Nicolae Râjnoveanu: „Sper să fiu sprijinit financiar în cele trei proiecte pe care le derulăm acum”

Mircea Brânduşă. Când auzi vorbindu-se despre Roseţi, invariabil îţi vine în minte numele lui Nicolae Râjnoveanu, primarul comunei. Vineri dimineaţa am bătut la uşa biroului său decis să aflu răspunsuri despre rolul primarului din mediul rural în procesul descentralizării, despre reuşitele şi activitatea primăriei în ultimul an şi jumătate şi, nu în ultimul rând, despre proiectele de impact social gândite a fi implementate.

Rep: D-le primar, vă rog să-mi spuneţi de ce este descentralizarea atât de dorită?

N.R.: Cu ocazia întâlnirii la nivel central a delegaţilor Asociaţiei Comunelor, care a avut loc la M.D.R.T., s-a încheiat un protocol în care este prevăzut faptul că noi, primarii din Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), acceptăm şi ne asumăm legislaţia în vigoare privind descentralizarea, respectiv transferul competenţelor şi instituţiilor către autorităţile locale de care aparţin. Hotărârea Guvernului va aduce un plus de oxigen, pentru că astfel vom avea şi noi mai multe pârghii spre care vom putea îndruma oamenii. Prin specialiştii din teritoriu vom avea mereu un om la dispoziţie care ne poate îndruma în paşii pe care să-i facem pentru proiectele europene, iar oamenii vor primi informaţia corectă şi vor fi informaţi cu privire la paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a avea proiecte eligibile. Din păcate, descentralizarea Poliţiei este rezolvată doar pentru oraşe şi municipii, nu şi pentru U.A.T.-uri, unde noi, primarii, prin Legea 215 avem ca atribuţie de bază asigurarea liniştii cetăţenilor. În concluzie, măsura luată de Guvern privind procesul de descentralizare este într-adevăr o soluţie aprofundată, luată cu chibzuinţă, una din măsurile care apropie România de statele din U.E.

Rep: Care va fi rolul primarului în procesul descentralizării?

N.R.: Atunci când procesul descentralizării va fi finalizat în România, primarul va putea deveni „guvernatorul” comunităţii pe care o administrează. Primarul va trebui să răspundă în faţa locuitorilor de tot ce nu s-a realizat din ceea ce s-a promis. În plus, din perspectiva noţiunii de cheltuire a fondurilor europene care vor acoperi doar o parte din necesităţile unei comunităţi şi filiera „partid politic” nu va fi decât o soluţie pe termen scurt şi poate că nici măcar o soluţie benefică pentru anumiţi primari. Personal, cred că primarul va reprezenta doar o piesă din maşinăria administraţiei publice, ocupând o poziţie de putere în ierarhia structurii fără a putea să-şi exercite autoritatea conform rolului pe care ar trebui să-l aibă în realitate, adică acela de „guvernator” al localităţii.

Rep: În acest mandat, care au fost principalele realizări ale lui N. Râjnoveanu?

N.R.: Prin F.E.A.D.R. Măsura 1.2.5. am finalizat proiectul „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”. O măsură care a redefinit, reorganizat, revitalizat şi modernizat infrastructura de transport rutier, respectiv drumul Amzaua care făcea legătura între şi spre unităţile agricole aflate în interiorul comunei Roseţi. Un alt proiect finalizat îl constituie „Înfiinţare Parcul Prieteniei” în zona de est a comunei.

Rep: În câteva cuvinte, v-aş ruga să detaliaţi activitatea primăriei din punct de vedere administrativ, economic şi social până la momentul actual.

N.R.: Efectul crizei încă se vede prin faptul că nici până în prezent nu am rezolvat planul de venituri. Economic nu stăm tocmai bine, ne chinuim să o scoatem la capăt. Am speranţa că acolo sus la nivel de alianţă treburile vor decurge normal tocmai pentru ca noi să ne putem rezolva problemele în linişte. Sper să fiu sprijinit financiar în cele trei proiecte de impact social, din sursele care fac parte din cele 27 de procente de absorbţie a fondurilor europene, cu care la această oră Guvernul se mândreşte. Din punct de vedere social, în comuna Roseţi încă mai există oameni care trăiesc la nivelul de subzistenţă. Familii cu 4 – 5 copii, cu probleme multe, dar pentru care serviciul social din primărie nu poate face mai mult decât permite Legea 416. Faţă de planul de venituri şi cheltuieli aprobat la începutul anului, sper ca din punct de vedere economic să încheiem pozitiv anul 2013, dar, din punct de vedere real al veniturilor nu cred că putem depăşi un procent de 75%.

Rep: Care sunt argumentele dvs. atunci când spuneţi că cele trei proiecte, pe care administraţia publică Roseţi le va implementa în viitor cu finanţare prin fonduri europene, vor avea un impact social major în dezvoltarea comunităţii locale?

N.R.: În acest moment, cele trei proiecte care vor fi implementate în comuna Roseţi sunt coordonate unitar prin centrul unic de comandă şi control a cărui menire este de a optimiza consumurile pe fondul unei creşteri continue a performanţei. Proiectele sunt unele deosebit de îndrăzneţe şi, datorită implementării lor, schimbările de natură economică şi socială vor fi resimţite de fiecare dintre noi, locuitorii comunei Roseţi, iar prin aceste oportunităţi ar trebui să se îmbunătăţească nivelul de trai, mai ales prin crearea de locuri de muncă şi prin atragerea de investitori puternici. Proiectul transfrontalier în parteneriat cu bulgarii vizează modernizarea străzilor şi trotuarelor. Proiectul integrat pe Măsura 3.2.2. include reţeaua de apă şi sistemul de protecţie social al locuitorilor. Adăugând şi proiectul „Construire Parc Industrial”, o idee comună a noastră şi a d-lui preşedinte al C.J., Răducu Filipescu, urmărim îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a calităţii vieţii. Am fost la Izmir, m-am documentat asupra acestui proiect şi în funcţie de cerinţe şi necesităţile de dezvoltare a pieţei industriale, administratorul acestui proiect va derula obiectivele necesare, sigur la această oră, unul dintre acestea va fi construirea unui parc fotovoltaic.

Rep: Vă mulţumesc. În încheiere, ce mesaj adresaţi locuitorilor comunei Roseţi?

N.R.: Roseţenii mei sunt oameni gospodari, mândri şi veseli, care merită implementarea acestor proiecte şi o comună asemenea lor. Le doresc sănătate!

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide