Nicolae Râjnoveanu: Boboteaza ocupă un loc special în viaţa credincioşilor din comunitatea noastră

Mircea Brândușă. Sărbătoarea Bobotezei a devenit o tradiţie pentru locuitorii comunei Roseți. Astfel, de când a devenit primar al localităţii, Nicolae Râjnoveanu organizează în fiecare an diferite manifestări dedicate Bobotezei.

Deși vremea a fost friguroasă și a nins, programul acestui eveniment a reuşit să adune la Sărbătoarea Bobotezei destul de mulţi participanţi, de toate vârstele, care s-au bucurat mai ales de concursurile de cai.

Pentru a se prezenta aşa cum se cuvine, oamenii şi-au ţesălat animalele şi le-au împodobit cu funde roşii, clopoţei şi ciucuri.

După slujba religioasă oficiată de preoții celor trei parohii ai comunei Roseți, Ionuț Oprișan, Georgian Bădică, Georgian Șerban şi botezul cailor, a fost aruncată crucea în apa brațului Borcea și s-a organizat un concurs hipic de frumusețe, tracțiune atelaje și viteză.

Pentru recuperarea crucii din apă s-au înscris 5 temerari: Nuțu Ionel, Nuțu Marian, Iancu Valentin, Iancu Nicolae și Tudoran Laurențiu.

Cel care a ridicat crucea din apă a fost Nuțu Ionel, care aprimit din partea primarului Râjnoveanu suma de 200 lei, ceilalți înotători primind câte 50 lei.

Concursul de frumusețe al cailor a fost câștigat de Licuță Coman, urmat de Gabi Dedu, Gheorghe Marin, Alexandru Vasile,George Ardeleanu, Donică Călin (toți pe locul II), Marin Mania și Manea Vasile (ambii locul III).

La tracțiune atelaje s-a impus Cosmin Popia, urmat de Ionuț Coleașă și Anton Vasile (locul II), Nicu Cojocaru, George Coleașă și Voicu Mihai (locul III).  Proba de viteză din cadrul competiţiei hipice,  revenit celui mai în formă călăreț,Costel Coleașă, urmat de Marian Nuțu (locul II), Iancu Valentin și Fănel Miclescu (locul III).

Ocupanții locurilor I au fost premiați cu suma de 150 de lei, cei ai locului II cu suma de 50 de lei, iar câştigătorii locului III cu suma de 30 de lei.

Un amănunt interesant, poate unic în cadrul unor astfel de evenimente, îl reprezintă faptul că banii pentru premiile acordate câștigătorilor, au venit direct din buzunarul propriu al domnului primar Nicolae Râjnoveanu.

O imagine frumoasă a acestei sărbători a dat-o un tânăr care a venit călăre pe un măgăruș, dar şi cetăţeanul Coleașă George, care în fiecare an îşi împodobeşte căruța şi caii pentru a participa la Bobotează.

Pentru a simţi din plin bucuria acestei sărbători, toţi participanţiiau fost serviţi cu tradiționala fasole cu afumătură şi vin fiert.

„Mă bucur că am reuşit, pentru a 19-a oară, să organizez Sărbătoarea Bobotezei în comuna Roseți. Boboteaza ocupă un loc special în viaţa credincioşilor din comunitatea noastră, unde cu acest prilej sunt organizate o serie de datini şi obiceiuri ce au rolul de a da o aură aparte acestui praznic împărătesc.

Sper că am reuşit şi de această dată să-i bucur pe consătenii mei cu organizarea Bobotezei, eveniment ce a devenit de mult timp o tradiţie la noi.

În acest context, vă pot spune că satele Roseți și Gâldău sunt singurele localități care pe timpul comunismului organiza slujba de sfințire a apelor.

Se pare că anul acesta vremea nu a ţinut cu noi, astfel că am avut mai puțini participanţi, dar care au venit entuziasmaţi să vadă momentul aruncării crucii în apă și concursurile de cai.

De asemenea, ca de fiecare dată, am pregătit pentru participanţi 800 de porții de fasole, dar şi vin fiert, pentru a se bucura din plin de Sărbătoarea Bobotezei.

Ţin să le mulţumesc angajaţilor din cadrul primăriei Roseți și consilierilor locali prezenți – Ene Niculai, Echim Aurelian, Costică Râjnoveanu și Enache Mircea care m-au ajutat și sprijinit la buna desfășurare a acestui eveniment.

De asemenea, tuturor cetăţenilor (peste 1000) din comună pentru participare, cărora le transmit sănătate și îi asigur de tot sprijinul meu în continuare.

Nu în ultimul rând apreciez faptul că la masa festivă au fost prezenți domnul Vasile Iliuță, Eduard Grama, George Chiriță și Ionuț Dincă”, a precizat primarul comunei Roseți, Nicolae Râjnoveanu la finalul evenimentului.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide