În comuna Mânăstirea, primăvara a venit şi cu realizări! Proiectele implementate în comună se derulează în continuare, iar rezultatele acestora au fost vizibile

Mircea Brânduşă. Până astăzi, în cadrul proiectului I.D.E.I., cofinanţat din Fondul Social European prin POCU 2014-2020, pentru 47 de gospodării s-a obţinut intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului, pentru care proprietarii nu au plătit nicio taxă, costurile fiind suportate integral din bugetul proiectului (în afară de acestea, peste 50 de dosare pentru reglementarea actelor de proprietate care au deja măsurătorile cadastrale efectuate sunt în verificări, scopul fiind acelaşi, de a-i ajuta pe cei care nu au acte de proprietate asupra terenului/ imobilului în care locuiesc să le obţină).

În cadrul aceluiaşi proiect, 271 persoane beneficiare ale proiectului au finalizat cursuri de calificare profesională, iar dintre acestea 187 au primit deja subvenţii de până la 1.800 lei/ persoană, ceilalţi 84 beneficiari care au finalizat cursul în ultimele zile ale lunii februarie urmând a primi subvenţiile, ce însumează peste 150.000 lei, imediat după sărbătorile pascale. Tot atunci vor primi burse, ce se acordă din bugetul aceluiaşi proiect, pentru creşterea accesului şi participării la educaţie, 197 de elevi care au îndeplinit condiţiile de acordare la finalul primului semestru al acestui an şcolar, în valoare de 360 lei/elev. Astfel, aproximativ 71.000 lei vor fi viraţi în conturile acestor copii în perioada imediat următoare.

De precizat este că în luna martie 2020 am finalizat acordarea burselor pentru anul trecut şcolar (elevii au primit suma de aproximativ 140.000 lei, aferentă celor două semestre, în funcţie de disponibilitatea financiară în cadrul proiectului). În primele zile ale lunii martie, pe lângă mărţişoarele şi felicitările confecţionate şi oferite de către elevii înscrişi în programul „Şcoală după şcoală” (finanţat din bugetul proiectului), în comună s-a organizat şi Bursa locurilor de muncă, un eveniment considerat de către toţi partenerii implicaţi în proiect, dar şi de invitaţi sau angajatori, a fi fost un succes, pentru un eveniment de acest fel organizat în mediul rural. La bursă au participat şi o parte dintre cei 9 afacerişti (care şi-au deschis anul trecut afacerile, finanţate prin POCU cu câte 111.500 lei/ afacere), care şi-au prezentat ofertele locurilor de muncă. Firmele înfiinţate sunt monitorizate permanent, în perioada proiectului, de către experţi.

La nivelul comunei, la parcul tematic cu specific pescăresc (proiect implementat prin POPAM 2014-2020, cu o finanţare de 200.000 euro din fondurile europene) sau terenul sintetic de minifotbal (ce absoarbe din fonduri europene aproximativ 60.000 euro) se desfăşoară intens lucrările. Termenul preconizat pentru finalizare este începutul verii. Pentru celelalte proiecte implementate în Mânăstirea sau aflate în curs de aprobare, primăria şi-a depus documentaţia şi aşteaptă avizele (începerea lucrărilor la Căminul Cultural) sau lucrează la finalizarea achiziţiilor, pentru a putea începe lucrările (respectiv proiectele ce privesc asfaltarea străzilor sau extinderea canalizării în comună). Primăria comunei Mânăstirea nu a avut realizări doar cu ajutorul fondurilor europene, fără de care nu s-ar face prea multe într-o localitate, dacă te rezumi doar la bugetul local, şi aşa insuficient.

Anul acesta, în comună au fost reparate şi igienizate toate staţiile pentru aşteptarea transportului de persoane, în toate cele trei sate ale comunei s-au montat coşuri de gunoi, în satele Mânăstirea şi Coconi s-au plantat trandafiri şi arbuşti în vederea înfrumuseţării spaţiului verde, de-a lungul şoselei principale. Lucrările de montaj al camerelor de luat vederi în Sultana, Coconi şi Mânăstirea au fost încheiate, urmând ca sistemul de supraveghere să intre în funcţiune pentru a se supraveghea traficul şi domeniul public al comunei.În contextul actual, al răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus, pe lângă atribuţiile pe care le aveau deja, angajaţii primăriei au identificat şi luat în evidenţă persoanele vârstnice, de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor (rude în comună, copii care să poată veni sau vecini care şi-ar putea oferi ajutorul), pentru a le asigura acestora sprijinul, în vederea expunerii lor cât mai puţin în afara gospodăriilor.

Până în acest moment, săptămânal, de la emiterea ordonanţelor militare care au prevăzut şi aceste măsuri, 47 persoane vârstnice de pe raza întregii comune au fost ajutate să-şi procure alimente de bază, cumpărături strict necesare, reţete medicale prin cardul de sănătate sau medicamente vitale, contra cost. Primăria comunei Mânăstirea a luat măsuri pentru dezinfectarea drumurilor, trotuarelor, spaţiilor publice din comună, pentru a proteja cât mai mult posibil populaţia în această perioadă grea, folosind soluţii care nu ar pune în pericol sănătatea oamenilor. Dorind costuri minime, instituţia a folosit forţa de muncă, dar şi mijloacele tehnice de care a dispus, scopul acţiunii de dezinfecţie fiind protejarea populaţiei, şi aşa speriată de ceea ce se întâmplă, nu cheltuirea banilor publici pe servicii care s-au putut efectua fără costuri.

Până la data de astăzi, comuna Mânăstirea are 0 cazuri infecţii COVID-19, iar astăzi sunt 13 persoane izolate la domiciliu (numărul celor veniţi din afara ţării este mai mic, însă aceştia şi-au ales izolarea împreună cu membri ai familiei), iar 2 persoane sunt în carantină instituţionalizată (venite din alte ţări în ultima săptămână, după emiterea ordonaţei militare care obligă carantinarea tuturor cetăţenilor care vin în ţară). De altfel, mesajul primarului Marian Mugurel Iancu adresat locuitorilor, este unul cât se poate de elocvent: „Astăzi, mai mult ca oricând, doresc ca fiecare locuitor al comunei să fie responsabil, în contextul prezentei pandemii, să-şi protejeze sănătatea şi viaţa, atât a sa, cât şi a celor apropiaţi, să respecte regulile elementare de igienă şi distanţarea socială, pentru că doar aşa putem ţine la distanţă boala, putem rămâne la 0 cazuri şi ne vom putea relua viaţa socială de dinaintea acestei ultime luni.

Se apropie Paştele. Să aveţi zile liniştite, acasă, alături de familie, bucurie şi lumină în suflet, sănătate şi împliniri! Paşte fericit!

*Mulţumesc Doamnei Daniela Cibian, coordonator IDEI POCU, pentru informaţiile necesare realizării acestui articol!

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide