vineri, aprilie 19, 2024
AcasăCOMUNITATE15 ianuarie  - Ziua culturii și identității naționale, serbată la Chirnogi

15 ianuarie  – Ziua culturii și identității naționale, serbată la Chirnogi

- Advertisement -

Mircea Brândușă. La Chirnogi a fost organizat un moment de recunoștință față de poetul nostru național Mihail Eminescu chiar în ziua în care biserica ortodoxă vorbește prin pericopa evanghelică despre recunoștință. Într-adevăr, cu o zi înainte de 15 ianuarie, comunitatea locală a omagiat marele poet național printr-un moment frumos, o legătură între biserică, școală și comunitatea locală. De ce s-a desfășurat acest eveniment în biserică? Pentru că Eminescu spunea despre biserică doar cuvinte frumoase.

„Biserica răsăriteană e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit şi a unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise. Ea ne-a ferit în mod egal de înghiţirea printre poloni, unguri, tătari şi turci, Ea este încă astăzi singura armă de apărare şi singurul sprijin al milioanelor de români care trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe Ea şi ritualurile Ei poate fi cosmopolit, socialist, republican universal şi orice i-o veni în minte, dar numai român nu e. Biserica lui Mateiu Basarab şi a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii şi unitatea etnică a poporului roman.” Scrieri ale lui Mihai Eminescu apărute în publicațiile „Liber-cugetător, liberă-cugetare”, „Timpul” în 2 februarie 1879, și în „Opere”din 1989, vol. X, pagina 187.

Eminescu este și cel care în ziarul Timpul din 4 iulie1881 propune ridicarea unei Catedrale Naționale care să cinstească eroii neamului. Ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, 15 ianuarie, a fost declarată Ziua Culturii Naționale la inițiativa Academiei Române. Propunerea a aparținut academicianului Eugen Simion, Președintele Secţiei de Filologie și Literatură și fost Președinte al Academiei Române. Anul acesta sărbătorim cea de-a opta ediție.

După Sfânta și Dumnezeeasca Liturghie, elevii Școlii Gimnaziale nr 3 din Chirnogi (menționăm aici doar câteva nume, Kendi Bianca, Postolea Anisia, Picheru Ioan,Anghel Andrei Sebastian, toți clasa a I-a, și elevii Oprea David, Rotaru Cosmin, Stama,  clasa  a-VI-a, pregătiți de către profesor învățător primar,  Geta Răboj, au  susținut un montaj literar artistic intitulat: „Cu Luceafărul în suflet”.

Momentul a fost deschis cu o introducere despre importanța zilei de 15 ianuarie pregătit de către organizatoarea, d-na profesor învățător primar, Răboj Geta și d-na bibliotecar, prof. Maria Stama, al cărui fiu a fost și imaginea mai tânără a lui Eminescu. Copiii au sensibilizat audiența prin montajul artistic presărat cu poezie și cântec eminescian, intrând cu un tricolor în biserica pe care a respectat-o marele poet național, susținând cu patos un recital din vasta operă eminesciană, răsplătit cu aplauzele credincioșilor.

Au urmat apoi elevii Școlii Gimnaziale nr 1 Chirnogi (Ilie Laura, Gogonea Mihaela, Ruse Beatrice, Trache Andreea, Zamfir Andrei, Dicu Răzvan, Mănescu Florin, Ivan Geovana, Dobre Cătălin) însoțiți de către directorul școlii, dl. professor, Pană Stelian și pregătiți de către cadrele didactice, profesor învățător primar, Pană Luminița, Podocea Gabriela și profesor Stanimir Vasilica. Au mai fost prezenți și cadrele didactice, profesor învățător primar, Roman Doina, prof. Ruse Vasilica, prof. Postolea Alina Nicoleta. Elevii Școlii Gimnaziale nr 1Chirnogi au recitat poezii de Eminescu, iar cei mici au făcut o frumoasă surpriză celor prezenți în biserică oferindu-le stegulețe cu tricolorul României având în centru efigia marelui poet Mihail Eminescu.

Stegulețele au fost confecționate de către elevi, dovedind sensibilitatea lor față de titanul culturii naționale. Preoții, împreună cu elevii, cadrele didactice și credincioșii au săvârșit (așa cum se și cuvenea) un parastas de pomenire pentru marele poet național, apoi au oferit copiilor dulciuri și câte o mică medalie pentru meritul lor de-a se fi pregătit în vacanța școlară pentru cinstirea poetului nepereche, Mihai Eminescu.

Preotul Postolea le-a adresat copiilor cuvinte de mulțumire și felicitare, iar preotul Ioniță le-a adresat copiilor ce nu vin mereu la biserică, invitația că sunt oricând bineveniți în biserica Sf. Nicolae din Chirnogi. Felicitări tuturor celor ce au depus suflet, timp și multă energie pentru a încerca să aducă în mintea și sufletul nostru mândria de a fi român, mândria de a avea un asemnenea poet de geniu precum, Mihail Eminescu.

* Mulțumesc pentru informații oferite d-lui ing. Ionel Aurelian Cotoban, coorespondentul publicației „Lăcașuri Ortodoxe”.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite