Eveniment Cultural -Spiritual de Excepție la Chirnogi

Mircea Brândușă. Pentru prima dată în județul Călărași a avut loc vizita și slujirea în comun a doi mari Ierarhi: din România – Preasfinția Sa, Episcopul Vincențiu al Sloboziei și Călărașilor și din Bulgaria – Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Naum de Ruse.

Evenimentul de mare amploare și interes, intens mediatizat la nivel local dar și național, a fost organizat duminică, 18 octombrie 2015, de către Primăria și Consiliul Local Chirnogi în frunte cu domnul primar, ing. Irinel Roman și viceprimar Ștefan Ion, în colaborare cu Episcopia Sloboziei și Călărașilor.

Vizita istorică a avut parte de un ceremonial de grad zero (fiind angrenate forțe speciale din SPP, Jandarmerie și Poliția locală), adecvat unui astfel de moment. Evenimentul a prilejuit resfințirea Bisericii Sf. Ierarh Nicolae, îmbrăcată într-o nouă și frumoasă haină de zugrăveală albă, pusă în valoare de lumini nocturne, prezentarea Monografiei Bisericii Sf. Ierarh Nicolae și acordarea titlului de cetățean de onoare al comunei Chirnogi celor doi ierarhi.

Din păcate, Troița de Calcar, veche de peste 300 de ani, cu scriere chirilică, recuperată și reamplasată lângă monumentul eroilor din centrul civic al localității Chirnogi, nu a putut fi prezentată înalților invitați, nefiind restaurată în totalitate. La eveniment au participat importante personalități civile și eclesiale din Bulgaria (Ruse, Tutrakan – localitatea înfrățită cu Chirnogiul) și România.

„În documentele istorice din toată zona Olteniței, vechi de peste 400 de ani, nu se găsește nici o referire la un astfel de eveniment. Acest fapt ne onorează întrucât, roata istoriei aduce și pune împreună evenimente de sute de ani. Totuși, în documentele localității se menționează faptul că pe la 1790-1810 la Chirnogi, în biserica Sf. Nicolae, a venit un preot hirotonit de către episcopul de la Ruse – așa că astăzi se întoarce roata istoriei prin această vizită deosebită a unui mitropolit de la Ruse –Bulgaria, la invitația Preasfințitului Părinte Vincențiu”, preciza primarul Irinel Roman, cu puțin timp înainte de sosirea importanților oaspeți.

La 8 și jumătate, Delegaţia Bisericii Ortodoxe a Bulgariei condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Naum de Ruse și Delegaţia Bisericii Ortodoxe a României condusă de Preasfinţitul Părinte Vincențiu Episcop al Sloboziei și Călărașilor au fost întâmpinate cu onorurile cuvenite, conform rangului bisericesc, la intrarea în localitatea Chirnogi dinspre Giurgiu și Oltenița. Cele două delegații s-au intersectat în fața bisericii Sf. Nicolae, unde Mitropolitul Naum i-a prezentat Episcopului Vincențiu Sfintele Moaşte ale Sfântului Nicolae, aduse la Chirnogi de la Rasgrad – Mitropolia de Ruse.

După, cei doi ierarhi au fost primiți de primarul Irinel Roman, viceprimarul Ion Ștefan și de consilierul local Aurelian Cotoban – factorul determinant în organizarea acestei întâlniri. A urmat procesiunea de depunere spre închinare a Sfintelor Moaște la intrarea în biserică pentru a fi cinstite de către credincioşi. Slujirea a început la ora 9.00 cu rugăciunea de dimineață, urmată de celebrarea Sfintei Liturghii în limba română și bulgară oficiată de cei doi înalți prelați. La oficiere au participat părintele protopop, doctor în teologie, Necula Marian, preotul sachelar Postolea Adrian, preot Sinev Kiril, preoţi şi diaconi din Episcopia Sloboziei și Călărașilor și din cea de-a doua parohie a comunei Chirnogi, Stupinele.

Din motive obiective nu a putut fi prezent preotul sachelar de la biserica Șumenții – Bulgaria, Mihail Mihailov, promotorul acestei legături de suflet, româno – bulgare. În cuvântul de deschidere, Prea Sfințitul Vincențiu a prezentat celor peste 300 de enoriași rolul bisericii, precum și faptul că aceasta este o poartă care unește, care conduce sufletele credincioșilor spre altarul ce reprezintă Tronul lui Dumnezeu. După săvârșirea slujbei sfintei liturghii, cei doi au rostit mulțumirile adresate primarului Irinel Roman în primul rând pentru grija părintească pe care o poartă în calitatea de Păstor al comunei Chirnogi, precum și pentru eforturile sale de sprijinire a bisericii.

Acesta, extrem de emoționat de importanța momentului, le-a conferit acestora titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Chirnogi, conform hotărârii Consiliului Local din 12.10.2015. La rândul lor, reprezentanții bisericilor române și bulgare au făcut schimb de cadouri și au oferit celor doi oameni politici, Irinel Roman și Stefan Dimitrov, distincții bisericești, cea mai importantă fiind Medalia Jubiliară „Slujire și Dăruire – Două Decenii de Misiune Creștină”. Sfânta Liturghie Arhierească s-a încheiat cu parastasul (o colivă de 40 kg, cu chipul Sf. Nicolae, specifică doar localității Chirnogi) slujit de către cei doi mari ierarhi în cinstea ctitorilor bisericii. Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu lucrarea Sfântului Duh, în binecuvântata zi de 18 octombrie, anul Domnului 2015, ne-am adunat în acest lăcaș pentru cinstirea Sfintelor Moaşte ale Sf. Ierarh Nicolae, pentru stropirea cu apă sfinţită şi ungerea cu untdelemn sfințit a credinciosilor prezenți”.

La ora 13:30, evenimentul s-a încheiat cu o poză de grup în fața Bisericii. „Dorim pe această cale să întărim legăturile începute în urmă cu 3 ani între localitățile noastre, de pe ambele maluri ale Dunării, colaborarea transfrontalieră fiind un deziderat pentru noi. De asemenea, în viitor vor exista oportunități de schimburi culturale și chiar posibilitatea ca studenții din România să-și completeze studiile cu master în Bulgaria, întrucât Municipiul Ruse va candida la titlul de capitală europeană culturală, fiind al doilea centru universitar din Bulgaria.

În 2016, prin programe europene transfrontaliere, primăria Chirnogi în colaborare cu localitatea înfrățită, Tutrakan, va implementa un proiect care are ca obiectiv principal construirea unei Case de Cultură în care va funcționa o sală de spectacole, spații pentru expoziții, bibliotecă, etc. „În ceea ce privește conferirea titlului de CETĂȚEAN DE ONOARE, Consiliul Local Chirnogi subliniază în felul acesta implicarea și meritul Bisericii în promovarea valorilor cultural – spirituale ale localității noastre”, a punctat, la încheierea manifestării, primarul Irinel Roman.

 

 

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide