După ce a trecut în administrarea sa, Consiliul Județean caută soluții de finanțare pentru reabilitarea Palatului Prefecturii

Cea mai reprezentativă clădire a județului Călărași, Palatul Prefecturii, construită în 1897, zace de ani buni în paragină, autoritățile județene nereușind până acum să rezolve această situație decât pe jumătate. Numai că nici această jumătate nu a fost finalizată.

Mai exact, în 2008 a fost redeschisă aripa de sud, după lucrări de consolidare care au avut în vedere punerea în siguranţă a clădirii, asigurarea utilităţilor care condiţionează funcţionarea instituţiei şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru cu cetăţenii. Proiectul a cuprins următoarele lucrări :

– reabilitarea reţelelor exterioare de apă şi canalizare

– reabilitarea reţelelor termice exterioare

– lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă

– lucrări de arhitectură

– lucrări de restaurare

– reabilitarea instalaţiilor sanitare, termice şi electrice.

Fondurile alocate, prin Hotărârea de Guvern 337/2008, lucrărilor de restaurare şi consolidare a Palatului Administrativ al judeţului Călăraşi au fost în valoare de 2,97 milioane lei. Aceşti bani au fost utilizaţi pentru finanţarea asistenţei tehnice şi executarea lucrărilor de restaurare şi consolidare a clădirii. Suma a fost alocată bugetului propriu al judeţului Călăraşi din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2008. S-a dorit atunci ca după ce vor fi mutate birourile în acest corp să se treacă la reabilitarea celuilalt.

Din păcate, restul proiectului nu a mai continuat, aripa de nord ajungând într-o stare avansată de degradare iar aripa de sud a rămas fără fațada finalizată.

În toți acești ani, principalul impediment care a blocat reabilitarea a fost trecerea în administrarea Consiliului Județean a clădirii și terenului aferent.

Recent, după demersurile făcute de Consiliul Județean, s-a reușit semnarea unui protocol între Instituția Prefectului și Consiliul Județean privind trecerea în administrarea temporară a CJ pe durata desfășurării lucrărilor de consolidare și reabilitare.

Directorul adjunct al Direcției de Dezvoltare Regională și Relații Externe, Eduard Grama, ne-a declarat că se caută soluții pentru finanțarea pe fonduri europene a lucrărilor, una dintre variante fiind Axa 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, având ca finalitate înființarea unei Universități în parteneriat cu o instituție de învățământ superior din București.

„Vizăm, în special, restaurarea clădirii, ca prioritate a noastră, dar dorim să includem și parcul Prefecturii într-un alt proiect pentru modernizare. Până la finalul acestui an vom finaliza documentația pentru a putea fi prinsă în finanțare anul viitor. Nu vom merge strict pe Axa 10, dacă există posibilitatea vom încerca să accesăm și o altă axă.”, a mai spus acesta.

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide