Hotelurile şi pensiunile ce prezintă informaţii false despre serviciile oferite turiştilor ar putea fi amendate cu până la 50.000 de lei

Hotelurile, vilele şi cabanele ce prezintă informaţii nereale în materialele de promovare, în oferte şi pe propriile site-uri ar putea fi amendate de autorităţi cu sume de până la 50.000 de lei, se arăta într-un proiect de act normativ iniţiat recent de Ministerul Economiei.

Sancţiunea ar urma să se aplice şi agenţiilor de turism ce recurg la această practică.
Structurile de primire turistică şi agenţiile de turism ar putea primi amenzi drastice dacă prezintă informaţii nereale în materialele de promovare, în oferte, pe firme şi pe site-urile proprii, conform proiectului Legii turismului , care a fost lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.

Mai exact, prezentarea de informaţii false ar putea fi sancţionata de autorităţi cu sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei.
Potrivit documentului, va fi considerată structura de primire turistică “orice construcţie şi/sau amenajare destinată sau folosită pentru cazarea turiştilor, servirii mesei pentru turişti, agrementului, transportului special destinat turiştilor, tratamentului balnear şi de recuperare pentru turişti, organizării de conferinţe şi alte evenimente speciale, împreună cu serviciile aferente”.

Printre structurile de primire turistică se număra hotelurile, motelurile, vilele, cabanele, campingurile, pensiunile, precum şi restaurantele, barurile, cofetăriile, cluburile, navele maritime şi unităţile de tratament balnear.

Totodată, proiectul de lege prevede şi alte contravenţii pentru care se pot da amenzi substanţiale, cum ar fi desfăşurarea pe plajă a activităţilor turistice neautorizate (10.000-50.000 de lei), neîntreţinerea şi neigienizarea zilnică a suprafeţei de plajă închiriate (10.000-30.000 de lei) şi permiterea comerţului ambulant pe plajă (5.000-10.000 de lei).
În expunerea de motive a propunerii de act normativ, iniţiatorii arată că, în prezent, nu există o reglementare unitară a turismului autohton, astfel că introducerea unei legi speciale este o măsură necesară.

Turiştii vor primi informaţii din centrele speciale locale

Deşi în momentul de faţă Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 prevede că, în localităţile turistice, consiliile locale şi judeţene pot să organizeze centre de informare turistică, nu sunt oferite şi alte indicaţii.
Astfel, în proiectul legii turismului scrie că “autorităţile administraţiei publice locale organizează centre de informare şi promovare turistică la nivelul fiecărei staţiuni turistice şi la nivelul fiecărei localităţi cu potenţial turistic”.

Prin intermediul acestor centre, turiştii vor primi materiale de informare, în romană şi cel puţin într-o limbă de circulaţie internaţională, care să includă:
informaţii asupra ofertei, atracţiilor şi obiectivelor turistice locale, regionale sau naţionale, după caz;
informaţii privind căile de acces spre obiectivele turistice sau alte atracţii turistice;
date istorice, geografice, sociale cu privire la localitatea, regiunea sau staţiunea turistică;
oferta locală de cazare;
informaţii utile în caz de urgenţe;
informaţii cu privire la autorităţile competente în soluţionarea reclamaţiilor legate de furnizarea serviciilor turistice;
imagini ale obiectivelor turistice şi alte informaţii care pot contribui la promovarea potenţialului turistic local, regional sau naţional, după caz.

Autorităţile locale vor fi nevoite, de asemenea, să semnalizeze corespunzător obiectivele şi traseele turistice existente pe teritoriul localităţii. Totodată, acestea vor trebui să sprijine şi să favorizeze activitatea turistică prin întreţinerea curăţeniei, a infrastructurii locale, a spaţiilor verzi, a semnalizărilor şi a aspectului general al staţiunii.

Atenţie! Prevederile prezentate NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial. Sursa:avocatnet.ro

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Accident mortal la Vișini/Un tânăr, de 32 de ani, s-a izbit violent cu mașina de un copac

Un echipaj de descarcerare din cadrul Detaşamentului Călăraşi a intervenit pentru extragerea unui bărbat în vârstă de 32 de ani,...

Închide