Dumitru Iorgu, un primar tânăr cu ambiţii mari pentru oraşul Budeşti

Mircea Brânduşă. Dumitru (Miticuţă) Iorgu a câştigat primul său mandat de primar al oraşului Budeşti, cu o diferenţă de doar 24 de voturi faţă de următorul candidat, Ilie Mihai. Dumitru Iorgu, fost casier al instituţiei, va introduce un concept nou în primărie şi Consiliul Local: nu majorităţile vor lua decizii ci persoanele cele mai competente pe domeniu.

Noul primar al oraşului Budeşti a acceptat, în exclusivitate pentru „Obiectiv”, primul său interviu în care oferă detalii despre administraţia publică a oraşului Budeşti.

Rep: Dle primar, pentru început vă rog să vă prezentaţi cititorilor noştri.

D.I.: Numele meu este Dumitru (Miticuţă) Iorgu, sunt născut în 1971 aici în Budeşti, părinţii mei fiind oameni simpli, muncitori. Studiile le-am început în oraşul meu şi le-am definitivat la Bucureşti, fiind licenţiat la Facultatea de Arhivistică. Sunt căsătorit, tatăl unei fetiţe, studentă anul II la Limbi Străine.

Rep: Ce înseamnă pentru dvs.politica, dle primar?

D.I.: Dacă este să ne raportăm până în prezent, fie la nivel local, fie la nivel central, cu excepţiile de rigoare, politica pe care doresc s-o fac înseamnă un prilej de a putea ajuta comunitatea în care trăiesc şi îmi desfăşor activitatea.

Rep: A contat sprijinul politic în câştigarea fotoliului de primar?

D.I.: La început am crezut că pot câştiga primăria Budeşti ca independent, fără a face politică – ceea ce-mi displace, dar am constatat că neavând în spate un partid, şansele mele păreau foarte mici, ca să nu spun infime.

Rep: De ce aţi ales să deveniţi primarul oraşului Budeşti?

D.I.: Lucrând atâţia ani în administraţia publică locală şi observând partea negativă a ceea ce înseamnă act administrativ, am ajuns la concluzia că eu, viceprimarul Nae Sinel şi noua mea echipă de consilieri, putem îndrepta unele aspecte, mergând până acolo încât oraşul Budeşti să ajungă la normalitatea firească după care tânjim cu toţii de foarte mulţi ani.

Rep: Care sunt cele mai stringente probleme cu care vă confruntaţi?

D.I.: O problemă generală cu care se confruntă toţi locuitorii oraşului şi a  celor 3 sate aparţinătoare – Aprozi, Gruiu şi Buciumeni este depozitarea şi colectarea gunoiului menajer. Aici, primăria este deficitară. Nu mai amintesc de infrastructura rutieră care este destul de precară, cu drumuri nemodernizate, neasfaltate, fără alei pietonale, pietruite pe alocuri şi, atenţie, cu toate că suntem în secolul XXI, încă există drumuri de pământ… Nu mai spun, lipsa canalizării, a apei menajere, utilităţi de care ar fi trebuit să beneficieze toţi locuitorii. Un alt aspect important în comunitatea noastră este depopularea localităţilor de către tineri şi asta datorită lipsei de încredere în autorităţile locale şi lipsa locurilor de muncă.

Rep: Cu ce echipă aţi plecat la drum?

D.I.: Alegerea viceprimarului Nae Sinel (10 voturi pro, 4 împotrivă, o abţinere) a fost un bun prilej de a suda o alianţă politică între două partide cu doctrine politice apropiate – UNPR – ALDE care se bazează pe o trasparenţă totală, încredere reciprocă şi care are ca scop îndeplinirea obiectivelor propuse pentru a fi realizate în acest mandat. Consiliul Local al oraşului Budeşti este alcătuit din 15 consilieri reprezentând 4 partide politice: 4 UNPR – 4 ALDE – 4 PSD – 3 PNL.

Rep: Este ultimul mandat în care se pot accesa fonduri europene. Care sunt obiectivele prioritare pentru care primarul oraşului Budeşti se va bate pentru finanţarea şi implementarea lor, astfel încât nivelul de trai să crească?

D.I.: Am avertizat pe tot parcursul campaniei electorale şi am tras un semnal de alarmă către toţi locuitorii cu drept de vot să aleagă primarul cu mare responsabilitate pentru că având în vedere că mai sunt doar 4 ani pentru accesarea fondurilor europene. Revenindu-mi mie această onoare, va trebui să dau dovadă de mare corectitudine şi altruism faţă de concetăţenii mei în vederea accesării fondurilor europene pentru finanţarea următoarelor proiecte: Finalizarea reţelei de apă potabilă şi canalizare în Budeşti, Aprozi, Buciumeni şi Gruiu; Asfaltarea întregii reţele stradale din cele 4 localităţi; Reabilitarea şi modernizarea blocurilor; Înfiinţare canalizare pluvială; Reabilitarea şi extinderea reţelei de iluminat public stradal; Înfiinţare în fiecare localitate a unor parcuri verzi şi a unor terenuri de sport multifuncţionale; Aducţine gaze naturale în fiecare localitate.

Rep: Ce va face primăria Budeşti, respectiv primarul pentru atragerea investitorilor care să dezvolte afaceri, respectiv să creeze locuri de muncă?

D.I.: Fiind conştient că primăria nu poate crea direct locuri de muncă, doresc ca prin comportamentul meu, al viceprimarului Nae Sinel şi al echipei din primărie, să dăm încrederea necesară investitorilor interesaţi să dezvolte medii de afaceri. Pentru acest lucru primăria va oferi tuturor celor interesaţi condiţii propice – gaze naturale, apă menajeră, energie electrică, drumuri asfaltate, în vederea investiţiilor pe care le vizează.

Rep: Despre instituţiile de învăţământ, ce ne puteţi spune? Cum stau lucrurile aici?

D.I.: Şi în acest domeniu de activitate ne confruntăm cu o mare problemă, respectiv relaţia precară existentă între cadrul didactic, părinte şi elev. În aceste condiţii, ca primar mă voi alătura acestui triunvirat, astfel încât problemele existente să dispară şi să se îmbunătăţească actul de învăţământ. În acest sens sunt dispus să accept invitaţia cadrelor didactice de a participa la şedinţele de consiliu profesoral şi cu părinţii, pentru a cunoaşte problemele lor şi a încerca să le rezolv, fără să mă amestec în procesul de învăţământ.

Rep: Dle primar, cum veţi soluţiona problema depozitării şi colectării gunoiului menajer din cele 4 localităţi?

D.I.: În prezent, oraşul Budeşti ar fi trebuit să beneficieze de serviciile unei firme de specialitate, dar aceasta are unele probleme de natură juridică. În momentul de faţă primăria a contactat o casă de avocatură care va încerca să găsească răspunsurile legale, legate de situaţia juridică a firmei SC Salubris SRL. În funcţie de natura acestora, vom acţiona ca atare: vom continua parteneriatul cu această firmă sau vom căuta alte soluţii viabile pentru depozitarea şi colectarea gunoiului menajer.

Rep: Electoratul tânăr a fost lângă dvs.. Ce veţi face pentru aceştia?

D.I.: Având în vedere că eu, din punct de vedere politic, sunt un „produs” al încrederii tinerilor din oraşul Budeşti şi localităţile Aprozi, Gruiu şi Buciumeni, împreună cu viceprimarul Nae Sinel, voi susţine şi voi încuraja toate proiectele cultural-sportive în care tinerii vor fi implicaţi. Instituţia primăriei va acorda cadrul legal de finanţare echipei de fotbal CS Budeşti, astfel încât să obţină rezultate notabile în plan judeţean. De asemenea, pe lista mea de priorităţi se află şi reluarea sărbătorii Zilei oraşului Budeşti.

Rep: Vă mulţumesc pentru timpul acordat. Care este mesajul pe care doriţi să-l transmiteţi concetăţenilor dumneavoastră?

D.I.: Îi asigur pe toţi că voi rămâne acelaşi om pe care ei îl ştiu, că nu voi uita promisiunile din campania electorală şi că voi încerca să le rezolv problemele cu care se confruntă, atât cât îmi permite legea. De asemenea, îi rog să dea dovadă de înţelegere, de răbdare şi să acorde credit echipei mele care va încerca să soluţioneze cu eficienţă maximă aspectele negative ale comunităţii. Tuturor le transmit sănătate, putere de muncă şi îi asigur de prietenia mea necondiţionată.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Clubul Sportiv Danubius Călăraşi a implementat un proiect privind performanţa în practicarea minihandbalului

Clubul Sportiv Danubius Călăraşi a implementat un proiect privind performanţa în practicarea minihandbalului pentru copiii cu vârste cuprinse între 6...

Închide