Prezentare | Ansamblurile prezente la Festivalul Internaţional de Folclor „HORA MARE”

Centrul Judeţean de Cultură și Creație Călăraşi, susținut de Consiliul Județean Călărași, organizează în perioada 11 – 15 August 2018, cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor „HORA MARE”.

Timp de cinci zile, călărășenii se vor bucura de momente extraordinare prezentate de ansamblurile folclorice din Bulgaria, Georgia, Israel, Serbia, Slovacia, Turcia, Egipt, Republica Moldova și din România.

BULGARIA, Dupnitza – Ansamblul „Rila”: A participat la peste 45 de festivaluri și competiții la care au câștigat 17 și au fost prezenți la multe emisiuni folclorice TV.

Au avut diferite participări la festivaluri de gen din străinătate în Italia, Macedonia, Muntenegru. Pe langa dans, ansamblul „Rila” are 2 solisti.

GEORGIA, Tbilisi – Ansamblul „Legenda”: Are o coregrafie deosebită și un dansator profesionist și mai multe participări la diferite concursuri individual și ca lider oficial al ansamblului.

De zece ani  face coregrafie cu grupuri de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Ansamblul „LEGEND” participă la festivaluri în străinătate în Italia, Grecia, Azerbaidjan, Polonia, Spania, Armenia, Bulgaria, unde se prezintă cultura țării lor.

ISRAEL, Havazelet Hasharon – Ansamblul „Halleluya”: Grupul de dans Halleluya  a încântat nu numai publicul israelian, dar și întreaga lume, cu spiritul său tineresc, dragostea de dans și repertoriul diversificat.

Compania a fost creată în 1988 de Barry Avidan, coregrafa și directorul artistic. Grupul a apărut deja în numeroase rețele de televiziune îmbrățișând performanțele colorate pentru iubitorii de dans din Israel și din străinătate.

SERBIA, Kostolak – Ansamblul „Kostolak”: Ansamblul a fost înființat în 1947 și a fost numit după orașul Kostolac unde există și funcționează de mai mulți ani. Kostolac se află la 100 km de Belgrad în aval de râul Dunărea.

Grupul folcloric „Kostolac” adună aproximativ 300 de amatori de dans. Ansamblul a oferit cu succes spectacole în aproape toate orașele din țara natală și a avut  spectacole remarcabile în 23 de țări din întreaga Europă.

A obținut numeroase premii și recunoștințe semnificative la nivel local și internațional.

SLOVACIA, Presov – Ansamblul Folcloric „Rozmarija”: Din anul 1992, conservă și descrie dansul, muzica, cântecele și obiceiurile din Slovacia estică (și anume regiunile Šariš, Zemplín, Abov și Zamagurie) și folclorul minorităților etnice locale. Performanțele sale live sunt însoțite de o bandă populară de cimbalom.

Grupul se descurcă într-un mod viu, amuzant și teatral. Rozmarija a reprezentat Preșov și Slovacia la 87 de festivaluri internaționale, inclusiv CIOFF, IOV sau IGF, și a călătorit în 23 de țări din Europa și Asia.

TURCIA, Istanbul – Ansamblul „Bahcesehir Ugur Education Institute”: Universitatea Bahcesehir Folk Dance Group Asociația Clubului Tineret și Sport a fost înființată în 2003 ca ​​un club de studenți în cadrul structurii Universității Bahcehesir de către Okan Gurbuz, președintele consiliului.

În decursul primului deceniu de la înființarea sa, ca club de studenți, a reprezentat atât universitatea, cât și cultura noastră, în mod ideal, în domenii limitate de activitate și numai cu studenții de la Universitatea Bahcehesir.

În colaborare cu formatorii profesioniști, cursurile de dans folcloric pentru regiunile Izmir, Mugla, Aydın, Kırklareli, Edirne, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Artvin, Silifke, Burdur, Trabzon, Giresun și Adıyaman și trupe de ritm sunt oferite lecții de vioară și pian.

Avem 500 de dansatori și 10 profesori. 240 de dansatori sunt tineri (14-18 ani) și 60 de dansatori sunt adulți (20-40 de ani). Loial ai formelor autentice, ansamblul și-a propus  să fie reprezentantul de promovare al culturii anatoliene în țara natală și în lume cu o abordare inovatoare.

REPUBLICA MOLDOVA, Chișinău – Înființat în anul 1945 la Filarmonica de Stat, Ansamblul „Fluierașul” este unul dintre primele colective profesioniste din Republica Moldova. Spectacolele prezentate în Moldova, dar și în peste 50 de țări s-au bucurat de o înaltă apreciere din partea publicului meloman.

În repertoriul ansamblului se numără muzica populară şi muzica academică, dar și melodii ale popoarelor lumii. Din anul 1995 dirijor al orchestrei „Fluieraş” a fost Serghei Ciuhrii, lucrător emerit al culturii din Basarabia (1979) şi Artist al Poporului (1992), iar în prezent este condusă de Edgar şi Marcel Ştefăneţ.

ROMÂNIA, Călărași – Ansamblul folcloric „Bărăganul” al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași: A fost înființat în 1993 și este format din elevi și studenți. „Bărăganul” promovează în primul rând folclorul caracteristic zonei Călărași, dar și frumusețea cântecelor, dansurilor și costumelor populare din aproape toate regiunile țării.

Autenticitatea repertoriului coregrafic este conferită de faptul că dansurile, preluate din sate, sunt transpuse scenic păstrându-se stilul interpretativ specific rural.

EGIPT – Benha University Team for folklore: Ideea formării echipei a venit ca urmare a unui studiu care să coreleze tradiția populară a guvernatorului Kalyobiya cu activitatea studenților, în special în cadrul universității, și apoi să se dezvolte mai adânc în moștenirea egipteană în general.

Echipa a fost formată dintr-un grup de studenți de la diferite facultăți și are în prezent peste 30 de membri. Echipa de dansatori a participat la concursurile de creativitate organizate de Ministerul Tineretului și Domnitorului din Sharjah pentru universitățile egiptene, la Festivalul Nilului, Sărbătoarea Zilei Naționale a Statului Nigeria, Festivalul Internațional de Folclor III și IV, desfășurat la Opera din Damanhour, la primul Festival Internațional de Ioannina din Grecia.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide