„Arte şi tradiţii” – Chirnogiul, prezent la o expoziţie internaţională în Bulgaria

Pe data de 5 decembrie 2018, în municipiul Ruse din Bulgaria, la cea mai prestigioasă sală de expoziţii din regiune, „Art Gallery”, s-a deschis expoziţia „Artă şi Tradiţii“, elaborată de către membrii Uniunii Artiştilor Plastici din România, Ştefan Nachiu, Florentina Opaina şi Diana Iuliana Barbu.

Evenimentul a fost vernisat în prezenţa IPS Mitropolit Naum de Ruse, a domnului inginer, Irinel Roman, primarul localităţii Chirnogi (parte în acest proiect), a doamnei primar din Şumenţi, profesor Kalina Mihailova, a preoţilor Kiril Sinev din Ruse (organizator si traducător ), Mihail Mihailov din Varnenţii (Tutrakan ), Fănel Burulean din Chirnogi şi a cadrelor didactice din municipiul Ruse, Şcoala „Ivan Vazov”, alături de o delegaţie din Chirnogi formată din  cadre didactice de la Şcoala Nr. 3, Chirnogi, director şi profesor, Monica Vasile, director educativ, Ionut Coarnă, profesor şi învăţător primar, Răboj Geta, Doina Roman, Gheorghe Viorica, Catrina Sorin, Stanemir Vasilica, Ţăranu Liliana,Toma Geta, şi Vasilica Capdemai.

Deschiderea oficială a expoziţiei a fost prezidată de către doamna Elena Velikova, director al Galeriei de Artă Ruse. La deschidere au participat şi elevi ai Şcolii „Ivan Vazov” din Ruse, însoţiţi de cadre didactice din Ruse, Directorul şcolii, Teodora Yordanova, Director adjunct, Elena Petkova, profesor Stefka Lazarova, Presbitera, Iveta Racheva şi Rumiana Lazarova. Prezentarea expoziţiei şi a exponatelor a fost efectuată de către inginerul Relu Cotoban. Domnia sa aprezentat un scurt „Curiculum Vitae” al tinerei artiste plastice Ştefania Nachiu, fiică a Chirnogiului, absolventă a liceului „Tonitza” şi a Facultăţii de Teologie din Bucureşti, secţia artă sacră – pictură bisericească.

În cuvântul său, Irinel Roman, primarul localităţii Chirnogi, a salutat cu multă căldură şi pioşenie pe mitroplitul Naum de Ruse, evidenţiind bunele relaţii şi cooperarea între Ruse-societatea civilă, mitropolia de Ruse şi localitatea Chirnogi. Cu acest prilej, domnul Roman a primit din partea omologului său, din Ruse, dl. Plamen Stoilov, un mesaj de felicitare pentru reuşita acestui eveniment. La rândul său, IPS Mitropolit Naum de Ruse a salutat deschiderea acestei expoziţii în perioada aceasta de  pregătire spirituală pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului, şi a făcut un expozeu referitor la diversele tipuri de icoane din lumea ortodoxă şi asupra însemnătăţii lor in viaţa creştinului de astăzi.Tânăra artistă plastică Ştefania Nachiu, protagonista acestei frumoase expoziţii, emoţionată, a mulţumit tuturor participanţilor, şi a lansat invitaţia, ca fiecare să se bucure de frumuseţea unor valori ale artei româneăti, a ţesăturilor, şi a icoanelor pe sticlă, pictate după modelul icoanelor originare din Transilvania secolului 18. În încheiere, preotul Fănel Burulean a prezentat implicarea acestei tinere artiste în viaţa comunităţii locale din Chirnogi. Expoziţia include 20 de icoane pe sticlă şi o icoană mozaic a lui Hristos. Fiecare icoană a fost încadrată de frumoase ştergare româneşti, ţesute acum câteva decenii din bumbac si mătase naturală – borangic. Costumele populare autentice româneşti prezentate au fost din regiunile României, Oltenia şi Muntenia. Ele sunt deja exponate muzeale, dar acum 100 de ani au fost purtate de sătenii care au pictat icoanele pe sticlă. Expoziţia poate fi văzută la Ruse până la începutul lunii ianuarie 2019. La eveniment au participat şi iubitori de frumos de diverse vârste din municipiul Ruse, care au aflat de vernisarea expoziţiei din afişele expuse cu doar 3 zile înainte. Deşi vremea a fost una potrivnică, de iarnă autentică, iar temperatura din sala de expoziţii era una glacială, au ţinut să fie prezenţi şi reprezentanţi ai principalelor ziare din Ruse: „Utro Ruse – Dimineaţa de Ruse”, Media Ruse şi Arena Ruse, care au luat interviuri tinerei artiste, Ştefania Nachiu, dar şi celui ce a prezentat atât expoziţia, cât şi cartea billingvă, romano-bulgară, „Ortodoxia Fără Frontiere”, Relu Cotoban, autorul lucrării.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide