DSV Călăraşi/Cum să ne ferim de gripa aviară. Intensificarea măsurilor de biosecuritate în fermele de păsări şi a monitorizării stării de sănătate a efectivelor de păsări

Ca urmare a evoluţiei  unor focare de influenţă aviară în Germania, Olanda şi Regatul Unit al Marii Britanii, ANSVSA a dispus, în scop preventiv, intensificarea la nivel naţional a monitorizării stării de sănătate a efectivelor de păsări şi a controalelor privind aplicare cerinţelor de biosecuritate în fermele de păsări.

Conform notei de serviciu, la nivelul teritoriului judetului Calarasi prin inspectorii de specialitate ai D.S.V.S.A Calarasi se vor desfăşura următoarele acţiuni:

-Organizarea de întâlniri şi instruiri pentru informarea şi conştientizarea fermierilor, a medicilor veterinari de liberă practică, a vânătorilor şi paznicilor  fondurilor de vânătoare etc, asupra semnelor clinice ale influenţei aviare şi ale bolii de Newcastle şi despre necesitatea notificării, în regim de urgenţă, către D.S.VS.A. judeteana, a oricăror suspiciuni de boală;

-Efectuarea de controale privind respectarea cerinţelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări ;

-Intensificarea activităţilor de monitorizare a statusului de sănătate al păsărilor şi notificarea imediată a suspiciunilor de boală;

-Reactualizarea stocurilor de materiale şi a structurilor de intervenţie, prevăzute în planurile de contingenţă la nivelul exploatatiilor comerciale de pasari si la nivelul Primariilor ca  Unitati Locale de Srijin.

In scopul mentinerii indemnitatii teritoriului judetului Calarasi s-au dispus si masuri de monitorizare a actiunii de vaccinare profilactica antipseudopestoasa ca actiune de vaccinare obligatorie a pasarilor in exploatatiile nonprofesionale (gospodariile populatiei).

Ce trebuie sa cunoastem :

-anuntati medicul veterinar orice caz de imbolnavire sau moarte a animalelor din gospodarie – ESTE O OBLIGATIE;

Până la sosirea medicului veterinar :

-nu puneti mana pe pasarile bolnave; pastrati pe loc cadavrele acestora;

-ESTE INTERZISA taierea pasarilor bolnave, folosirea sau comercilizarea lor.

-Tineti pasarile inchise in adaposturi.

-Nu lasati ratele sau gastele pe balti sau lacuri.

Comercializarea pasarilor vii se supune controlului sanitar veterinar si certificarii de catre medicul veterinar de libera practica.

Comerţul intracomunitar, cu păsări vii provenite din ţările membre ale Uniunii Europene în care evoluează sporadic gripa aviară, de înaltă sau joasă patogenitate, se poate derula, neexistând bariere nejustificate în calea comerţului.

 DIRECTOR  EXECUTIV, Dr. Vasile NEDELCU

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Recomandări pentru un trafic rutier în condiţii de iarnă

Pentru un trafic rutier sigur în condiții de iarnă și prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, participanții la trafic sunt sfătuiți...

Închide