Deputatul Sorin Vrăjitoru, inițiativă legislativă pentru eliminarea impozitului pe venit la culturile de plante medicinale și aromatice

Cultivarea plantelor medicinale și aromatice poate deveni o sursă de venit importantă și pentru românii care nu dețin suprafețe foarte mari de teren, având în vedere cererea care există la ora actuală pe piață.

Pentru a încuraja ca și micii fermieri (care dețin până la 2 hectare de pământ) să înceapă cultivarea acestor plante, deputatul călărășean Sorin Vrăjitoru a demarat procedura pentru depunerea la Camera Deputaților a unei inițiative legislative de completare a legii 227/2015, privind scutirea de la plata impozitului pe venit și a plantelor din categoria celor medicinale și aromatice.

În expunerea de motive, semnată de 38 de deputați, se arată că în prezent „cultivarea plantelor medicinale și aromatice cunoaște o nouă etapă în care numărul celor care caută tratamente medicinale naturiste este în creștere. Cu o climă temperată, România este locul în care astfel de plante  pot fi cultivate pe suprafețe extinse, existând, astfel, și calea de umplere a golului manifestat la export. (…) Normele de venit impozabil pentru majoritatea culturilor au fost cuprinse în Codul Fiscal (art. 105, alin. 2), mai puțin plantele aromatice și medicinale. Aceste plante nefiind cuprinse în Declarația 221 și neavând norma de venit stabilită prin lege, cultivatorul trebuie să se încadreze în prevederile art. 104 din legea 227/2015, se produc confuzii în rândul cultivatorilor.

Pentru a elimina această confuzie propunem introducerea în tabelul prevăzut la art. 105, alin. 2, privind veniturile neimpozabile, din legea 227/2015, a sintagmei plante medicinale și aromatice.”

Semnatarii inițiativei susțin dezbaterea și adoptarea acesteia în procedură de urgență.

În prezent sunt 13 categorii de plante scutite de plata impozitului pe venit.

1. Cereale pînă la 2 ha
2. Plante oleaginoase pînă la 2 ha
3. Cartof pînă la 2 ha
4. Sfeclă de zahăr pînă la 2 ha
5. Tutun pînă la 1 ha
6. Hamei pe rod pînă la 2 ha
7. Legume în cîmp pînă la 0,5 ha
8. Legume în spații protejate pînă la 0,2 ha
9. Leguminoase pentru boabe pînă la 1,5 ha
10. Pomi pe rod pînă la 1,5 ha
11. Vie pe rod pînă la 1 ha
12. Arbuști fructiferi pînă la 1 ha
13. Flori și plante ornamentale pînă la 0,3 ha

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide