De la 1 iulie, amenzile de circulaţie cresc din nou. Cât vor plăti şoferii pentru încălcarea legislaţiei rutiere?

Amenzile pentru contravenţiile rutiere vor creşte, de la 1 iulie, pentru a doua oară în acest an. Asta înseamnă că, de la această dată, şoferii care încalcă prevederile Codului rutier vor trebui să scoată din buzunar chiar şi până la 2.100 de lei. Prima creştere din 2015 a cuantumului amenzilor a avut loc la 1 ianuarie.

Un punct-amenda reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, conform Codului rutier. Având în vedere că, de la 1 iulie, salariul minim va fi mărit de la 975 la 1.050 de lei, acest lucru va atrage automat şi creşterea amenzilor pentru contravenţiile rutiere.

Concret, începând cu data de 1 iulie 2015, un punct-amenda va fi egal cu 105 lei, faţă de 97,5 lei, cât este în prezent.

Creşterea salariului minim în două etape, în anul 2015, este o măsură luată de Guvern de la sfârşitul anului trecut, prin Hotărârea nr. 1091/2014. Practic, 2015 este al cincilea an consecutiv în care salariul minim este mărit. În 2011, cuantumul acestuia era de 670 de lei.

Cea mai mare amendă pentru persoanele fizice va fi de 2.100 de lei

De lună viitoare, cuantumul amenzilor rutiere va fi cuprins între 210 şi 2.100 de lei, în cazul persoanelor fizice. Persoanele juridice vor putea fi sancţionate cu sume cuprinse între 2.205 şi 10.500 de lei.

Conform Codului rutier, sancţiunile sunt stabilite pe clase, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancţiuni sunt aplicabile persoanelor fizice, iar cele din clasa a V-a de sancţiuni sunt aplicabile strict persoanelor juridice.

Mai precis, clasele de sancţiuni sunt următoarele:

clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda;
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda;
clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda;
clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda;
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda.
Prin urmare, amenzile care se aplică de la 1 iulie vor fi următoarele:

clasa I: 210 sau 315 lei;
clasa a II-a: 420 sau 525 de lei;
clasa a III-a: de la 630 la 840 de lei;
clasa a IV-a: de la 945 la 2.100 de lei.
clasa a V-a: de la 2.205 la 10.500 de lei.
Ce sancţiuni se dau pentru contravenţiile întâlnite cel mai des

Printre faptele care se sancţionează cu amenzi din clasa I se număra manevrele de schimbare a direcţiei de mers făcute fără respectarea obligaţiei de semnalizare şi nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului.

De asemenea, aceeaşi sancţiune — plus două puncte de penalizare — se aplică pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, nepurtarea centurii de siguranţă şi depăşirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/h.

Printre altele, amenzile din clasa a II-a de sancţiuni sunt date pentru nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusa medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingător de incendii.

Cu 4 sau 5 puncte-amenda, la care se adăugă şi trei puncte de penalizare, sunt sancţionaţi cei care depăşesc limita legală de viteză cu 21-30 km/h, care transporta minori fără a se asigura că aceştia poartă centura de sirguranta şi care circulă prea aproape de vehiculul din faţa lor (dacă astfel se produce un accident cu pagube).

În plus, pe lângă amendă din clasa a doua de sancţiuni, şoferii riscă să rămână fără permis timp de 30 de zile dacă, de exemplu, nu acorda prioritate pietonilor care traversează regulamentar, nu acorda prioritate vehiculelor care au acest drept sau trec pe culoarea roşie a semaforului.

Amenzile din clasa a III-a se dau pentru fapte că, de exemplu, conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulaţia cu un autovehicul care are defecţiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori când acestea lipsesc.

Sancţiunile de 6-8 puncte-amenda — plus patru puncte de penalizare — sunt aplicabile şi şoferilor care depăşesc limita legală de viteză cu 31-40 km/h sau celor care refuză, la cererea poliţistului rutier, înmânarea actului de identitate, a permisului şi a altor acte prevăzute de lege.

Pe deasupra, în afară de amendă, permisul poate fi suspendat pentru 60 de zile pentru fapte că nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea/trecerea la culoarea roşie a semaforului, atunci când în acest fel s-a produs un accident din care au rezultat avarii la un vehicul sau alte pagube materiale şi circulaţia pe sensul opus.

Referitor la amenzile din clasa a IV-a de sancţiuni — cele mai mari pentru persoanele fizice –, acestea sunt aplicabile, printre alte situaţii, atunci când se circulă cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice este expirat, atunci când şoferii nu-şi fac verificarea medicală periodica sau atunci când aceştia conduc maşini, fără a avea anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

În anumite situaţii, cum ar fi depăşirea vitezei maxime admise cu 41-50 km/h sau conducerea unui autoturism care are montată doar una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare, sancţiunile de 9-20 de puncte-amenda sunt completate şi de şase puncte de penalizare.

Iar şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau care depăşesc cu mai mult de 50 km/h limita legală de viteză, de exemplu, risca atât primirea amenzii, cât şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.

De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă, după caz, poliţiştii rutieri sau cei de frontieră.

Important! Şoferii pot să achite doar jumătate din minimul amenzii în cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei. În plus, aceştia au şi posibilitatea de a plăti pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii.

Amenzile ar putea fi achitate într-un cont unic al Trezoreriei

În viitorul apropiat, amenzile contravenţionale ar putea fi plătite într-un cont unic al Trezoreriei, informaţiile despre acestea urmând să fie incluse într-un sistem electronic de evidentă, conform unui proiect de lege aflat la Parlament.

Proiectul de act normativ prin care autorităţile vor să uşureze procedura de achitare a amenzilor contravenţionale a fost aprobat de Executiv şi transmis parlamentarilor în cursul lunii mai.

Potrivit documentului — care în prezent este în lucru la comisiile Senatului –, va fi instituit un mecanism electronic de evidentă şi comunicare a amenzilor contravenţionale, care va oferi informaţii în timp real despre amenzi şi plata acestora. Iar contravenienţii vor putea să facă plăţile într-un cont unic, la orice unitate a Trezoreriei — dar şi la alte entităţi –, indiferent de adresa de domiciliu.

Iniţial, noul mecanism va fi folosit în sistem-pilot doar pentru amenzile rutiere, iar apoi va fi extins treptat şi pentru plata altor amenzi contravenţionale.

Pe deasupra, proiectul prevede că actualul termen de 48 de ore pentru achitarea a jumătate din cuantumul minim al amenzii va fi extins la 15 zile de la comunicarea procesului-verbal. Sursa:avocatnet.ro

1 Comentariu

  1. 25 august 2015 - 10:09

    Din pacate, ca orice lucru bun in tara asta, implementarea proiectului de lege mai dureaza. Bine ca exista variante care le permit soferilor sa faca plata amenzii de circulatie online, fara stres si timp pierdut la ghisee.

    Raspunde

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Examenul de bacalaureat, în siguranţă/Acţiuni ale poliţiştilor din Călăraşi

Poliţiştii din Călăraşi acţionează pentru desfăşurarea în condiţii de linişte şi siguranţă a examenului naţional de Bacalaureat.  Pentru prevenirea evenimentelor...

Închide