Lansare de carte la Chirnogi – „Ortodoxia fără frontiere”

Mircea Brânduşă. De curând, în comuna Chirnogi a văzut lumina tiparului o nouă carte – „Ortodoxia fără frontiere – pelerin pe ambele maluri ale Dunării”! Până aici nimic nou sub soare, veţi spune, şi întradevăr aşa este, dar această carte, editată în condiţii grafice deosebite, este mai degrabă album, având în vedere că multitudinea de fotografii sunt color şi tipărite pe hârtie satinată – lucioasă, aşa cum îi stă bine unei cărţi ce se doreşte a fi reflectarea unor locuri, realităţi şi activităţi ale zilelor noastre.

Cartea aparţine publicistului Ionel Aurelian Cotoban – Relu, aşa cum este mai cunoscut în rândul concetăţenilor săi şi este o însumare a numeroaselor articole apărute în diverse publicaţii, mai cu seamă, ale grupului editorial Lumea Credinţei din Bucureşti. De fapt, cartea s-a dorit a fi o scurtă radiografie a faptului divers cotidian (sunt enumerate manifestările realizate în colaborare cu primăria Chirnogi din ultimii ani în cadrul înfrăţirii şi colaborării Româno – Bulgare), sau sunt surprinse ca scurte radiografii, anumite locuri ce sunt puţin cunoscute şi promovate, dar care sunt pline de o încărcătură spirituală de excepţie, chiar din judeţul şi mai cu seamă, municipiul Călăraşi. Mai precis, sunt prezentate două instituţii de cult: Biserica „Sfânta Anastasia” şi Mănăstirea Radu Negru. Scopul apariţiei acestei cărţi este să tragă un semnal, nu neapărat de alarmă, dar oricum de atenţionare, că şi în acest judeţ de la marginea României, Călăraşi, sunt organizate acţiuni de valoare, acţiuni de înaltă ţinută culturală şi spirituală. Numai dacă ţinem cont de faptul că la împlinirea a 100 de ani de la tragicul eveniment din septembrie 1916 – Bătălia de la Turtucaia, din partea României, ca oficiali în funcţie, doar primăria Chirnogi a fost prezentă!, alături de diverse asociaţii ale rezerviştilor armatei române din ţară şi mai cu seamă din judeţul Constanţa, care a fost reprezentat  la nivel de Arhiereu. Ambasada României la Sofia a fost prezentă la monumentul eroilor ridicat de Regina Maria a României la Turtucaia, de abia peste o săptămânăde la eveniment! Revista Historia scria: „Nici o oficialitate română nu a fost prezentă la împlinirea centenarului de la cumplita bătălie, şi totuşi judeţul Călăraşi a onorat evenimentul prin primăria Chirnogi! Felicitări primarului, ing. Irinel Roman!”. De altfel, autorul cărţii precizează: „Acest lucru trebuie făcut cunoscut şi prezentat cititorilor. Am dezvăluit doar un fragment din ce conţine cartea. Las la latitudinea iubitorilor de carte să o analizeze şi să o aprecieze, bineînţeles dacă este cazul!” Intersant este şi un interviu acordat autorului acestei cărţi de către însuşi Mitropolitul Naum de Ruse, un prieten al românilor din Chirnogi, după cum se poate lesne deduce din interviu. Trebuie amintit faptul că anumite pasaje din carte sunt traduse în limba bulgară, tocmai pentru a putea fi citită şi dincolo de Dunăre, lucrarea fiind considerată „o carte eveniment” în rândul comunităţii din Chirnogi. Cartea costă 25 lei şi se poate procura în sistem ramburs prin poştă  printr-o simplă comandă la adresa de e-mail: relu.cotoban@gmail.com.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide