Manifestările spirituale din comuna Chirnogi continuă!

Mircea Brânduşă. Primarul Irinel Roman (al localităţii situate geografic la periferia judeţului, dar spiritual în inima judeţului, este vorba de  Chirnogi) nu se dezminte deloc şi merge cu tărie pe un drum ascendent, acordând  timp şi credit laturii cultural spirituale. Duminică, 30 octombrie, a participat alături de concetăţenii săi la sfinţirea unei noi troiţe.

Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile şi a dăruit o vreme  caldă ca de primăvară. Comunitatea pe care tânărul primar Roman o păstoreşte, deja în al doilea mandat, este una ce sprijină pe cont propriu (numai din donaţii particulare – fără implicare de la buget) când poate şi atât cât poate obştea mănăstirii. „Cota 1000- Înălţarea Domnului de la Sinaia” (asigură o parte din conservele de legume şi fructe necesare pentru iarnă – ele fiind preparate de gospodinele din Chirnogi din parohia Sf. Nicoale) şi dăruite acestei mănăstiri frumoase din platoul Bucegilor.

Legătura între evenimentul de duminică şi această mănăstire este că mănăstirea are ca protector pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul sau Romanul cum îi mai spun străinii. Harnicii chirnogeni au dorit să pună acest hram, „Sf Ioan Iacob Hozevitul – Romanul” şi acestei troiţe a lor (cea de-a noua troiţă ridicată în localitate, opt în mandatele primarului Roman) pentru a consfinţi legătura lor de prietenie cu această mănăstire din arhiepiscopia Târgoviştei de lângă Sinaia, aflată la graniţa între cele două judeţe, Dâmboviţa şi Prahova.

Alături de preoţii celor două parohii din Chirnogi, Postolea Adrian, Burulean Fănel, preotul Ioniţă Dănuţ şi preotul invitat de la Bucureşti, Răzvan Godescu (preot ce a slujit în zonă mulţi ani, acum locuind la Bucureşti şi care se trage dintr-o familie în care de o sută de ani sunt preoţi în fiecare generaţie!).

Evenimentul a debutat extraordinar în soarele cald  de toamnă dunăreană, copiii Şcolii nr 3, pregătiţi chiar de soţia primarului, învăţătorul Doina Roman, au susţinut un mic recital de  poezie cu un profund caracter creştin  şi cu o vibraţie deosebită. Aceşti minunaţi copii au mişcat inimile ascultătorilor cu versuri mai puţin cunoscute  publicului larg, cum ar fi poezia „Troiţa”:

Un fiu de-al nostru

Ne-a trimis un semn

O cruce dăltuită-n lemn

Cu dalta, fier din vechiul plug

Prin al credinţei trainic jug.

Scânteile din roşul rug

L-au luminat cu har şi zel

Pe-al crucii menestrel.

L-a copleşit lumina şi a plâns

Şi pumnii dureros i-a strâns.

A năvălit lumina, l-a durut,

El a lucrat şi a tăcut.

Lumina nemilos l-a copleşit

El fruntea şi privirea şi-a ferit

Dar a visat şi a cioplit.

Lumina l-a învăluit

L-a aplecat şi l-a lovit

El a iubit şi a cioplit.

Un fiu de-al nostru ne-a trimis un semn,

Chemare către cruce şi îndemn,

Iubire încrustată-n lemn

Din visul lui curat şi demn.

Întreg ansamblul creştin, înalt de circa trei metri, sculptat în judeţul Alba din lemn de stejar a fost învăluit într-o pânză tricoloră, în cinstea acestui sfânt ce a fost un mare patriot şi un poet creştin de o rară sensibilitate. Copiii de clasa a patra, învăluiţi de o expresivă candoare, au avut onoarea de a dezveli acest monument al lui Hristos închinat unuia dintre sfinţii săi – desigur că niciodată aceşti copii nu vor uita aceste frumoase şi emoţionante momente.

A urmat apoi, după ritualul creştin – ortodox,  sfinţirea acestei troiţe, predicile preacucernicilor preoţi, apoi o alocuţiune deosebită a domnului primar ce a realizat o sinteză a importanţei tuturor acestor monumente creştine în viaţa comunităţii şi încadrarea lor estetică în cotidian. Întreaga construcţie a fost realizată pe cheltuiala doamnei  Gherghina Alexandru, ce a dorit cu ardoare să ridice acest frumos monument întru slava lui Dumnezeu.

A mai susţinut o alocuţiune de încheiere, autorul acestei corespondenţe, epitropul şi inginerul Relu Cotoban, care ca unul ce a fost implicat în organizarea acestui eveniment a trebuit să mulţumească fiecăruia după contribuţia sa. Încă o dată se confirmă faptul că primarul din Chirnogi nu lasă neobservată şi nesprijinită latura aceasta spirituală, aplecându-şi urechea la dorinţele celor din localitate la nevoile dar şi la aşteptările lor spirituale, de fiecare dată rezonând la sensibilităţile inimii fiecăruia dintre localnicii Chirnogiului.

Acest articol  a fost realizat cu sprijinul colaboratorului nostru Relu Cotoban

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide