat, în timp, realităţilor din acele ţări. Pentru că, în acest moment, luând în calcul date statistice oficiale, constatăm iarăşi câteva situaţii extrem de importante:

1. În primul rând, dacă oficial se vorbeşte de 3,5milioane de români plecaţi din ţară, realitatea… reală (cum ne-au formulat-o mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă) este că această cifră se apropie de 5 milioane! Dacă luăm în calcul că populaţia activă a României era în jurul cifrei de 9 milioane, atunci este evident că mai mult de jumătate din populaţia activă a României nu se mai află în ţară, în acest moment! Iar acea populaţie este, cu siguranţă, nu doar cea mai activă parte a românilor, dar mulţi dintre ei alcătuiau mult-visata clasă de mijloc pentru o societate normală, clasă de mijloc care a fost lovită de realităţile economice, realităţi care fie i-au îndepărtat de ţara lor, fie au generat probleme financiare foarte grave pentru românii aflaţi peste hotare!

Români care, acolo, alcătuiesc, în acest moment MICI ROMÂNII! Ei constituind o minoritate importantă în Italia, în Spania, în multe ţări ale Europei, dar nu numai! Există români şi la antipozi, din Australia şi Noua Zeelandă până în cele două Americi! Recentele uragane care au lovit Statele Unite, de exemplu, au scos în evidenţă acele mici Românii care există, din nefericire, departe de ţara lor!

În acest context am participat, în ultima vreme, la o serie de acţiuni şi manifestări care ne-au confirmat îngrijorarea şi preocuparea unora dintre cei implicaţi în situaţia socio-economică a României, pentru încercarea de a readuce românii în ţara lor! Desigur, există unii care, în acest moment, nici nu se gândesc să îşi părăsească locurile în care s-au adaptat, deja, cu tot cu familii! Dar, pentru mulţi, lucrurile nu sunt atât de roz, pornind de la situaţile reale în care copiii au rămas acasă, părinţii au plecat, ori părinţii sunt despărţiţi (chiar şi în fapt!) de distanţele care i-au aşezat pe unul într-o ţară, iar altul, în altă ţară! De aici, a doua situaţie foarte gravă:

2. Anul 2016 este primul an din istoria României când s-au născut mai mulţi copii români în afara ţării, decât în ţară! Acest lucru demonstrează, pe de o parte, că situaţia se agravează, pentru România, iar pe de altă parte că mulţi nu ar mai avea preocuparea de a se reîntoarce în România!

Cu toate aceste, să nu uităm, nici cei care erau plecaţi înainte de 1989 nu se gândeau că s-ar mai putea întoarce, vreodată, în ţara lor! Ţara lor este datoare să le ofere condiţii speciale de existenţă, să depună efortul de a-i atrage, prin elemente de interes pentru chiar destinul lor! De aceea preocupările de a finanţa ideea de antreprenoriat pentru românii aflaţi în străinătate care doresc să revină în ţară reprezintă, cu siguranţă, un punct de plecare! Mulţi au acumulat experienţă, departe de ţară şi o pot pune în practică, în ţara lor! Asta dacă ţara îi cheamă!

Chiar am găsit, prin locurile prin care am umblat, în ultima perioadă (şi am căutat să cunosc cât mai multe realităţi ale României, acolo, la baza lor!) am descoperit familii de români reîntorşi în ţară care au pornit mici afaceri, în România, ferm convinşi că aici este locul lor! Şi am mâncat pâine de la o brutărie românească a unor tineri reîntorşi din Spania, ori am intrat într-un splendid salon realizat de nişte tineri care căpătaseră această experienţă, în Franţa! Există, cu siguranţă, asemenea realităţi, dar pentru ca ele să devină un fenomen real, atractiv, generos pentru soarta României, până la urmă, atunci trebuie generat un amplu proiect legislativ! Aici este datoria noastră, a Parlamentului României, să trecem, de urgenţă, la elaborarea unor legi, la implementarea unor măsuri, la finalizarea unor proiecte care să ofere perspective atractive pentru Românii care vor, într-adevăr, să se întoarcă, în România!

Dragi colegi,
Le-am promis oamenilor cu care am stat de vorbă (părinţi care plâng cu dorul copiilor plecaţi departe, de exemplu, dar şi unor tineri care erau tare neîncrezători că se vor realiza asemenea măsuri!) că voi face toate eforturile, în Parlamentul României, pentru ca România să elaboreze acele legi care să-i invite să revină în ţară!
Pentru că locul românilor este în… România! Aşa să ne ajute Dumnezeu!…

Data Senator
26.09.2017 Roxana Natalia PAŢURCĂ

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite