DSVSA Călărași a demarat controale în piețe și magazine alimentare înaintea Sărbătorilor Pascale

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași dispune intensificarea controalelor sanitare veterinare până pe 15.04.2016 pentru prevenirea apariției unor toxiinfecții alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, cu scopul de a asigura populației produse alimentare de calitate, salubre și pentru a le proteja sănătatea, recomandând consumatorilor să nu achiziționeze produse specifice sărăbătorilor pasacale de la vânzătorii ambulanți, stradali sau alte locuri neautorizate sanitat veterinar.

În aceasta perioadă, conducerea D.S.V.S.A Călărași va asigura zilnic serviciu permanent la sediul institutiei, la circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Atragem atenția că sacrificarea mieilor este admisă doar în unități autorizate sanitar veterinar. În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală. Mărcile de sănătate ovale (de 6,5/4,5 cm) au înscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară toate mărcile au inscripţionat “România” iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE sau EC.

Orice altă inscripţie sau caractere poate să ridice suspiciunea de fraudă iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă.

Recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore), ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiției la oaie este că în partea superioară nu au incisivi.

Producatorii agricoli, crescatorii de animale, pot valorifica produse din lapte (caș, telemea, urdă, brânză) numai în spații autorizate și supuse controlului sanitar veterinar, iar produsele să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj‚ sticla pentru lapte, cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.

Valorificarea oualor de consum se poate face numai in spatii si unitati supuse controlului sanitar veterinar.

Se interzice comercializarea ouălor care nu sunt marcate. Obligatoriu trebuie să fie identificate cu: țara de proveniență, codul unității producătoare, indici de standard de comercializare și data producerii (ziua, luna și anul), cifra sistemului de creștere obligatoriu se aplică pe fiecare ou. Este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită și a ouălor de rață. Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4 -14⁰ C.

Peștele se poate valorifica în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, comercializarea acestor sortimente fiind admisă numai în unități specializate sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar.

Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc. se pot comercializa numai în spații amenajate și autorizate sanitar veterinar.

Este interzisă comercializarea produselor și a alimentelor de origine animală și non-animală în spații improvizate, nesupuse controlului pentru siguranța alimentelor și neînregistrate sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate condiții adecvate de igienă și siguranță alimentară. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 de lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare.

Pentru sesizarea unor aspecte neconforme, consumatorii pot suna la numarul de telefon al  D.S.V.S.A Calarasi 0242 / 313676.

 

Etichete:

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
15,6 milioane lei pentru asfaltarea culoarului de tranzitare al municipiului Călărași

În ședința de consiliu local din 16 martie a.c. s-a aprobat cofinanțarea pentru modernizarea străzilor de pe culoarul de tranzitare...

Închide