Roseți/Daruri de la Moş Nicolae

Mircea Brânduşă. Faptul că de Moş Nicolae trebuie să primim şi să dăruim o ştim cu toţii, tradiţia avându-şi originea în povestea sfântului Myra din Lichia, căruia îi sunt atribuite doar fapte bune pentru oamenii sărmani. De aceea, cu fiecare iarnă ce vine, ne este tot mai dor de Moş Nicolae.

An de an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii îşi lustruiesc bocănceii şi îl aşteaptă pe Moş Nicolae, ştiind că celor cuminţi le va aduce dulciuri, fructe sau jucării, în vreme ce micuţilor neascultători le va lăsa câte o nuieluşă. Sfântul cel mai iubit dintre toţi sfinţii, icoana dragostei părinteşti şi a dărniciei izvorâte din adâncul inimii, nu i-a uitat nici anul acesta pe copiii din Roseţi.

De-a lungul mandatelor deţinute, Nicolae Râjnoveanu, primarul comunei Roseţi, a sărbătorit ziua de Moş Nicolae într-un mod mai aparte, dăruind personal dulciuri tuturor copiilor din sistemul de învăţământ. „Nicidecum nu este vorba de campanie electorală! De fapt, este o acţiune cu scop mai degrabă umanitar. Dăruim aceste dulciuri în speranţa că vom picura un strop de bucurie în sufletele copiilor noştri!”, a precizat domnul Râjnoveanu. Tradiţia a fost păstrată şi în acest an, astfel că marţi, 6 decembrie, Nicolae Râjnoveanu, „MOŞUL” din primăria Roseţi a dăruit copiilor din grădiniţele şi şcolile comunei, daruri (600 de pungi cu dulciuri) simbolizând bucuria sărbătorilor. Aceştia şi-au pregătit de cu seară ghetuţele şi l-au aşteptat cuminţi în clasele lor pe „MOŞUL”.

Şi ca totul să fie ca-n basmele bunicilor, primăria Roseţi a organizat o acţiune denumită sugestiv: „În lumea Sfântului Nicolae”. Începând cu ora 8 era forfotă mare în clasele Şcolii Gimnaziale I. Rosetti, şcolarii, precum şi cei mici de la grădiniţă îl aşteptau cu mare nerăbdare pe Moş Nicolae care, obosit de atâtea drumuri, urma să-i răsplătească pentru  rezultatele bune la învăţătură. Astfel, prof. Daniel Felea, directorul Şcolii, a primit vizita d-lui primar Nicolae Râjnoveanu – care împreună cu angajaţii primăriei, au oferit pungi cu dulciuri tuturor copiilor. Mai întâi, au poposit la Şcoala din Deal, acolo unde toţi cei mici de la ciclul primar şi grădiniţă şi-au primit încântaţi cadourile. La Şcoala din sector, bucuria a fost şi mai mare deoarece copiii fac parte din familii cu situaţie materială precară, iar dl Râjnoveanu, Moş Nicolae în acest caz, a venit încărcat ca în fiecare an de când îşi exercită funcţia de primar.

Ajutorul Moşului, un alt Nicolae (Ene, viceprimarul în funcţie) l-a însoţit pe dl primar în clasele curate şi frumos decorate, acolo unde edilul a ţinut să facă fotografii cu elevii şi unde a discutat cu învăţătorii şi profesorii, menţionând că aceste vlăstare ale comunei merită din plin dulciurile, nefiind nevoie şi de nuieluşe… Copiii l-au aşteptat bucuroşi şi fericiţi pe Moş Nicolae arătând încă de mici că sunt încrezători în spiritul acestei sărbători, căci sufletul lor încă păstrează inocenţa unică a copilului de la sat. De altfel, învăţătorii le-au vorbit micuţilor în săptămâna premergătoare acestei prime sărbători de iarnă, despre importanţa zilei de 6 decembrie, despre faptul că românii au fost dintotdeauna păstrători de tradiţii şi obiceiuri, precum şi despre semnificaţia uriaşă a gestului de a oferi. În toate cele 21 de clase vizitate, Nicolae Râjnoveanu a fost primit cu aplauze şi i s-a cântat tradiţionalul „La mulţi ani”, că doar poartă numele „Moşului”!

La final, primarul Râjnoveanu a fost înconjurat cu multă căldură de copii, care l-au invitat să asiste la un scurt program artistic având ca temă: „Tradiţii şi obiceiuri româneşti cu lucrări artistico-plastice şi practice: Ghetuţa lui Moş Nicolae”. O iniţiativă admirabilă, care cu siguranţă poate să prindă contur şi în alte comune călărăşene.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide