FSLI Călărași: Violența împotriva profesorilor crește zi de zi iar legea care i-ar proteja este blocată în Senat

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – Filiala Călărași face un apel public pentru aprobarea în regim de urgență a legii privind protecția personalului din școli. Legea se află blocată, de mai bine de doi ani, la Senat, iar violența împotriva profesorilor crește de la o zi la alta.

Potrivit proiectului de lege, personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar va beneficia, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei, de protecţia acordată similar funcţiilor de autoritate publică.

„Avem şcoli în România în care profesorii sunt umiliţi, jigniţi, scuipaţi sau loviţi, unii dintre ei răniţi grav. Numărul cazurilor de violenţă, de orice tip, la adresa cadrelor didactice, este în creştere, iar noi, cu toţii, stăm neputincioşi în faţa unui fenomen care ia amploare, pentru că legile nu se aplică sau pentru că există lacune în sistemul legislativ.

Unde vom ajunge în această situaţie? Într-o stare perpetuă de pericol în care se vor afla cadrele didactice, dar şi elevii. Suntem deja cu un pas acolo – cadrele didactice au început să se teamă să îşi desfăşoare activitatea pentru că în unităţile de învăţământ poate oricând să pătrundă un agresor, care să facă rău angajaţilor din învăţământ sau elevilor.

Ţinând cont de această situaţie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită conducerii Senatului României să introducă urgent în circuitul de avizare şi aprobare proiectul de Lege privind măsurile de protecţie a personalului didactic, de conducere, îndrumare şi control în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei.

Solicităm acest lucru pentru că, după ce a trecut tacit de Camera Deputaţilor, acest proiect de lege este blocat, de peste doi ani, la Senat.

Solicităm tuturor parlamentarilor României să trateze cu seriozitate maximă această problemă a siguranţei din şcoli! Mulţi dintre d-voastră sunteţi părinţi sau chiar bunici. Vreţi şcoli în care există pericol, violenţă, abuz psihic, ameninţări, limbaj neadecvat?

Noi credem că nu! Faceţi ceva, pentru că aveţi toate prerogativele prin care puteţi schimba realitatea, oferind o soluţie acestei probleme grave cu care se confruntă cadrele didactice!

Dacă nu faceţi nimic, vă daţi acordul, domnilor parlamentari, pentru o singură premisă: aceea în care cadrele didactice şi elevii vor merge cu teamă la şcoală!

Spaţiul în care are loc actul educaţional trebuie să fie unul al siguranţei, al încrederii şi al dezvoltării. Dacă va fi nevoie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va iniţia o campanie de strângere de semnături în toate unităţile şcolare din ţară, pentru susţinerea acestui proiect de lege.

Considerăm, de asemenea, că în această situaţie este nevoie de solidaritate şi unitate în Parlament, fără să mai existe conceptul de “Putere” sau “Opoziţie”. În lupta împotriva violenţei asupra cadrelor didactice trebuie să fim toţi de aceeaşi parte!” – se arată în comunicatul transmis de FSLI Călărași.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide