Preot Mircea Surcel: „Asociaţia Doina Munteniei promovează talentele din zona Mânăstirea”

Mircea Brânduşă. Recent, am purtat o discuţie cu domnul Mircea Surcel, preot în satul Curăteşti, comuna Frăsinet, profesor de religie la şcoala din Mânăstirea, membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Doina Munteniei. Prin duhul sfânt pe care îl transmite enoriaşilor în timpul slujbelor pe care le oficiază în parohia pe care o păstoreşte, dar şi prin amabilitatea care-l caracterizează, domnia sa a făcut următoarele precizări despre activitatea de zi cu zi a acestei asociaţii.

„Asociaţia Doina Munteniei a luat fiinţă în luna mai a anului 2017 în localitatea Mânăstirea ca o necesitate pentru tinerii talentaţi ai comunităţii. Încă de la început, în cadrul acesteia s-au desfăşurat activităţi culturale, cursuri pentru copii talentaţi din comună, cursuri de canto, pian, chitara şi dansuri. Tot în cadrul asociaţiei s-au dezvoltat 2 ansambluri vocale populare, unul bărbătesc şi unul de fete, care poartă numele acesteia, dar şi o Corală ce cuprinde aproape 50 de membri, băieţi şi fete.

Ansamblul bărbătesc cântă împreună cu una din cele mai titrate formaţii din judeţ şi anume Formaţia „Rechinii” din Olteniţa. Ansamblul de fete este mai nou format, are 25 de membre, iar în urma multor eforturi, s-a reuşit accesarea de Fonduri Europene cu ajutorul cărora s-au achiziţionat costume populare specifice zonei noastre etnografice, în valoare de 30.000 de lei. Asociaţia a beneficiat şi de ajutorul unor oameni care au văzut străduinţele noastre şi anume conducerea MDE Converting Olteniţa condusă de domnul Mircea Ghiţă şi BozMar Trans, condusă de domnul Marian Bozea, primind în ultimii 2 ani, ajutoare financiare generoase cu care s-au făcut mai multe donaţii caritabile în valoare de aproximativ 60.000 de lei, constând în sprijin financiar pentru copiii bolnavi, rezolvarea unor probleme, dar şi achiziţii deosebit de importante pentru activitatea Coralei Sf. M. Mc. Dimitrie, care activează în cadrul asociaţiei, constând în echipamente audio profesionale dar şi costume specifice. Corala Sf. M. Mc. Dimitrie din Mânăstirea este cel mai de succes produs al asociaţiei, aceasta fiind înfiinţată în 2009, ulterior afiliată asociaţiei. În decursul anilor a strâns peste 20 de premii întâi sau mari premii la diferite concursuri, fiind o prezenţă constantă în media naţională.

Totodată este şi parteneră a Corului Naţional de Cameră Madrigal, în programul Naţional Cantus Mundi. În anul precedent Corala a susţinut Concert împreună cu Corul Madrigal pe scena Ateneului Român, a avut apariţii TV, în emisiunea La Măruţă, la Digi24 TV fiind prezentă din oră în oră cu câte un colind în perioada sărbătorilor de iarnă, apariţii nenumărate la EtnoTV, dar şi numeroase concerte la Olteniţa, Urziceni. Din păcate, la nivel judeţean, activităţile acestea nu sunt cunoscute sau nu se vrea a fi cunoscute, cu toate că, indubitabil acestea reprezintă nu numai comuna Mânăstirea dar şi întreg judeţul nostru. Nu mai am cunoştinţă de coruri cu aceste performanţe în judeţ, iar noi nu suntem băgaţi în seamă, din păcate! Să sperăm că totuşi lucrurile se vor schimba în viitor.

Şi ca să fie cât mai înţeles, preotul surcel a precizat următoarele: „Aşteptările mele şi ale asociaţiei pe care o conduc sunt următoarele: Centrele culturale din Olteniţa şi Călăraşi să aibă o mai mare implicare în şcoli, venind şi selectând copii pe care să îi promoveze, pentru că la nivel de sate sunt foarte mulţi copii talentaţi, care se pierd din cauza lipsei de implicare a tuturor. Cluburile elevilor să nu mai toace bani degeaba şi să producă rezultate cu elevii pe care îi au. Centrul Cultural Judeţean să încerce să caute mai atent situaţia din teren, să vadă unde se fac activităţi şi acolo unde este nevoie să le sprijine logistic sau măcar moral. În acest sens se pot accesa inclusiv finanţări europene pentru stimularea interesului comunităţilor în ceea ce privesc activităţi culturale, muzicale dedicate copiilor, susţinerii tradiţiilor şi obiceiurilor locale. Organizarea de festivaluri şi concursuri pentru că cei care vor să performeze pe scene să şi aibă unde.”

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide