vineri, martie 29, 2024
AcasăCOMUNITATEGheorghe Dobre: „Sunt decis să candidez pentru că nu vreau să las...

Gheorghe Dobre: „Sunt decis să candidez pentru că nu vreau să las ce am început pe mâna altcuiva”

- Advertisement -

După trei mandate petrecute în fruntea Primăriei Modelu vă pregătiţi să candidaţi pentru al patrulea.

G.D.: Da. Sunt decis să candidez. Am multe proiecte pentru viitor, am destule realizări şi, vorba proverbului care spune „ia-ţi lupule ţigan de-a gata”, parcă nu îmi convine să las ce am făcut şi ce am început pe mâna altcuiva. Îmi voi depune candidatura, dacă ies bine, dacă nu ies… iar bine.

Cum îi simţiţi pe modeleni, vă mai vor sau nu?

Nu trebuie să îmi fac probleme din acest punct de vedere, chiar dacă o să existe contracandidaţi. Ei au mai încercat, ca întotdeauna, e normal, nu pot să candidez de unul singur.

Care sunt cele mai importante realizări ale actualului mandat?

Cea mai importantă realizare pentru mine este astfaltarea a 4,3 km de drum în cartierul nou, urmând să facem şi şanţurile şi trotuarele după ce vom introduce apa şi canalizarea. În partea de sud a comunei am demarat deja introducerea reţelei de canalizare, iar pentru cartierul nou am realizat un studiu de fezabilitate pentru un proiect de un milion de euro, pe PNDR, am depus documentele, aşteptăm să se deschidă sesiunea. Procentajul este destul de mare, 95%, speranţele sunt mari să prindem proiectul ăsta. Al doilea este realizarea Căsuţei Poveştilor Pescăreşti în vechiul Cămin Cultural, care a presupus reabilitarea integrală, printr-un proiect pe POP, în valoare de 1,1 milioane lei. Acesta este destinat în special întâlnirilor pescarilor, dar poate fi folosit şi pentru serbările copiilor din comună, lecţii deschise, dar şi alte manifestări. A fost dotat cu staţie de amplificare şi sonorizare, bucătărie complet echipată, mese şi scaune pentru 64 de persoane. Am mai realizat două terenuri de minifotbal sintetice, am înlocuit şarpanta la şcoala nr 2. La şcoala numărul 1 am accesat un proiect pe POR, în valoare de aproximativ 100.000 de euro, prin care am renovat în întregime sălile de clasă, toaletele, holurile şi cancelaria şi s-a realizat anveloparea. Acum pregătim un alt proiect, tot pe POR, pentru şcoala nr 2, pentru modernizarea claselor şi anvelopare precum şi extinderea grupurilor sanitare. Şcoala din Tonea a fost reabilitată în mandatul trecut, am mai făcut încă trei săli de clasă, cu tot cu cancelarie, printr-un corp nou pe care l-am alipit printr-un coridor de şcoala veche care avea doar două săli de clasă. În 2009 am construit de la zero grădiniţa cu program prelungit Brotăcel, unde sunt 100 de copii, şi a fost reabilitată cea veche

Ce activităţi culturale desfăşuraţi în comună?

Nu avem un ansamblu, dar avem 24 de copii care fac parte dintr-un grup de dansuri folclorice, iar recent s-au alăturat acestui grup încă 40 de copii. Ei participă la festivaluri din ţară şi chiar din străinătate iar Primăria suportă costurile de deplasare. Din 2012, în fiecare an, în luna mai, organizăm Ziua Comunei pe parcursul a două zile.

Echipa de fotbal Înainte Modelu se află în Liga a III-a. Veţi putea să o menţineţi în acest eşalon?

Echipa se află pe locul 6, eu sunt mulţumit, vrem să rămânem şi putem, şi financiar, şi sportiv, în Liga a III-a fiindcă pentru o comună e de ajuns. E altceva să joci cu Tulcea, Constanţa, Brăila, Bucureşti, Galaţi decât să joci cu Nana, Dorobanţu, Dichiseni sau Jegălia. Acum construim un corp de clădire pentru cantonament în interiroul bazei sportive.

În ceea ce priveşte infrastructura, cum staţi?

Mai avem doar partea de canalizare, unde am realizat deja 5 km, acum e o perioadă de stagnare deoarece firma câştigătoare a renunţat, trebuie reluată procedura şi modificat proiectul prin eliminarea lucrărilor efectuate până acum. Finanţarea este aprobată dar vom întârzia circa două luni pentru că trebuie din nou să scoatem lucrarea pe SEAP. Altceva nu am mai făcut, deoarece toate drumurile din comună au fost modernizate de-alungul timpului. Doar în cartierul nou am demarat asfaltarea, ceea ce a trezit invidia celorlalţi cetăţeni, dar astea sunt condiţiile acum, nu mai putem să reabilităm drumurile decât prin asfaltare.

Există posibilitatea, pe viitor, să asfaltaţi şi alte străzi?

Sigur, avem un studiu de fezabilitate pentru 7 km de străzi asfaltate, o stradă din cartierul nord şi 6 în cartierul sud, Modelu şi Cadâna şi două străzi în Tonea. Pentru a avea un procentaj bun la proiect a trebuit să prindem străzile principale pe care se află şcolile, bisericile, cimitirele, dispensarele, băncile, ca lumea să înţeleagă că străzile nu vor fi asfaltate preferenţial.

În 2004, când aţi preluat Primăria, cum arătau drumurile?

Erau doar două drumuri asfaltate, cel pe care se află Primăria şi cel cu Căminul Cultural, aproximativ un kilometru şi niciunul pietruit. În cei 12 ani de când mă aflu la conducerea Primăriei Modelu am reabilitat prin tratament bituminos tot ce înseamnă Tonea şi Modelu, 36 de km, şi acum cu asfalt 4 km. Din toamnă vom mai asfalta încă 7 km.

În viitorul mandat veţi reuşi să afaltaţi toate străzile din Modelu şi Tonea?

Dacă legislaţia se schimbă şi nu mai este atât de stufoasă, cu termene foarte lungi pentru eliberarea avizelor, eu nu îmi fac niciun fel de probleme. Sunt atâtea programe, PNDR, PNDL, probabil vor mai apărea şi altele, cu bani luaţi  de la fiecare eu sper să avem şi trotuare, nu doar străzi asfaltate şi şanţuri dalate.

Reţeaua de alimentare cu apă acoperă în întregime localitatea Modelu?

Toate gospodăriile sunt racordate şi contorizate în proporţie de 90%. Cu încasările stăm bine, mai sunt familii nevoiaşe care plătesc mai greu, dar per ansamblu suntem mulţumiţi. Am început şi canalizarea, care va avea o lungime de 21 de km, deocamdată, în Modelu şi o parte din Tonea şi o staţie de epurare. Termenul de finalizare era aprilie a.c. dar retrăgându-se firma câştigătoare vom stabili un nou termen pentru cea care va continua lucrările.

V-aţi afiliat Ecoaqua?

Nu. Lucrăm în regie proprie şi cât o să fiu eu primar aşa o să rămânem. Ca primar ştii puterea financiară a locuitorilor şi îi înţelegi, şi cauţi să fii pe zero, nici beneficii, dar nici pierderi, însă dacă ne-am afilia Ecoaqua atunci preţurile ar fi stabilite de ei. La noi metrul cub de apă este 1 leu şi 10 bani dar vom face o uşoară majorare. În momentul ăsta lucrăm cu 6 staţii de pompare, una la Tonea, una la Radu Negru şi 4 la Modelu, fiecare cu staţie de clorinare.

Anul trecut eraţi nemulţumit de alocarea de fonduri de la Guvern. S-a schimbat ceva în această perioadă?

Am primit banii pe care nu îi primisem. S-a revenit la vechiul sistem care ţine cont de populaţie şi suprafaţă. Eu adunam 85% taxe şi impozite şi nu primeam niciun ban iar cei care colectau 15% primeau bani. Bugetul consolidat al comunei este de 8,5 milioane lei din care buget propriu 2,6 milioane lei. Banii nu ne ajung pentru tot ce am vrea să facem şi, din păcate, la accesarea fondurilor guvernamentale s-a ţinut cont, poate se va schimba de acum încolo, de culoarea politică, astfel încât cu greu am reuşit să accesăm bani pentru proiectele demarate în Modelu. Banii trebuie daţi pentru comunitate nu pentru primar. Primarul stă patru ani, poate, apoi pleacă. Dar oamenii beneficiază de ce se face. Dar poate asta se doreşte, ca un primar de o anumită culoare să nu aibă bani de investiţii ca să vină unul de-al lor. În plus birocraţia ne omoară. Tot auzim că nu cheltuim bani europeni, dar dacă ei ne întorc proiectele pentru un punct, pentru o virgulă, normal că nu reuşim să-i luăm. E păcat, că noi cotizăm la UE şi rămân acolo pentru că nu reuşim să-i luăm. Încerc acum să depun nişte proiecte la ADR pentru unităţile de învăţământ.

Pe raza comunei îşi desfăşoară activitatea societăţi agricole mari?

Avem câteva importante care lucrează terenurile din Modelu dar, din păcate, sediul social îl au în Călăraşi, astfel că la noi nu ajunge decât impozitul pe teren. Cele cu sediul în comună sunt mici, lucrează pe suprafeţe de 200-300 de hectare.

V-ar avantaja crearea unei zone metropolitane care să cuprindă şi comuna Modelu?

Zonă metropolitană dar cu taxe la nivel de comună şi administraţie proprie, da, altfel nu suntem de acord.

Ce proiecte vizaţi pentru următorul mandat?

În primul rând îmi doresc să finalizez canalizarea şi după aceea asfalt, trotuare, şanţuri pluviale. Gaze avem, apă avem, conducta e nouă, puţuri forate avem, serviciu de salubrizare este…

Aveţi vreo nemulţumire în acest mandat?

Că nu am putut să prind canalizarea pe un proiect mai devreme pentru că mi-a fost respinsă cererea. Acum era finalizată dacă nu se întâmpla aşa. Sunt nemulţumit că avem studiile de fezabilitate făcute dar stăm cu ele pentru că nu se dă drumul la sesiune. Dacă se deschide în mai, cu toată procedura, vom putea demara lucrările abia în martie anul următor. Eu mă aşteptam ca Guvernul ăsta tehnocrat să simplifice procedurile, să clarifice legile privind infrastructura, cel puţin. Am avut o situaţie în care am dus un dosar de trei ori pentru că funcţionarul care se ocupase de el plecase din instituţie şi mi s-a spus că este arhivat şi trebuie adus din nou.

Se apropie sărbătorile pascale. Ce le transmiteţi concetăţenilor dumneavoastră?

În primul rând să le dea Dumnezeu sănătate, şi celor plecaţi, şi celor rămaşi. Să trăiască cu speranţa că vom trăi mai bine, că noi, românii, aşa suntem învăţaţi, trăim cu speranţa şi Dumnezeu va fi cu noi pentru că suntem un popor credincios. Să petreacă sărbătorile, alături de familie, cu bine!

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite