Primarul Daniel Drăgulin a participat la întâlnirea cu ministrul de finanţe pentru elaborarea proiectului de rectificare a Bugetului de Stat pe anul 2019

Miercuri, 17 iulie 2019, Robert Sorin Negoiţă – Preşedintele AMR, Primarul Sectorului 3 Bucureşti, Daniel Ştefan Drăgulin – Vicepreşedinte AMR, Primarul municipiului Călăraşi şi Antal Arpad Andras – Preşedintele Sucursalei AMR Centru, Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe au participat la o întâlnire a structurilor asociative cu Eurgen, Orlando Teodorovici – Viceprim-ministru, Ministrul finanţelor Publice, în vederea elaborării proiectului de rectificare a Bugetului de Stat pe anul 2019.

În cadrul discuţiilor, Robert Negoiţă a reiterat solicitarea AMR, ca la rectificarea bugetară din acest an să aibă în vedere alocarea către autorităţile publice locale a diferenţei de 18,25% din impozitul pe venit colectat în primul trimestru al anului 2019.

Ministrul Eugen Teodorovici a informat că suma estimată de MFP, disponibilă pentru a fi repartizată către APL este 1,5 miliarde lei,variantele luate în calcul pentru repartizare fiind următoarele:

  1. împărţirea conform formulei actuale din Legea Bugetului pentru toată suma aferentă diferenţei de IV ianuarie-martie. În această variantă, un număr mare de UAT-uri nu şi-ar asigura, în opinia MFP, necesarul pentru cheltuielile de funcţionare;
  2. împărţirea conform formulei actuale pentru suma aferentă lunii martie, iar suma aferentă lunilor ianuarie şi februarie să fie împărţită UAT-urilor în funcţie de situaţia gradului în care acestea îşi asigură necesarul de funcţionare rezultat în urma analizelor financiare la şase luni. Şi în acest caz rămân o serie de UAT-uri care nu îşi asigură cheltuielile de funcţionare, dar numărul lor este mai mic;
  3. împărţirea întregii sume care să asigure necesarul de funcţionare estimat în urma analizelor financiare la şase luni. În acest fel, nu ar exista UAT care să nu îşi asigure până la sfârşitul anului cheltuielile de funcţionare.

AMR, prin primarii de municipii prezenti, Daniel Ştefan Drăgulin şi Antal Arpad Andras, a susţinut prima variantă, respectiv împărţirea după formula actuală, cu analiza situaţiei în septembrie-octombrie şi echilibrare la momentul respectiv.

Reprezentanţii AMR au adus în discuţie şi problemele care ar trebui rezolvate privind sumele necesare pentru asistenţa socială până la sfârşitul anului şi acoperirea cheltuielilor legate de susţinerea sistemului de încălzire centralizată a unor municipii.

Totodată, reprezentanţii structurilor asociative au susţinut necesitatea modificării unor prevederi legislative, mai ales în domeniul protecţiei sociale şi cofinanţarea de la nivel naţional a instituţiilor de cultură de la nivel local.

Având în vedere că opiniile exprimate nu au condus la un rezultat, în săptămâna 22-26 iulie va avea loc o nouă întâlnire în urma căreia să se adopte o hotărâre care să răspundă atât intereselor administraţiilor publice locale, cât şi ţintei de deficit pe care o are Guvernul în acest moment.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide