Peste 500 de tineri de etnie romă din mai multe județe au participat la Spanţov la un seminar de integrare

Mircea Brânduşă. Ca mai toate localitățile rurale din țară și comuna Spanțov înregistrează un grad alarmant de sărăcie, oportunități economice minime, iar abandonul școlar este crescut în rândul tinerilor. Pentru a găsi soluții pentru problemele cu care se confruntă comuna lor, Estera Anghel, Cristina Costea și Emilia Ion au înființat în 2010 „Asociația Împreună pentru Viitor”, cu sprijinul Fundației PACT. Scopul acestei asociații a fost dezvoltarea comunității din punct de vedere economic, social și cultural, contribuirea la dezvoltarea educațională a tinerilor de etnie romă și crearea unor condiții de viață mai bune pentru cei aproximativ 1500 de romi care trăiesc în comuna Spanțov.

Primele proiecte ale asociației au fost renovarea unui teren de sport și constituirea unui club de educație alternativă pentru copii. În 2013, membrii fondatori ai asociației, printre care Trancă Ginel și Banu Rebeca, au cercetat împreună cu 50 de voluntari, obiceiurile ce există în comunitate și au descoperit că există o tradiție străveche legată de prelucrarea lemnului. Astfel, împreună cu ultimii cinci meșteri care mai știau să cioplească, au început să pună pe roate o afacere socială care să valorifice produsele tradiționale din lemn. Această afacere a ajutat populația de etnie romă să mențină vie o tradiție din străbuni care să le aducă și noi venituri în comunitate.

În timp, asociația „Împreună pentru Viitor”, a implementat în parteneriat cu asociația „E-Romnja” următoarele proiecte: Femeile participă EGAL; Clubul de Educație Alternativă – „Sunt un model pentru comunitate” și „Împreună pentru comunitate indiferent de etnie”, proiect în cadrul căruia 5 tineri voluntari din cadrul asociației au participat în luna decembrie 2014 la un atelier de formare  în domeniul educației nonformale. Duminică, 23 august 2015, comunitatea din Spanțov va sărbători un an de la inaugurarea afacerii sociale, „Meșterii din Spanțov”.

În anul 2000, sub înţelegerea şi chemarea lui Dumnezeu, având în vedere nevoia acută a oamenilor de mântuire ia ființă Misiunea Penticostală „Pomul Vieții”. De la început și până în prezent această Misiune este condusă de pastorul Daniel Banu, un  familist convins în vârstă de 42 de ani, tatăl a 8 copii. Are o pregătire profesională de excepție, fiind absolvent „Magna cum laude” a Seminarului Teologic din București, sesiunea 1998. La 2 ani distanță termină ca șef de promoție Școala Biblică „Rena” din București. Vorbește fluent limba engleză. Este responsabil de sector pe județul Călărași al mai multor biserici penticostale printre care: Chirnogi (2); Stancea, Clinciu; Chiselet; Mânăstirea; Modelu; Călărași.

„Pastorul este ciobanul care stă lângă turma sa de oi. Ca să te conduci pe tine îți trebuie minte, ca să îți conduci semenii îți trebuie inimă și suflet”, precizează dl. Banu despre rangul său în Biserica penticostală. Unul din proiectele cele mai importante misionar-umanitar ale Bisericii „Pomul vieții” s-a desfășurat în tabăra de sinistraţi din satul Clinciu, în urma inundațiilor din anul 2006, unde membrii bisericii au distribuit biblii şi articole de igienă personală, vorbind cu oamenii de acolo de importanţa mântuirii, bucurându-se împreună de o rodire deosebită a cuvântului și simţind nevoia chemării divine. „Misiunea „Pomul vieții” împlinește anul acesta 15 ani de activitate, cu bune și rele, realizări și înfrîngeri, dar peste toate exclamăm: De n-ar fi fost Domnul de partea noastră… Dacă datorăm ceva datorăm Lui care ne-a chemat și împuternicit pentru această lucrare, Iisus… mulțumire și slavă în veci.

În toți acești ani, activităţile noastre au constat în distribuirea de noi testamente, broşuri, calendare, CD-uri și DVD-uri cu mărturii, programe publice, cât şi discuţii cu oamenii. Văzând clar nevoia acestora de mântuire ne-am întărit chemarea şi cu ajutorul lui Dumnezeu am început Campania de Evanghelizare. Toți acești ani au fost pentru noi ani grei, dar și plini de binecuvântări, ani în care am construit și inaugurat sala de biserică și centrul de misiune în satul Stancea. Au participat la evenimente și evanghelizări Frații noștri care au colaborat cu slujitorii de loc spre gloria lui Dumnezeu și mântuirea oamenilor”, a punctat pastorul Daniel Banu. Continuând lucrarea de Misiune în comuna Spanțov, Biserica „Pomul vieții”, în parteneriat cu un ONG norvegian și cu sprijinul autorităților locale, a desfășurat în zilele de 7 și 8 august un seminar biblic, care a avut ca scop ecologizarea străzilor comunale.

Prima zi a demarat cu sosirea celor aproximativ 500 de tineri de etnie romă din județele Călărași, Ilfov, Ialomița, Dâmbovița, Teleorman, Argeș și Prahova. Aceștia au fost cazați într-un campus instalat în incinta Școlii biblice. Acolo au avut loc manifestări potrivite cu evlavia creștină, muzica lumească și un foc de tabără care a creat o atmosferă de ceea ce se poate numi în termenii cuvântului lui Dumnezeu, închinare. Una dintre temele cele mai importante discutate în cadrul seminarului a fost: „Nu te considera o victimă a sistemului”. În urma discuțiilor, tinerii romi au înțeles necesitatea integrării lor în comunitate, precum și noile cerințele impuse de Uniunea Europeană. În cea de-a doua zi,  începând cu ora 9:30 au avut loc slujba de dimineață și micul dejun.

După care tinerii îmbrăcați în tricouri albe și albastre, înscripționate cu mesajul „Jesus loves Romania”, împărțiți în 20 de grupe și echipați cu mănuși de unică folosință și saci de plastic au plecat pe străzile comunale și împreună cu delegația norvegiană, reprezentată de pastorii Wilhem Lancemir și Geird Torsten, timp de 4 ore au adunat aproximativ 2 tone de deșeuri din plastic pe care le-au transportat la punctele de colectare din comună.  Observând această realitate, Biserica Penticostală „Pomul vieții” din Spanțov prin pastorul Daniel Banu, își afirmă consecvent principiile curate și statornice ale Sfintelor Scripturi în ceea ce privește valorile eterne ale Împărăției lui Dumnezeu: solemnitatea, evlavia, smerenia, simplitatea, etc.

„Ca unii care înțelegem îndemnul biblic de a veghea unii asupra altora, îndemnându-ne la dragoste și fapte bune, recomandăm fraților noștrii să aprecieze lucrarea ce am săvârșit-o astăzi. Înțelegând că suntem angajați într-o luptă spirituală, trebuie să folosim armele puternice întărite de Dumnezeu. Transmit și pe această cale un îndemn ferm tuturor slujitorilor spre a veghea cu toată luarea aminte asupra conduitei personale, stilului de viață care trebuie să fie caracterizat de simplitate, modestie și de modul de slujire și prezentare a mesajului biblic”, a ținut să adauge la încheierea acțiunii pastorul Daniel Banu. Un aspect semnificativ în acest „trident” de parteneriat: Primăria Spanțov – ONG Norvegia – Biserica Penticostală „Pomul vieții” îl reprezintă faptul că în sprijinul familiilor defavorizate, cu mulți copii și fără nici un venit financiar, a fost implementat un proiect care are ca obiectiv construirea a 13 locuințe sociale, tip ANL, din care 8 au fost deja date în folosință celor mai nevoiași dintre locuitorii comunei Spanțov.

 

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Comuna Perișoru se pregătește de sărbătoare/Zilele Comunei 15-16 august 2015

Anul acesta, odată cu aniversarea a 87 de ani de atestare documentară, administrația locală a comunei Perișoru va organiza cea...

Închide