Nicolae Pandea: „Le-am spus adeseori colegilor mei primari să facem ceea ce doresc oamenii, nu ceea ce vrem noi”

Mircea Brânduşă. Să fii primar într-o comună din Bărăgan pe vreme de criză nu este uşor, şi totuşi, Nicolae Pandea rămâne edilul potrivit la vremea potrivită. Se află în funcţie de la 1 februarie 1990, timp în care şi-a exercitat 7 mandate. Nicolae Pandea şi-a asumat responsabilitatea şi riscul de a transforma mentalităţi şi realităţi suferinde,implementând proiecte precum aducţiune cu apă, înfiinţare canalizare, construcţie staţie de epurare, cămin cultural, şcoli, bibliotecă, sală sport, dispensar uman.

Rep: D-le primar, cum explicaţi continuitatea dvs. la cârma primăriei atâţia ani?

N.P.:Ca să poţi rezista în această funcţie depinde de care parte a baricadei te afli. Eu am ales să fiu, în toţi aceşti ani, în slujba cetăţeanului. Ca primar, sunt împăcat cu mine însumi că mi-am făcut pe deplin datoria. Fapt confirmat la finele fiecărui mandat, atunci când cetăţenii comunei au ales de fiecare dată să-mi încredinţeze gestionarea problemelor comunităţii. Şi nu le-am înşelat aşteptările. Din mandat în mandat, comuna a evoluat şi e firesc ca şi locuitorii să-şi dorească condiţii de viaţă cât mai aproape de Uniunea Europeană. În acest sens le-am spus adeseori colegilor mei primari să facem ceea ce doresc oamenii, nu ceea ce vrem noi. Permanent am colaborat cu oamenii, cu tinerii, chiar şi cu copiii prin adunări publice. Din această colaborare a rezultat dezvoltarea comunei, infrastructura fiind atributul principal al administraţiei publice Ştefan cel Mare.

Rep: Care sunt cele mai importante realizări din mandatele anterioare?

N.P.: Îmi este greu să stabilesc o ordine, dar aş vrea să încep cu anul 96, atunci când, în urma unui chestionar efectuat din gospodărie în gospodărie, peste 80% din cei cu care am stat de vorbă şi-au dorit extinderea reţelei de alimentare cu apă. Proiect finalizat în anul 2000, care funcţionează 24 de ore pe zi la parametri maximi. Meritul cetăţenilor este cu atât mai mare cu cât au cofinanţat lucrarea, iar toţi beneficiarii de ajutor social au participat la lucrările acestui proiect. Deci, cum spuneam, extinderea şi modernizarea reţelei de apă potabilă pe o lungime de 20 km şi contorizarea tuturor gospodăriilor; construirea staţiei de epurare; înfiinţare reţea de canalizare, funcţională din anul 2010, cu peste 17 km lungime; construire sediu dispensar uman în care funcţionează farmacie şi cabinet stomatologic; înfiinţare centru de zi cu 30 de locuri pentru copiii familiilor defavorizate; înfiinţare bibliotecă în cadrul căreia a fost iniţiat proiectul „Economia bazată pe cunoaştere”; reabilitare şi modernizare iluminat public stradal; modernizare străzi prin pietruire cu macadam semipenetrant şi asfaltare peste 20 km; extindere, reabilitare şi modernizare Şcoala Gimnazială „Dragoş Marin” (primul inspector judeţean şcolar al judeţului Ialomiţa, născut şi crescut în Ştefan cel Mare-proiect în valoare de un milion de euro, în cadrul căruia s-au construit 5 săli de clasă, astfel încât actul educaţional al copiilor se derulează numai dimineaţa); susţinere înfiinţare televiziune prin cablu şi internet; alocare fonduri pentru reparaţii exterioare şi dotare cu încălzire centrală a bisericii care poartă hramul Sfântului Dumitru; înfiinţare a 6 parcuri cu locuri de joacă pentru copii; construire sală sport multifuncţională; crearea de noi locuri de muncă (20) în serviciile externe ale primăriei; reabilitarea şi modernizarea bazei sportive prin construire vestiare şi gard împrejmuitor.

Rep: La început de an 2017, cum aţi descrie activitatea primăriei din punct de vedere administrativ, economic, social şi care ar fi principalele probleme care vă îngrijorează?

N.P.:Ca peste tot, lipsa personalului de specialitate îngreunează oarecum actul administrativ. Economic, primăria nu are restanţe către furnizorii de servicii, bugetul este limitat dar orientat către finanţarea proiectelor aflate în derulare. Din punct de vedere social, centrul de zi alocă mâncarea rămasă persoanelor vârstnice. Ceea ce mă îngrijorează este faptul că satul românesc moare pe zi ce trece. Mă refer aici la faptul că în anii 60 în comuna Ştefan cel Mare se năşteau peste 100 de copii, iar acum maxim 30. O altă problemă este lipsa investitorilor. Din păcate, cu toate că la nivel de comună infrastructura asigură toate serviciile necesare înfiinţării unor afaceri, investitorii nu se înghesuie la primărie pentru autorizaţii. Anunţ pe această cale că primăria Ştefan cel Mare dispune de 40 ha teren intravilan pe care îl pune la dispoziţia celor interesaţi pentru concesionare.

Rep: Ce proiecte derulează primăria Ştefan cel Mare în această perioadă?

N.P.: Prin C.N.I. se află în curs de execuţie – Extindere şi modernizare cămin cultural; Extindere reţea canalizare pe o lungime de 8,5 km care va acoperi toată comuna; Construire after school; Asfaltare a 4,5 km străzi de interes public local, rigole şi alei pietonale.

Rep: Care este lista de priorităţi a primarului Nicolae Pandea pentru anii următori?

N.P.: În cadrul strategiei de dezvoltare locală pe termen mediu 2016-2020 am inclus implementarea următoarelor proiecte: Asfaltarea întregii reţele stradale -20 km, dintre care pentru primii 14 există proiect depus la MDRT; Construire creşă cu 30 de locuri; Modernizarea reţelei de iluminatpublic stradal în totalitate; Înfiinţare sistem energie regenerabilă sau solară, având ca scop reducerea cheltuielilor către furnizorii de energie; Înfiinţare serviciu de îngrijire pentru persoane vârstnice la domiciliu; Dotarea cu logistică şi costume tradiţionale populare a căminului cultural; Sprijin financiar către echipa de fotbal; Reluarea activităţii formaţiilor artistice de dansuri populare la toate grupele de vârstă, fete şi băieţi.

Rep: Sunteţi preşedintele ACOR, GAL, Crucea Roşie. Ce înseamnă aceste funcţii pentru dvs.?

N.P.: În primul rând este o mare onoare. În al doilea rând, înseamnă o muncă titanică de voluntariat. Cine se gândeşte că aş avea ceva de câştigat în plan personal sau chiar în folosul comunităţii, se înşeală profund.

Rep: Care este mesajul dvs. pentru locuitorii comunei Ştefan cel Mare?

N.P.: Este greu să mai ai mesaje după atâţia ani. Totuşi, o dorinţă a mea ar fi să fim mai buni, mai înţelegători, să ne ajutăm unii pe alţii şi să avem grijă de copii şi tineri pentru că ei reprezintă viitorul. Le doresc tuturor, multă sănătate.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide