OSTROV, DOSARELE X (II)

Nea Ghiţă, în bermude şi cu ţigara electronică între buze, priveşte amuzat de pe marnea piscinei din faţa vilei „Naiada” din Curtea cu Vii la fetele din Ostrov sau Almalău. Le compară cu fetele de la Fashion TV – Photoshoots după care se dă în vânt când şi când în camera de lângă vilele stăpânilor, unde are un pat aşezat între plită şi masa de la fereastră.

Nea Ghiţă are 62 de ani, este încă agricultor cu cazma şi chircă, face focu-rile şi îşi bea cafeaua privind Dunărea. Îl îngăduie Aurica, nevasta lui. Amândoi muncesc după putinţă – dar mai ales au grijă (la ţară e chiar o activitate) – să-şi facă punte peste Dunăre şi scară peste plaiurile cu vii. Stăpânii îi omenesc şi le lasă în veghe câte un nepot, câte un bunic…

Ultima oară n-a ieşit bine. Într-o dimineaţă bunicul s-a dus la baie, tocmai după ce s-a ridicat din pat, şi-a lepădat pijamaua şi când s-a ridicat de pe tron s-a împiedicat şi a căzut cu faţa în sus. Aurica l-a căutat pe colo – pe colo, în cele din urmă a deschis cu sfială uşa de la baie, s-a speriat, şi-a agăţat fusta într-un cui de la broasca uşii şi a căzut peste bunic.

Ghiţă i-a căutat pe amândoi pe colo, pe colo, în cele din urmă a deschis uşa de la baie şi a rămas cu gura căscată când şi-a văzut nevasta peste bunicul în ipostază topless. Şi-a aprins ţigara electronică şi a privit o vreme cu răbdare. „Ca-n filme”, a rostit şoptit amintindu-şi că a avut parte de istorii şi mai şi…

*

Cu ani în urmă, cam la vreo trei săptămâni după Cristovul viilor, era ca şi acum căldură mare, nea Ghiţă şi prietenul lui, Anghel Ghergeliu, „Dumnezeu să-l ierte”, nebăuţi, nemâncaţi, au plecat spre un loc unde nu fuseseră niciodată, la Malul Spart, de la Ferma 5. Cică le-ar fi spus Joldeş, şeful de fermă, să facă muşuroaie pentru 10 rânduri de porumb.

„Ne-am aşezat pe o coastă, în capul porumbului… În viaţa mea nu-mi călcase talpa pe-acolo. Deodată, mi s-a părut că drumul principal şi cărările erau bătucite de mine. Puteam vorbi cu şopârlele şi firele de colb.

Mă împingea cineva de la spate să ajung dincolo de cot. Ştiam (de unde Doamne?), că acolo era o ciuşmea cu 9 uluce şi cu curne, pe unde curge apa, cu o tipsie de aramă cu lanţ, de pe timpul turcilor. Anghel râdea, dar tot s-a luat după mine. Am dat cotul şi-am găsit ciuşmeaua cu uluce, cu curne, cu… în viaţa mea nu trecusem pe-acolo. Anghel îngheţase în soare, când şi-a revenit vorbea bulgăreşte. Am urcat şi iar am coborât pe-o coastă, unde am dat de o târlă cu oi puţine, înconjurată de izvoare cu motorină…  Ca-n filme ! ”.

Nea Ghiţă nu era ţicnit şi nici beat. A mers la locurile văzute-nevăzute împreună cu directorul IAS-ului. Locurile arătau ca o pustie. N-au mai găsit decât tipsia de aramă cu lanţul înfăşurat pe capul unui şarpe uscat.

După o vreme, Ghiţă a încercat să ajungă singur la locurile din jurul Ma-lului Spart. Directorul IAS-ului nu i-a mai dat maşină, socotindu-l nebun. Anghel Ghergeliu murise de-o vreme. Ghiţă a plecat din zori pe jos, umbra lui Anghel foşnea prin ciulini, a înnodat cărările dar locurile din vremea aceea nu le-a mai revăzut.

Răzvan Ciucă

Ostrov, 2016, august

înainte de Înălţarea Sfintei Cruci

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide