„Drumul spre Unire – Basarabia 100”, simpozion organizat de Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi, a organizat astăzi, la Secția Arheologie, simpozionul „Drumul spre Unire  – Basarabia 100”.

Manifestarea culturală se înscrie în Programul „CENTENARUL MARII UNIRI – 2018” și este dedicată împlinirii a 100 de ani de la săvârșirea actului istoric al Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918.

În urma desfășurării Primului Război Mondial, Basarabia era prima provincie care intra în granițele statului român urmând ca, în același an 1918, să fie alipite României și provinciile Bucovina (noiembrie 1918) și Transilvania (1 decembrie 1918). Protagoniștii Unirii s-au dovedit buni tacticieni.

Nu au forțat nota, dar au luat decizii rapide. După victoria Revoluției din Rusia, mica republică se afla într-o situație dramatică. La 17 ianuarie 1918, trupele bolșevice au ocupat Chișinăul. România, care inițial a refuzat să intervină, fiind ea însăși într-o situație limită, a trimis de acea dată o divizie de infanterie care a restabilit autoritatea Sfatului Țării.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării – organ al Republicii Democratice Moldoveneşti, decidea cu majoritate de voturi: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna, se uneşte cu mama ei România”.

Simpozionul a fost organizat în colaborare cu Școala Gimnazială „Carol I” Călăraşi, reprezentată de prof. Bogdan Bogatu și membrii Cenaclului literar – artistic Phoenix.

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide