Copiii săraci din mediul rural ar putea fi sprijiniţi de stat să-şi continue studiile gimnaziale sau liceale

Copiii din mediul rural care nu-şi permit continuarea studiilor gimnaziale sau liceale ar putea să beneficieze de sprijin de stat pentru a face acest lucru, prevede un proiect de act normativ adoptat recent de senatori. Inspectoratele şcolare vor face o selecţie anuală, iar elevii aleşi vor fi înscrişi în unităţi de învăţământ cu internat, urmând ca autorităţile să acopere costurile aferente.

Dispoziţiile referitoare la sprijinirea materială a copiilor săraci din mediul rural pentru continuarea studiilor sunt incluse într-o propunere legislativă adoptată luni de Senat, ca primă Cameră. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, proiectul mai trebuie să obţină şi aprobarea deputaţilor.

Mai precis, copiii în vârstă de cel mult 18 ani din mediul rural — care vor să-şi continue studiile gimnaziale sau liceale, dar nu-şi permit s-o facă — vor putea să beneficieze de sprijinul autorităţilor, în urma unei selecţii anuale. Aceştia vor fi înscrişi în licee care au internat şi li se vor asigura cazarea, masa şi rechizitele.

“Anual, inspectoratele şcolare judeţene/municipiului Bucureşti organizează selecţia a 45-50 de elevi, absolvenţi ai clasei a IV-a, respectiv ai clasei a VIII-a, de la şcolile din mediul rural pentru a fi înscrişi la studii gimnaziale/liceale organizate într-un liceu care are şi clase gimnaziale şi dispune de un internat. (…) Pentru cei selectaţi, cheltuielile privind rechizitele, cazarea şi masa sunt suportate din bugetul de stat sau alte surse, din fondurile alocate unităţilor de învăţământ în care învaţă şi/sau locuiesc şi mănâncă”, scrie în proiectul de lege adoptat cu amendamente.

Selecţia anuală a elevilor săraci va fi făcută în baza unor criterii sociale şi de performanţă ce vor fi stabilite ulterior de Ministerul Educaţiei.

În expunerea de motive a propunerii legislative este precizat că majoritatea cazurilor deabandon şcolar se găsesc în mediul rural, acolo unde mulţi copii trăiesc în sărăcie, iar părinţii lor nu-şi permit să-i ţină la şcoală.

“Cele mai multe cazuri de abandon şcolar provin din rândurile elevilor din mediul rural, acolo unde părinţii au mai multă nevoie de copii la câmp, sunt mai preocupaţi de ceea ce vor pune pe masă sau consideră că cei mici trebuie, mai degrabă, să muncească decât să înveţe carte. Unul din doi copii români trăieşte în sărăcie, iar unul din zece trăieşte în gospodării în care niciunul dintre părinţi nu are un loc de muncă. Sărăcia este una dintre cauzele principale ale abandonului şcolar, care este destul de ridicat în mediul rural: doar unul din doi copii născuţi la sat ajunge la liceu, arată un studiu World Vision România. Pentru foarte multe familii din mediul rural este dificil sau uneori imposibil să îşi întreţină copiii pe perioada liceului într-un oraş, să le plătească cazarea, mâncarea sau rechizitele necesare. Aşa că acest proiect de lege vine în sprijinul copiilor cu rezultate bune, însă fără resurse financiare”, afirmă iniţiatorul.

Proiectul de act normativ va fi transmis curând Camerei Deputaţilor (forul decizional), unde îşi va continua parcursul legislativ.

Atenţie! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie adoptată de Camera Deputaţilor, promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.Sursa:avocatnet.ro

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Curtea Constituțională a decis: Fiscul trebuie să plătească dobânzi contribuabililor dacă nu le restituie la timp banii

Contribuabilii care au plătit Fiscului în mod nejustificat o anumită sumă au dreptul să primească din partea instituției dobânzi aferente...

Închide