Începând de astăzi, expoziţie în memoria deportaţilor în Bărăgan, la Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi organizează, în perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, expoziţia foto – documentară „IN MEMORIAM – Deportaţii în Bărăgan”.

Expoziţia, realizată cu sprijinul Muzeului Municipal Călăraşi, Biroului Judeţean al Arhivelor Naţionale Călăraşi şi Bibliotecii Judeţene “Alexandru Odobescu” Călăraşi, a fost deschisă astăzi la sediul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi din str. Progresului, nr. 4.

Deportarea în Bărăgan a fost o acţiune de amploare, de „dislocare” întreprinsă în anii `50 de regimul comunist din România, cu scopul de a reloca forţat în Câmpia Bărăganului populaţia care locuia pe o rază de aproximativ 25 km de graniţa cu Iugoslavia, din judeţele Timiş, Caraş – Severin şi Mehedinţi.

Deportarea populaţiei declanşată în noaptea de 18 iunie 1951 a surprins chiar şi în lumea agresivă a acelor ani prin amploarea şi brutalitatea cu care au fost transformaţi mii de oameni nevinovaţi din Banat şi Oltenia în populaţie cu domiciliu obligatoriu.

IN MEMORIAM – Deportaţii în Bărăgan” îşi doreşte să supună atenţiei vizitatorului, printr-o „expoziţie altfel”, documente de arhivă şi documente fotografice, care prezintă aspecte din viaţa cotidiană a populaţiei din aşa-zisele Sate Noi – Dîlga, Dropia, Ezerul, Movila Gâldăului, Olaru, Pelicanu şi Salcâmi.

La manifestare au participat şi martori ai dislocărilor masive de populaţie din anii `50.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide