Episcopul Sloboziei și Călărașilor a sfințit Troița Mânăstirii Radu Negru

Mircea Brândușă. Marți, 29 august a.c., localitatea Radu Negru a primit o nouă vizită a Episcopului Vincenţiu al Sloboziei și Călărașilor. Deja există o tradiţie de câţiva ani, ca la acestă dată, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor să viziteze, să cerceteze şi să slujească la mănăstirea călărăşeană Radu Negru. Anul acesta, deşi într-o zi ploioasă (pe care arhiereul a socotit-o o adevărată binecuvântare în arşiţa Bărăganului, o răcorire a pământului, foarte necesară după această vară caniculară), biserica şi curtea mănăstirii au fost pline cu pelerini din întregul judeţ Călăraşi, veniţi să participe la această sfânta şi dumnezeiască liturghie arhierească.

A fost şi un moment deosebit după SFÂNTA LITURGHIE! Preasfinţitul Episcop, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, a poposit la altarul de vară, nou construit în curtea mănăstirii, altar, pe care l-a sfinţit cu sfântul şi marele mir, stropindu-l şi cu apă sfinţită. Tot cu aghiazmă a fost sfinţită şi troiţa din faţa acestui altar (o monumentală cruce din lemn de stejar cu Iisus răstignit), troiţă închinată eroilor din fosta comună Radu Negru.

Înaltul Ierarh a transmis un mesaj de pace și bucurie tuturor participanţilor, relatându-le totodată întreaga istorie şi semnificaţie a sărbătorii: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul!

Preasfinția Sa, Episcopul Vincenţiu, fiind reprezentantul Patriarhiei Române la locurile sfinte din Israel, în urmă cu peste două decenii, cunoaște în detaliu locurile în care acum aproximativ 2000 ani s-a desfăşurat acest tragic eveniment. În predica săvârșită, Preasfințitul a subliniat faptul că în această zi de sărbătoare, dar mai cu seamă de post şi rugăciune, se cuvenea să se afle nicăieri altundeva decât la această mănăstire a episcopiei, mănăstire călărăşeană pe care Preasfinția Sa o cercetează ori de câte ori poate, aflând clipe de linişte, de rugăciune curată, de bucurie duhovnicească în această lavră monahală din imediata apropiere a municipiului Călăraşi.

La momentul împărtăşirii credincioşilor, o surpriză plăcută a fost un copil de doar 6 ani venit tocmai din Chirnogi (Sebastian Andrei Anghel), care a oferit un buchet de flori Preasfinției Sale spunându-i foarte încet, din cauza emoţiilor, că  „vă ofer acest buchet, întrucât dumneavoastră, părintele episcop Vincenţiu al Sloboziei şi Călăraşilor, sunteți Cetăţean de Onoare al localităţii Chirnogi”.

Reprezentantul Episcopiei a dăruit tuturor copiilor prezenți cruciuliţe, cărţi de rugăciuni specifice vârstei şi iconiţe. În numele obştii monahale, stareţul mănăstirii Radu Negru, protosinghelul, Gherasim Noapteş a înmânat un buchet de flori Preasfinției Sale, mulţumindu-i pentru grija părintească pe care o manifestă întotdeauna pentru această mănăstire călărăşeană. Participanţi la această slujbă au fost invitați la o agapă creștină.

P.S. Mulțumesc pentru informații domnului Relu Cotoban

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide