Florian Belu: „În 2017, Primăria Unirea vizează modernizarea infrastructurii, atragerea de investitori pentru crearea de locuri de muncă şi ridicarea nivelului de trai al locuitorilor”

Mircea Brânduşă. În anul 2016, după alegerile locale, funcţia de primar al comunei Unirea a fost exercitată succesiv, pentru perioade diferite, de către două persoane. Dan Nica, câştigătorul scrutinului şi Florian Belu, interimar în urma suspendării din funcţie a celui de-al doilea. Pe 11 iunie a.c., în comuna Unirea vor fi din nou alegeri pentru funcţia de primar. Florian Belu ne-a declarat că îşi doreşte să candideze la aceste alegeri.

Preocuparea principală a fiecărui primar, a întregului aparat de specialitate din cadrul primăriei comunei Unirea, a fost gospodărirea eficientă a comunei, a bugetului local şi nu în ultimul rând bunăstarea cetăţenilor din comuna Unirea, vizând dezvoltarea infrastructurii, atragerea de fonduri în vederea realizării extinderii, modernizării, întreţinerii şi reparării drumurilor din comună, a reţelei de apă existente, a imobilelor din domeniul public şi privat al comunei, a iluminatului public, a menţinerii stării de curăţenie a localităţii prin colectarea gunoiului menajer, prin menţinerea unui aspect îngrijit al zonei verzi din vecinătatea DN 3B, atragerea de investitori, precum şi asigurarea transparenţei în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici şi a acţiunilor întreprinse de administraţia publică locală.

Activitatea celor doi primari s-a desfăşurat în serviciul colectivităţii locale, în acord cu interesele generale ale comunei Unirea, pe baza atribuţiilor prevăzute de lege, respectând principiul transparenţei decizionale. În spiritul transparenţei şi respectului faţă de cetăţeni, principii care trebuie să guverneze administraţia publică locală, Florian Belu, a prezentat recent activitatea desfăşurată în anul 2016, pe domenii de activitate: Gradul de colectare a veniturilor proprii în anul 2016 a fost de 70%. S-a reparat şi modernizat reţeaua de alimentare cu apă, cheltuindu-se suma de 20.603 lei, iar pentru consumul de curent al puţutilor forate (7 la număr) s-a cheltuit suma de 47.205 lei.

În anul 2016 s-a elaborat proiectul Modernizarea drumurilor de interes local din comuna Unirea, judeţul Călăraşi, care se află în faza de depunere, în valoare de 5.499.276 lei. De asemenea, s-au întocmit patru studii geotehnice pentru consolidare, reabilitare şi extindere pentru localurile Şcolii Gimnaziale nr.1 şi Grădiniţei cu program normal. Sub coordonarea directorului –Prof. Liviu Moise, Căminul Cultural a găzduit activităţi cultural-artistice sub forma unor spectacole sau parteneriate pentru întreaga comunitate. A fost reînfiinţată Asociaţia Sportivă „Şoimii Unirea”, având în componenţă echipa de fotbal, afiliată la Asociaţia Judeţeană de Fotbal. În spaţiul excedentar de la Monumentul Eroilor a fost realizat un parc, dotat cu mobilier specific şi locuri de joacă pentru copii, unde cetăţenii comunei se bucură de momente de odihnă şi recreere şi mai ales de socializare.

Instituţiile de învăţământ au fost igienizate şi au suferit lucrări de modernizare. S-a continuat execuţia lucrărilor de asfaltare a străzilor din cadrul proiectului „Modernizare străzi în comuna Unirea, judeţul Călăraşi”. Proiectul este executat în proporţie de 90% . Din proiectul Amenajare trotuar la DN 3B pe ambele părţi, între km 24 + 975,18 – şi km 28 + 227,57, s-a realizat construcţia trotuarelor pe partea dreaptă a DN 3B, sens de mers Călăraşi – Feteşti, urmând ca în anul 2017 să se continue executarea părţii stângi. Prin efectuarea acestor lucrări s-a realizat îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor comunei şi asigurarea desfăşurării fluente a traficului în interiorul comunei în toate anotimpurile, în condiţii de maximă siguranţă, prin acestea contribuindu-se la dezvoltarea comunei.

Din punct de vedere social s-a asigurat acordarea prestaţiilor sociale pentru toate persoanele care au solicitat acordarea lor şi care s-au încadrat în prevederile legale. La centrul de zi, dat în folosinţă în 2013, copiii au beneficiat de activităţi de îngrijire, educaţie şi recreere-socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională. Persoanele găzduite de Căminul pentru bătrâni „Sfânta Maria” au desfăşurat activităţi spirituale, de îndrumare şi consiliere psihologică. De asemenea, li se asigură condiţii corespunzătoare de menţinere a igienei personale şi servicii de prevenire, terapie şi recuperare medicală în baza evaluării continue a nevoilor individuale şi beneficiază de medicamentele necesare în baza prescripţiilor medicilor specialişti.

Printre proiectele ce vor fi implementate în 2017, primăria Unirea vizează modernizarea infrastructurii, a căilor de acces, trotuare, fiind demarate deja lucrările de reabilitare, întreţinerea imobilelor din domeniul public şi privat, identificarea terenurilor disponibile, atragerea de investitori pentru crearea de locuri de muncă şi ridicarea nivelului de trai al locuitorilor. Se urmăreşte în continuare dotarea spaţiilor existente şi crearea unora noi pentru petrecerea timpului liber de către tineri, în sensul educării, al creşterii nivelului de cultură al acestora. Şcoala şi grădiniţa vor fi în atenţia primăriei, astfel încât copiii să aibă condiţii civilizate pentru învăţat. Pentru eficientizarea activităţii în scopul realizării de resurse financiare şi pentru dezvoltarea comunei, implicit a bunăstării locuitorilor acesteia, se va urmări contorizarea apei potabile din reţeaua comunală. Pentru siguranţa cetăţeanului şi a bunurilor acestuia se are în vedere monitorizarea drumurilor comunele şi a căilor de acces din comună cu ajutorul pazei comunale în colaborare cu postul de Poliţie Unirea.

O altă ţintă este încasarea veniturilor bugetului local, dar şi identificarea altor resurse financiare în vederea realizării de noi proiecte şi investiţii locale. Nu în ultimul rând, primăria are în vedere accesarea unor fonduri europene, dar şi finanţarea prin PNDL a unor proiecte majore de infrastructură, astfel încât în cel mai scurt timp posibil să nu mai existe drumuri de pământ în comună şi să se realizeze trotuare betonate şi pe celălalt sens, precum şi în satul Oltina.

„Anul acesta, familia mea a avut onoarea să ajute si să sprijine biserica Sfantul Nicolae din satul Unirea in organizarea Sfintelor Sărbatori Pascale. Cu această ocazie ne-am indreptat atenţia şi către Centrul de zi pentru copii „Unirea” si Căminul pentru Persoane Varstnice „Sfanta Maria”, aducând un strop de bucurie în sufletele copiilor şi vârstnicilor. Am jucat rolul Iepuraşului, oferind cadouri copiilor din cadrul centrului de zi pentru copii Unirea, şi alimente necesare pregătirii mesei tradiţionale (miei, ouă) pentru bătrânii din cămin.”, ne-a declarat primarul interimar al comunei Unirea, Florian Belu.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide