Primăriile Chirnogi şi Turtucaia au comemorat 100 de ani de la bătăliile din primul război mondial din această zonă

Mircea Brânduşă. Constantin Argetoianu: „Turtucaia înseamnă o dată mare în evoluţia politică a ţării noastre. Cu Turtucaia a început la noi ura împotriva partidelor. Turtucaia a pus în plină lumină goliciunea oamenilor cărora ţara le încredinţase soarta ei, aproape fără nici un control. Cu Turtucaia a luat naştere la noi o mentalitate nouă şi se poate zice că, odată cu dezastrul de la Turtucaia, s-a trezit şi opinia noastră publică la conştiinţa datoriilor ei”. La 27 august 1916, România declara război Austro-Ungariei. A doua zi, la 28 august 1916, ca ripostă, Germania şi Turcia susţinute de Bulgaria, declarau război României, cea mai importantă bătălie, cea de la Turtucaia fiind foarte importantă prin consecinţele sale. Pierderile s-au cifrat la aproximativ 34.000 de oameni (morţi, răniţi şi dispăruţi), alţi 3.500 de oameni reuşind să iasă spre Silistra din încercuirea realizată de trupele bulgaro-germane, în timp ce aproximativ două mii de ostaşi au scăpat trecând Dunărea spre Olteniţa, înot sau cu ajutorul marinei fluviale române. Pierderile sângeroase ale românilor (morţi şi răniţi) au totalizat 160 de ofiţeri şi 6.000 de soldaţi, în vreme ce 480 de ofiţeri şi 28.000 de soldaţi au ajuns în prizonierat.

Pentru a marca acest eveniment important din istoria ţării, cu aproximativ o lună înainte de împlinirea a 100 de ani de atunci, primăria Chirnogi a organizat în data de 19 iulie un ceremonial religios pentru cinstirea memoriei militarilor căzuţi în luptele purtate în zona Turtucaia – Bulgaria în 1916. Manifestarea a debutat la ora 6.30 dimineaţa cu o ectenie în faţa bisericii Sf. Nicolae din Chirnogi şi a luat sfârşit în jurul orei 16.00 printr-un parastas la Complexul Memorial din Şumentsi care a fost ridicat în anul 1926 de Societatea „Cultul Eroilor” la iniţiativa Reginei Maria a României şi cuprinde următoarele:

– Obelisc cu 4 laturi din calcar dobrogean pe care sunt înscrise cuvinte de recunoştinţă pentru eroii căzuţi la datorie în cele 4 limbi ale armatelor beligerante din bătălia de la Turtucaia – „Onoare şi admiraţie celor ce au ştiut să moară vitejeşte pentru ţara lor”;

– Două movile cu morminte comune ale eroilor neidentificaţi;

– Peste 100 de morminte ale eroilor identificaţi căzuţi la datorie, printre care şi cel al ofiţerului român, Lt.Col. Alexandru Georgescu.

Prin acest proiect cultural, primăria Chirnogi şi-a propus să marcheze un eveniment important din istoria românilor, şi anume, Marele Război care a marcat reconfigurarea Europei, prin dispariţia marilor imperii Austro-Ungar, Ţarist, German, Otoman şi apariţia unui mare număr de state europene.

La procesiunea de comemorare au participat reprezentanţi ai delegaţiilor române şi bulgare: Irinel Roman, Adrian Chirică, Ion Ştefan, Constantin Cotoban, Gheorghe Mărgărit, Sandu Capdemai, G.. Vicu, Dr. Done Şerbănescu, Pr. Fănel Burulean, Pr. Răzvan Godescu, Dr. Dimiter Stefanov – primar Tutrakan, Petya Kneazova – unul din cei 3 viceprimari ai municipalităţii Tutrakan, Kalina Mihailova – primar Şumentsi, Dr. Peter Boycev, Pr. Ilie Tomcev, Pr. Mihail Mihailov.

Maestrul de ceremonie a fost inginerul Relu Cotoban care a coordonat desfăşurarea evenimentului într-un mod extrem de minuţios, ireproşabil, a declarat deschise manifestaţiile prin următorul mesaj: „Cinstită adunare, venim azi, aici, cu gânduri bune! Acum 100 de ani, românii de peste Dunăre erau priviţi cu ură, iar în prezent datorită acestei acţiuni organizate de primăria Chirnogi la iniţiativa primarului Irinel Roman, suntem primiţi cu căldură de dumneavoastră, fraţii noştri din Bulgaria”. După care a prezentat programul Oficial.

– Deschiderea oficială a manifestaţiilor prin intonarea celor două imnuri de stat;

– Slujba religioasă comună – bilingvă oficiată de 4 preoţi;

– Discursuri ale oficialităţilor din cele două ţări;

– Înmânarea unor diplome oficialităţilor prezente pentru „Activitatea susţinută în promovarea valorilor istorico-culturale şi susţinerea prieteniei româno-bulgare”;

– Depunerea unei coroane de flori având culorile celor două steaguri naţionale;

– Agapă creştină oferită de delegaţia română constând din colivă de 40 kg, 750 de sărmăluţe de post, 100 chifle cu pecetea lui Hristos şi vin roşu.

Dr. Dimiter Stefanov – primar municipalitatea Tutrakan: „Bună ziua la toţi cei care sunteţi aici. Bine aţi venit în acest loc, deopotrivă bulgar – român. Aici, într-o bătălie foarte groaznică şi-au dat viaţa pentru ţările lor soldaţii români şi bulgari. Ei au luptat şi au murit pentru ca noi să trăim bine, pentru viitorul copiilor şi nepoţilor noştri. Singurul câştigător cert din această bătălie a fost PACEA! Noi nu trebuie să dăm voie la nimeni să ne ia siguranţa de a trăi liniştiţi. Vă mulţumesc! Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toţi cei căzuţi la datorie”.

Irinel Roman – primar Chirnogi: „Dragii mei bulgari şi români! Ne-a fost hărăzit nouă tuturor celor prezenţi astăzi de către Pronia Divină să fim părtaşi la împlinirea unui veac de la primul Război Mondial şi să fim astăzi aici la comemorarea celor căzuţi în cea mai cumplită bătălie a acestei conflagraţii mondiale – bătălia de la Turtucaia. Istoria a rânduit ca noi cei de astăzi să fim cei ce alinăm rănile dureroase provocate acum 100 de ani de cei ce au condus la acea vreme Europa şi care au stricat temporar prietenia de sute de ani dintre popoarele român şi bulgar. Noi toţi cei prezenţi aici, dar mai cu seamă locuitorii din cele două localităţi dunărene Turtucaia şi Chirnogi, reuşesc prin actul de înfrăţire semnat aproape acum un an şi prin prietenia frăţească de aproape 4 ani să stingă văpaia acestei istorii. Cinstim prin această slujbă de pomenire deopotrivă pe eroii români şi bulgari, rugându-ne pentru odihna sufletelor celor ce astăzi sunt împreună în Împărăţia lui Dumnezeu. Totodată ridicăm rugi lângă acest altar de jertfă comună pentru ca niciodată să nu se mai ajungă la confruntare militară între frăţii, având o credinţă comună şi anume: ORTODOXIA. Venim astăzi, după 100 de ani, ca prieteni, ca fraţi şi dorim un viitor comun bun în casa mare a Europei pentru stră – strănepoţii celor care au fost puşi de cancelariile politice militarizate ale vremii să se înfrunte. Intenţionat nu am folosit la începutul acestui discurs nici o altă formulă de adresare protocolară decât aceea de „Dragii mei”, pe toţi cei prezenţi aici preacucernici preoţi, înalte oficialităţi civile şi militare, istorici, cadre didactice şi alte persoane distinse vă consider fraţi veniţi aici la acest moment de reconciliere al istoriei, pot spune că într-adevăr participăm la un moment cu adevărat istoric. Dorim să dezvoltăm această prietenie sinceră şi frăţească dintre localităţile Tutrakan şi Chirnogi iar pentru cei din întreaga Românie şi Bulgarie ce au rămas acum 100 de ani în această vale a plângerii comună şi nu s-au mai întors la căminele lor, spun doar: Veşnica lor pomenire!”

Iată cum, comuna Chirnogi fiind înfrăţită cu municipalitatea Tutrakan vine la 100 de ani să spele ruşinea atâtor instituţii cu profil istorico-culturale care nu au reuşit să marcheze ceremonialul acestei bătălii. Astfel, istoria a hotărăt să-i confere primarului Irinel Roman onoarea acestui moment prin care să reconcilieze relaţiile interumane deteriorate grav în vâltoarea primului Război Mondial.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide