Gheorghiţă Cărtuşanu: „Mai am multe de făcut. Vreau să rezolv problema apei. Asta mă motivează!”

Mircea Brânduşă. Gheorghiţă Cărtuşanu este unul dintre puţinii primari din judeţul Călăraşi care au rămas în funcţie din 2004 şi până în prezent. Într-o discuţie purtată recent, domnia sa aminteşte cum a ajuns primar la o vârstă relativ tânără, vorbeşte despre proiectele implementate în comuna Fundeni şi, nu în ultimul rând, despre priorităţile administraţie locale în următorii ani.

Rep: În ce împrejurări aţi ajuns primarul comunei Fundeni?

Ghe. C.: La începutul anilor 2000 nici gând nu aveam să candidez la primărie pentru că lucram în instituţie. În primăvara lui 2004 s-au făcut nominalizări interne la organizaţia PDL pentru funcţia de primar, din rândul celor care făceau parte din partid. Am fost propus, am pornit în campania electorală cu o echipă serioasă, şi am câştigat. Aşa am ajuns primar la vârsta de 29 de ani.

Rep: V-aţi acomodat repede cu funcţia de primar? Care au fost primele proiecte demarate?

Ghe. C.: Desigur. Imediat după învestire, am început activitatea în primărie cu o echipă tânără, dar bună. Mă gândeam atunci să fac ceva ca să nu-mi fie ruşine, să nu dezamăgesc electoratul care a avut încredere în mine. Eram stimat şi cunoscut de oameni. Îmi amintesc că prima dată am început cu drumurile.

Rep: Cum arăta comuna Fundeni la începutul anilor 2000? Cum arată acum?

Ghe. C.: În acea perioadă doar drumul principal era cu piatră. Nici vara când ploua nu se putea intra pe drumuri. Veneau oamenii până la drumul naţional care traversa comuna, lăsau la o casă cizmele şi se încălţau cu pantofi, mergeau la Bucureşti, după care iar luau cizmele. Acum nu este drum pe care să nu poţi circula. Indiferent cât de tare plouă, se poate intra. Nu sunt toate perfecte dar an de an le întreţinem.

Rep: Ce vă mai motivează după patru mandate şi jumătate?

Ghe. C.: Nu accept ideea că proiectele cu care eu am plecat la drum în acest mandat nu vor fi duse la bun sfârşit până la finele acestui mandat.

Rep: În 2019 vor fi alegeri europarlamentare şi prezidenţiale. Apoi, în 2020, vin alegerile locale. Ce va face primarul Gheorghiţă Cărtuşanu?

Ghe. C.: Eu îmi voi face treaba ca până acum. Şi la europarlamentare şi la prezidenţiale. Dar primordial este să rezolv problemele comunei Fundeni. Nu mă gândesc încă la alegerile din 2020. Mai am multe de făcut. Vreau să rezolv problema apei. Asta mă motivează! Dacă am şanse să realizez acest proiect în următorul mandat, probabil voi mai candida. Deocamdată îmi doresc sănătate şi să rezolv ceea ce pot în această perioadă.

Rep: Au trecut doi ani şi jumătate din acest al patrulea mandat, de când sunteţi primarul comunei Fundeni. Un moment potrivit pentru a face cunoscut ce s-a făcut, ce nu s-a făcut, de ce şi, mai cu seamă, la ce vă aşteptaţi în 2019-2020.

Ghe. C.: Am încercat să imprim un alt trend în modul de abordare a problemelor în cadrul Primăriei Fundeni, unde ne lovim de metehne vechi. Într-adevăr, şi eu, când mă uit după doi ani de zile, vă pot spune cu mâna pe inimă că aş putea să mă includ în corul cârcotaşilor. Dar când mă uit pe cifre din punct de vedere al covorului asfaltic, nu cred că a fost vreun an după 2010 în care cantităţi atât de mari de lucrări să fi fost executate. Poate sună demagogic ce vă spun, dar o spun din tot sufletul şi nu e prima dată: mi-a dat Dumnezeu şansa să fiu pe o listă extrem de selectă de primari ai comunei Fundeni, dar nu-i de ajuns. Poate pentru unii a fost o întâmplare, poate chiar şi pentru mine a fost o întâmplare, dar, dacă tot am avut şansa asta, vreau să las lucruri frumoase în urma mea.

Rep: Şi totuşi, care sunt în opinia dumneavoastră cele mai importante proiecte finalizate în această perioadă?

Ghe. C.: Unul dintre cele mai semnificative proiecte finalizat în acest an este modernizarea străzilor prin 9 km de asfaltare. Ar mai fi asigurarea actului de în văţământ în condiţii optime pentru şcolari şi elevi prin reabilitare şcolii nr. 3, prin lucrări de zugrăvire interior/exterior, placări termoizolante, inclusiv, amenajarea de grupuri sanitare în incinta sediului.

Rep: Domnule Cărtuşanu, în cele patru mandate de când sunteţi primar al comunei Fundeni, cu ce vă mândriţi?

Ghe. C.: Politicienii au darul de a se lăuda şi pentru ceea ce n-au făcut. Sper din tot sufletul ca în aceşti ani să le fi arătat tuturor caracterul meu şi că nu mă urc pe munca altuia! Un punct de plecare în viitoarele demersuri e să recunoşti şi să accepţi unde eşti. Dar sper să le fi arătat că sunt ambiţios să facem lucrurile să intre pe un făgaş normal pentru această frumoasă comună. Şi senzaţia mea este că, încet, ce-i drept, ne ducem în zona în care trebuie.

Rep: Locuitorii comunei cum percep activitatea şi strădania dumneavoastră?

Ghe. C.: Unii pozitiv, alţii mai puţin pozitiv. Însă, aş vrea să fiu judecat o dată la patru ani, patru ani care, uneori, nu sunt de ajuns. Poate că ar trebui ca un mandat de primar să fie de minimum cinci ani, pentru a-ţi putea vedea finalizate lucrările începute, pentru a fi judecat la adevărata valoare.

Rep: Dacă aţi putea da timpul înapoi, ce n-aţi face din ceea ce aţi făcut?

Ghe. C.: Fără lipsă de modestie, cine mă cunoaşte ştie că sunt un tip extrem de calculat, credeţi-mă pe cuvânt! Orice risc în viaţă a fost unul asumat, chiar dacă pentru unii a părut o nebunie. Nebunia aceea, pentru mine, a avut plusuri şi minusuri, extrem de multe analize, şi mi-am asumat-o întru totul. Dacă aş da timpul înapoi, aş vrea să pot fi mai calm. Să nu mă mai consum fizic atât de mult. Poate că mi-aş fi dorit să fi fost mai atent atunci când am girat anumiţi oameni şi, nu în ultimul rând, mi-aş fi dorit, şi în continuare îmi doresc, să nu-mi fi neglijat atât de mult familia. Pentru că ziua mea de muncă începe la ora opt dimineaţa şi mai devreme de ora zece seara nu prea reuşesc să ajung acasă.

Rep: Domnule primar, ce nu are acum comuna Fundeni şi ce va avea la finele mandatului patru pe care îl exercitaţi?

Ghe. C.: Comuna Fundeni va avea, în mare măsură, un transport pentru navetişti mult mai modern şi mult mai bine structurat. Va avea intrări şi ieşiri aşa cum n-a avut niciodată, pentru că sunt cartea de vizită a unei localităţi. Va avea parcuri mult mai bine întreţinute, mult mai curate, duse la un cu totul alt standard, pentru că vom începe investiţii majore în ceea ce înseamnă spaţiu verde. Vom avea trei proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cu implementare în perioada 2019-2020 şi anume; Reabilitare şi modernizare Şcoala gimnazială nr.1; Extindere şi reabilitare dispensar uman; Modernizare străzi şi drumuri locale de interes public.

Rep: Care este mesajul dumneavoastră pentru locuitorii comunei Fundeni?

Ghe. C.: Să dea Dumnezeu să atragem sume din toate fondurile posibile şi mai puţin posibile, să avem sănătate şi bani să facem tot ce ne-am propus. Le doresc să aibă sărbători de iarnă, frumoase şi liniştite, un an mai bun decât cel care se încheie peste puţin timp!

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide