(P) Salariul mediu net a ajuns la 3075 lei, iar puterea de cumpărare este mai mare cu 36,6%

În prezent, salariul mediu net a depăşit 3000 de lei începând cu luna martie a acestui an, mai exact 3075 de lei, potrivit reprezentaţilor Institutului Naţional de Statistică. Odată cu acest lucru, s-a asigurat o putere de cumpărare mai mare cu 36,6%, faţă de acum trei ani.

Puterea de cumpărare este dată de raportul dintre indicele de creştere a veniturilor şi indicele preţurilor de consum, iar această creştere a puterii de cumpărare s-a putut realiza numai în contextul în care aceste venituri s-au majorat mai repede decât creşterea preţurilor oferite de piaţă.

Cu alte cuvinte, în contextul actual din România, salariul minim pentru toate categoriile de angajaţi a întregistrat o creştere consistentă. S-au majorat şi continuă să se majoreze salariile pentru medici, profesori, poliţişti, militari, salvatori ISU şi alte categorii de angajaţi din sectorul public.

De exemplu, în construcţii, salariul a crescut la 3000 de lei brut, fapt care aduce mărirea puterii de cumpărare cu 36% doar într-un singur an, 2019, comparativ cu anul precedent. Similar, a crescut cu 41% şi puterea de cumpărare a angajaţiilor cu studii superioare, la început de carieră, pentru care salariul minim a ajuns la 2350 de lei brut.

Totodată, situaţia pe piaţa muncii a evoluat spectaculos în ultimii doi ani de zile. Numărul de contracte de muncă a crescut cu 230.000, acest lucru realizându-se datorită implementărilor finanţate din fondurile europene. În momentul actual, numărul salariaţilor din economie este de peste 5,3milioane, fiind la maximul ultimelor două decenii. Remarcabil este faptul că peste 80% din creşterea numărului de salariaţi a avut  loc în sectorul privat al economiei. Acest lucru a dus la o schimbare în privinţa ratei de şomaj, aceasta ajungând la 3,8% în luna februarie 2019, fiind cel mai scăzut nivel înregistrat din 1989. Astfel, şomajul a coborât la minime istorice, de la 5,4%, în decembrie 2016, la 3,19% în martie 2019, potrivit Eurostat.

Mai mult decât atât, este de la sine înţeles faptul că economia ţării şi creşterea acesteia sunt strânse legate de bunăstarea românilor. La temelia acesto revoluţii economice benefice pentru ţară stă o remarcabilă productivitate a forţei de muncă. Altfel spus, lucrătorii români au ajuns să fie de zece ori mai productivi în 2018 faţă de 2010, de la 1,35 euro/oră la 13 euro/oră.

Eurostat atestă că pentru fiecare euro plătit de angajator ca salariu, un român produce cu 33% mai mult decât este media europeană, respectiv 2,17 euro, faţă de 1,62 euro.

Material publicat la comanda PSD, cod unic mandatar 41190008

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide