Costel Boitan: „Avem un proiect pe PNDL privind asfaltarea de 9,15 milioane lei”

Mircea Brânduşă. În următoarea perioadă de timp la nivelul administraţiei publice locale din Valea Argovei vor predomina investiţiile în infrastructură destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale locuitorilor. În discuţia purtată cu Costel Boitan, primarul localităţii, am aflat ce lucrări au fost realizate până în prezent şi care sunt obiectivele propuse pentru următoarea perioadă de timp.

Rep: D-le primar, pentru început aş vrea să prezentaţi activitatea primăriei din Valea Argovei, din punct de vedere economic, administrativ şi social.

C.B.: Economic, gradul de colectare al taxelor şi impozitelor în acest prim semestru al anului 2017 se află la aproximativ 60 %, în condiţiile în care în anii anteriori se afla la aproape 80%. Acest lucru se datorează gradului de sărăcie al populaţiei îmbătrânite şi cu venituri mici. Din calculele existente, pensia medie este undeva la 600 lei. De aceea, trebuie să dăm dovadă de multă îngăduinţă cu aceşti oameni. Totuşi, sper ca până la finele anului locuitorii să-şi plătească datoriile. De altfel, suntem în căutarea unui contabil cu studii de specialitate pentru executarea silită a celor care au restanţe financiare şi refuză să plătească. Serviciul de contabilitate nu înregistrează arierate, nu are restanţe financiare către furnizorii de servicii şi cel mai important este faptul că funcţionarii şi-au primit salariile. De altfel, la 31 iulie, într-o şedinţă ordinară a Consiliului Local, a fost aprobată noua grilă a salarizării personalului din primărie. Administrativ, primăria îşi desfăşoară activitatea în parametri normali. Până acum întâmpinam greutăţi la angajarea personalului din cauza salariilor foarte mici din administraţia publică locală. Acum, cu noile salarii, vizibil mărite, sper ca interesul tinerilor pentru o slujbă în administraţia publică să crească. La capitolul social, în urma intemperiilor din 26 iulie, când au fost furtuni de 90km/oră, 4 locuinţe a unor cetăţeni de etnie romă au fost calamitate. Ca atare, în data de 27 iulie am convocat comandamentul pentru situaţii de urgenţă care a făcut recunoaşteri în teren şi, urmare a procesului de constatare, am înaintat solicitare de ajutor de urgenţă către Consiliul Judeţean pentru alocare de fonduri financiare necesare reabilitării caselor avariate.

Rep: Despre realizările primăriei Valea Argovei la finalul acestui prim an din cel de-al doilea mandat al dvs., ce ne puteţi spune?

C.B.: Din punctul meu de vedere, nu sunt tocmai mulţumit de acest aspect. De ce spun acest lucru? Am renunţat în această perioadă la unele lucrări de reparaţii a străzilor comunale acolo unde se impunea, şi cred că nu am greşit. Strategia mea s-a dovedit a fi una bună din două puncte de vedere: primul, că nu avea rost să cheltuiesc sume de bani pentru anumite lucrări temporare; al doilea aspect fiind faptul că pe lista mea de priorităţi exista un proiect cu un astfel de obiectiv, ce urma a fi depus spre aprobare la P.N.D.L.. Revenind la esenţa întrebării, precizez că în acest interval de timp au fost posibile lucrări de mentenanţă la sistemul energetic al localităţii şi la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă. De asemenea, au fost efectuate lucrări de reparaţii curente la instituţiile de învăţământ, lucrări de întreţinere a cimitirelor şi lucrări de curăţenie în toate satele comunei. Realizare cadastru general la întreaga comună

Rep: D-le primar, ce anume şi-a propus să realizeze administraţia publică locală din Valea Argovei pe parcursul următorilor ani?

C.B.: Conform listei aprobate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, comuna Valea Argovei beneficiază de finanţare prin P.N.D.L. 2017-2020 pentru următoarele obiective de investiţii:

  1. Asfaltare străzi în comuna Valea Argovei pe o lungime de 11,5 km în satele Vlădiceasca, Valea Argovei şi Siliştea cu valoarea alocată din bugetul de stat de 9.155.030 lei;
  2. Înfiinţare reţea apă uzată cu staţie epurare pe o lungime de 24 km;
  3. Modernizare reţea alimentare cu apă potabilă având ca obiectiv înlocuirea pompelor din puţurile existente, construire staţie de clorinare la fiecare gospodărie de apă pentru potabilizare, înfiinţare gospodărie apă în satul Valea Argovei pentru că cea existentă nu face faţă cerinţelor locuitorilor.

Există S.F. –D.A.L.I. pentru un proiect care are ca obiectiv asfaltarea a 11,5 km de străzi comunale, având ca termen pentru depunerea documentaţiei, 30.11.2017. De asemenea, există S.F. în lucru pentru asigurarea iluminatului public stradal în regie proprie, proiect ce va fi demarat în 2018. Nu în ultimul rând, avem în vedere un proiect de peste 2 milioane de euro care are ca obiectiv reabilitarea corpului din Şcoala Gimnazială din Valea Argovei situată lângă biserică. Acest proiect va fi implementat imediat ce apare Ghidul Proiectelor cu finanţare europeană.

Rep: Care este mesajul dvs. pentru locuitorii comunei Valea Argovei?

C.B.: Lumea trebuie să înţeleagă că primarul administrează banul public în funcţie de necesităţile comunităţii. Vreau să fac cunoscut că am primit sprijinul consilierilor locali pentru toate hotărârile iniţiate de mine, care au avut ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Tuturor locuitorilor le doresc sănătate.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide