Iulian Geambaşu, primar Şoldanu: „Obiectivele finalizate în perioada 2016 – 2020 au însemnat finanţări de peste 3 milioane de euro”

Mircea Brânduşă. Trei luni au mai rămas până când primarul liberal al comunei Şoldanu, Iulian Geambaşu, va prezenta cetăţenilor bilanţul celui de al treilea său mandat. Într-o discuţie recentă, domnia sa preciza: „A sosit momentul să răspund provocării lansate de mai mulţi cetăţeni, care mi-au cerut publicarea unui scurt bilanţ al mandatului meu de primar”. După enumerarea celor mai importante realizări din aceşti 4 ani, Iulian Geambaşu trage şi o concluzie. „În Şoldanu, întregul program investiţional, sub auspiciile căruia am început acest al treilea mandat, a adus comunei mulţi bani cu care s-au demarat investiţii importante pentru comunitate.”

Rep: Sunteţi primar în Şoldanu de 12 ani. A fost mult, a fost puţin în ceea ce v-aţi propus pentru această comună?

I.G.: Când ai o strategie pe termen lung şi îţi stabileşti anumite obiective pentru a căror realizare trebuie să lucrezi foarte mult, ţi se pare că timpul trece foarte repede. Pentru mine cei 12 ani au fost ani buni, în sensul că din ceea ce mi-am propus am realizat peste 75%. Aşadar, prin prisma realizărilor, aş spune că a fost destul de bine pentru comunitatea noastră.

Rep: La finalul celui de al doilea mandat, ce credeţi că i-a convins pe consătenii dumneavoastră să vă acorde din nou votul lor pe 5 iunie 2016?

I.G.: Într-o comunitate sunt multe probleme de rezolvat, cum ar fi realizarea unor investiţii de strictă necesitate şi găsirea surselor de finanţare pentru acestea, probleme sociale, probleme de fond funciar, probleme organizatorice, activităţi pe linie educativă si culturale si multe altele cu care se confruntă comunitatea şi pentru a căror rezolvare trebuie să îţi aduci contribuţia. În precedentele două mandate, cred că mi-am făcut treaba cu responsabilitate şi, atunci, concetăţenii mei mi-au acordat un nou credit pentru următorii patru ani.

Rep: Câţi bani au ajuns în comună şi ce proiecte au fost implementate cu aceste sume?

I.G.: Obiectivele finalizate în perioada 2016 – 2020 au însemnat finanţări de 3 milioane euro de la guvern şi 160.000 euro din fonduri europene. Printre cele mai semnificative realizări amintesc: Proiect implementat şi finalizat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I de asfaltare a 28 străzi în Şoldanu şi Negoieşti pe o lungime totală de 8,3 km. Proiect aprobat în anul 2020, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II, de asfaltare a 23 străzi în Şoldanu şi Negoeşti cu o lungime totală 9,8 km. Până acum s-a realizat asfaltarea a 7 străzi în satul Şoldanu, urmând ca până la finalul anului, să fie realizate lucrările pe toate străzile din proiectul mai sus menţionat. Finalizarea lucrărilor de branşare a gospodăriilor cetăţenilor din Şoldanu şi Negoeşti, la reţeaua de alimentare cu apă potabilă a comunei Şoldanu. Montaj sistem supraveghere video în Şoldanu şi Negoeşti pe o lungime de 9,4 km cu 28 camere video. Acordarea de loturi de casă cu titlu gratuit conform Legii 15/2003 pentru tinerii căsătoriţi. Acordare sprijin logistic şi financiar bisericilor din Şoldanu şi Negoeşti pentru implementarea proiectelor de modernizare, necesar lăcaşurilor de cult. Achiziţionarea unui număr de 1000 pubele ecologice (tomberoane) care au fost distribuite cu titlu gratuit pentru toate gospodăriile din Şoldanu şi Negoeşti. Aceste pubele sunt necesare cetăţenilor pentru  colectarea selectivă a deşeurilor  reciclabile. Construire şi dotare Cămin Cultural Şoldanu. Construire teren de sport sintetic multifuncţional în parcul din satul Negoeşti. Construire teren de sport sintetic multifuncţional în curtea şcolii Constantin Teodorescu – Şoldanu. Achiziţie sistem de alarmare a populaţiei în caz de situaţii de urgenţă. Achiziţie buldoexcavator cu accesorii, pentru dotarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă. Modernizare iluminat public prin achiziţia unui nr. de  300 lămpi economice cu led şi montaj puncte de aprindere moderne. Achiziţionarea şi montarea de materiale şi instalaţii ornamentale pentru sărbătorile de iarnă.

Acţiunile „Vine Moş Crăciun” şi „1 Iunie Ziua Copilului” la toate grădiniţele şi şcolile de pe raza comunei Şoldanu. Depunerea unei documentaţii la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii privind „Înfiinţare reţea de distribuţie gaze naturale în comuna Şoldanu şi satul Negoeşti”. Proiectul a fost declarat eligibil, urmând a fi implementat în următorii ani. Depunerea unei documentaţii la Ministerul Mediului pentru „Înfiinţare reţea de canalizare în Şoldanu şi Negoeşti”, Proiectul a fost declarat eligibil, urmând a fi implementat în următorii ani. Proiect la şcolile din comuna Şoldanu „Măsuri privind creşterea participării la educaţie şi prevenirea abandonului”.

Rep: Domnule Iulian Geambaşu, cum păstoreşte un primar această comunitate în care convieţuieşte şi un mare număr de locuitori de etnie rromă?

I.G.: Locuitorii comunei Şoldanu, fie români sau de etnie rromă convieţuiesc de sute de ani împreună. Niciodata în istoria comunei noastre nu au fost diferenduri între oameni pe aceste teme. Şi în prezent ne respectăm, trăim împreună, muncim împreună, participăm împreună la viaţa de zi cu zi a comunei, deoarece atât bucuriile cât si neajunsurile sunt comune, acestea nu diferă de la o etnie la alta ori de la o religie la alta. Aşadar, sunt onorat că am fost ales să reprezint şi să păstoresc această comunitate, apărând drepturile fiecarui membru al ei şi asigurând respectarea legilor si normelor de convienţuire socială.

Rep: Ce alte investiţii sunt acum, pe final de mandat, în aplicare?

I.G.: Până la finalul acestui mandat avem următoarele proiecte în curs de execuţie: Asfaltare străzi în Şoldanu şi Negoeşti prin programul PNDL II.

Reparaţii şi pictură la exteriorul bisericii Şoldanu. Gard împrejmuitor biserica Şoldanu. Amenajare alei pietonale, montaj mobilier urban şi aparate fitness de exterior în parcul Negoeşti. Construirea unui puţ de mare adâncime pentru a asigura cantitatea necesară de apă potabilă destinată consumului cetăţenilor din Şoldanu şi Negoeşti. Internet gratuit prin proiectul „WiFi4EU promovarea conectivităţii la internet în comunităţile locale”, în satele Şoldanu şi Negoeşti.

Rep: Aveţi o strategie pentru dezvoltarea comunei în următorii patru ani de mandat? Cum arată aceasta, ce speraţi de la noul interval de timp?

I.G.: Pentru consătenii mei mi-am propus să realizez investiţii în infrastructura de transport şi tehnico-edilitară a comunei, în vederea îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei şi reducerii decalajelor între condiţiile de trai din mediul urban şi din cel rural. Obiectivele mele prntru perioada anilor 2020-2024 sunt următoarele: Înfiinţare reţea de gaze naturale în Şoldanu şi Negoeşti. Înfiinţare reţea de canalizare în Şoldanu şi Negoeşti. Construire sediu nou primărie Şoldanu. Construire dispensar uman în satul Negoeşti, în locul căminului cultural, care va fi demolat, întrucât este într-o stare avansată de degradare. Extindere cimitir în satul Şoldanu şi construire gard din panouri pentru garduri bordurate. Amenajare peisagistică, plantare pomi ornamentali şi băncuţe pe toate lungimea zonelor adiacente DN4 în Şoldanu şi Negoeşti. Cadastrare gratuită în intravilan şi extravilan pentru toţi locuitorii din satul Şoldanu şi satul Negoeşti. Construire capelă mortuară în curtea bisericii Şoldanu. Înfiinţarea unei baze sportive moderne, pe terenul Consiliului Local Şoldanu vis-a-vis de moara Negoeşti, precum şi promovarea şi sprijinirea tinerilor cu abilităţi sportive, pentru înfiinţarea unei echipe de fotbal a comunei Şoldanu.

Rep: Domnule Iulian Geambaşu, ce mesaj transmiteşi locuitorilor?

I.G.? La finalul acestui mandat, pe care m-am străduit să-l îndeplinesc cu onestitate, având în vedere necesităţile comunităţii de realizare a unui serviciu public eficient, am convingerea că strădaniile mele nu au fost zadarnice. Pentru modul în care aţi contribuit la realizarea obiectivelor şi ţintelor stabilite aş vrea să vă mulţumesc, în modul cel mai sincer cu putinţă. Fără aportul dumneavoastră, dar şi fără sprijinul consilierilor locali, nu s-ar fi putut realiza proiectele implementate. Cam atât am reuşit să fac, însă sunt sigur că un viitor mandat ar aduce şi mai multă prosperitate în rândul dumneavoastră, locuitorii comunei Şoldanu. Închei mesajul meu cu un gînd către toate doamnele şi domnişoarele din comuna noastră, cărora le transmit un sincer „La Mulţi Ani!” cu prilejul zilei de 8 Martie!

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide