Primarul din Chirnogi, interesat de programele europene transfrontaliere

Mircea Brânduşă. Într-un cadru festiv, circa o sută de persoane din Chirnogi, împreună cu o parte din consiliul local Chirnogi, primarul Irinel Roman şi viceprimarul Ştefan Ion, au plecat marţi, 29 aprilie, în localitatea prietenă Turtucaia –Bulgaria. ,,Înarmaţi” cu drapele româno-bulgare, având trei din preoţii satului alături, au purces în municipalitatea Turtucaia unde, la complexul memorial de la Sumnetii, în prezenţa oficialităţilor bulgare, s-a desfăşurat un ceremonial religios de pomenire a tuturor eroilor căzuţi pe acele câmpuri de luptă.

Preoţii satului au stropit cu vin osemintele soldaţilor români ce dorm somnul de veci de 98 de ani în pământ străin. Au fost prezenţi la manifestări directorul muzeului Tutrakan, Petăr Boycev şi preşedintele consiliului local Tutrakan împreună cu o serie de consilieri locali. A urmat o agapă creştină cu sarmale, vin şi ouă roşii, binecuvântată de către preoţii români şi bulgari şi pregătită de către cei din România. Delegaţia oficială a fost primită la sediul primăriei Tutrakan în cadru festiv de către primarul Dimităr Stefanov şi aparatul de specialitate, alături de întreg consiliul local Tutrakan, unde primarul Irinel Roman a înmânat actele oficiale pentru înfrăţirea dintre cele două localităţi dunărene, Chirnogi şi Tutrakan. Documente care urmează să fie definitivate şi de partea bulgară în cel mai scurt timp posibil.

Au urmat alocuţiuni ale celor doi edili care au subliniat faptul că s-a făcut primul pas major după o colaborare mutuală de un an de zile, totul urmând să devină oficial, ca apoi să se poată accesa programe europene transfrontaliere în toate domeniile din această nouă sesiune. Totul s-a încheiat prin vizitarea cetăţii Transmariska, obiectiv istoric şi cultural reabilitat prin fonduri europene, municipiul Tutrakan fiind campion la accesarea acestor fonduri. Numerosul grup a vizitat apoi mai multe localităţi vecine municipalităţii Tutrakan (Sumentii, Varnintii) şi altele, unde au fost primiţi cu multă căldură de localnici în tradiţionalele costume populare bulgăreşti. Primăria Chirnogi şi consiliul local Chirnogi au un ambiţios program de accesare de fonduri şi de dezvoltare tranfrontalieră în perioada următoare a acestui an. Informaţiile ne-au fost oferite de Relu Cotoban, consilier în primăria Chirnogi şi epitrop la Biserica Sf. Nicolae.

 

Primarul Irinel Roman s-a întâlnit în ziua de 06.05.2014 cu primarul municipiului Ruse (al patrulea oraş ca mărime din Bulgaria), Plamen Stoilv şi cu primarul oraşului Giurgiu la ziua oraşului Ruse, fiind invitat de către însăşi mitropolitul de Ruse, Înalt Preasfinţia Sa, Mitropolitul Naum. În Bulgaria, ziua de 6 mai este una din zilele naţionale ale ţării,  fiind ziua armatei bulgăre patronată de Sfântul Gheorghe (sfântul Gheorghe este serbat pe stil vechi după calendarul neîndreptat). Primarul Irinel Roman a participat alături de preotul Fănel Burulean din Chirnogi şi de oficialităţile din Ruse şi Giurgiu la slujba din catedrala Sfântul Gheorghe din Ruse, oficiată de un sobor de preoţi români şi bulgari  conduşi de către mitropolitul de Ruse, Înalt Preasfinţitul Naum, secondat de către Preasfinţitul Episcop al Giurgiului, dr. Ambrozie Meleacă.

După înmânarea darurilor de către delegaţia din Chirnogi şi discursurile oficiale, delegaţia s-a deplasat la monumentul ostaşilor bulgari din Ruse, unde a avut loc un  ceremonial religios urmat de un ceremonial militar şi de depunerea de coroane şi flori din parte a oficialităţilor bulgăre şi române.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide