Primarul Drăgulin admite că REBU pune presiune pentru majorarea tarifului la gunoi

Schimbarea operatorului de salubritate, REBU în locul URBAN, nu a fost una de bun augur pentru municipiul Călăraşi. Problemele au apărut încă din primele zile de după începerea activităţii noii societăţi, munţi de gunoaie făcându-şi apariţia lângă platformele de gunoi.

Iniţial, reprezentanţii REBU au spus că această problemă a survenit din cauza nedimensionării corespunzătoare a parcului auto, deşi ar fi trebuit să ştie din caietul de sarcini care sunt datele din teren, dar că vor remedia deficienţele. Săptămânile au trecut însă situaţia nu s-a îmbunătăţit prea mult.

Acum, scuza operatorului este că cetăţenii nu preselectează deşeurile înainte de a le transporta la containere, astfel încât gunoiul, altul decât cel menajer, nu poate fi ridicat decât dacă este depozitat corespunzător în funcţie de tipul acestuia.

În principiu, REBU se poate prevala de contractul semnat cu ADI EcoManagement Salubris, argumentând că preţul de 4,5 lei de persoană, sumă cu care s-a câştigat licitaţia pentru Călăraşi, este insuficient pentru colectarea la grămadă a gunoiului de pe platforme, deoarece în caietul de sarcini şi în contract se specifică că pentru aceşti bani se colectează doar gunoiul menajer şi deşeurile preselectate de către cetăţeni. Ori, cum acest lucru nu se întâmplă în realitate, REBU a sugerat că dacă se doreşte colectarea la grămadă atunci trebuie ca tarifele să crească. Acest fapt l-a recunoscut şi primarul municipiului Călăraşi, Daniel Drăgulin, care a afirmat într-o conferinţă de presă că e adevărat că operatorul de saubritate pune presiune pentru majorarea tarifelor.

„La ora actuală eu nu sunt mulţumit de modul în care se strâng gunoaiele. Nu pot să spun că au solicitat majorarea tarifului la gunoi, dar au spus că vor face o evaluare în astea trei luni de când au început activitatea. Ei nu pot mări tariful pentru că nu le perimte contractul semnat cu EcoManagement Salubris. (…) Vom efectua un inventar al parcului de maşini. Problema este că nu se strânge gunoiul care nu este selectat anterior de către cetăţeni. Noi le-am dat tot concursul, Poliţia Locală i-a însoţit de fiecare dată când au solicitat sprijinul. (…) Ne tot dau peste nas că ei nu trebuie să strângă gunoiul de pe jos, că dacă ştiau ce este în Călăraşi nu veneau… Cu toate astea, şi noi trebuie să ne adaptăm cerinţelor europene. După părerea mea, legea care reglementează activitatea de colectare a deşeurilor este făcută direcţional, în defavoarea comunităţilor locale şi în avantajul societăţilor care prestează servicii. Aveţi dreptate vizavi de presiunile care se fac direct sau indirect prin modul de colectare al gunoiului.”, a afirmat primarul Drăgulin.

În ceea ce priveşte avizul de mediu care le lipseşte celor de la REBU în momentul de faţă, primarul municipiului a declarat că l-a întrebat pe directorul societăţii de această situaţie şi i s-a spus că este în curs de rezolvare. „În discuţia pe care am avut-o cu directorul REBU mi s-a spus că obţinerea avizului de mediu este în curs de rezolvare. Mi s-a cerut de către DSP să le arăt contractul încheiat cu REBU, noi nu avem niciun document, e o clauză pe care Direcţia Juridică nu a dorit să o accepte,  avem ca bază contractul cadru. Deci noi nu avem contract cu REBU la această dată.”, a mai spus Drăgulin.

O altă situaţie reclamată de călărăşeni este legată de contractele încheiate cu societăţile comerciale. REBU a impus un tarif minim de ridicare a deşeurilor de 75 lei pe lună, indiferent de cantitate, deşi, conform contractului acest lucru nu este prevăzut.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Valentin Barbu, a declarat presei că REBU nu poate impune un preţ minim iar modul în care tratează operatorul situaţia de la Călăraşi, inclusiv prin scăderea salariilor muncitorilor preluaţi de la URBAN de la 1.800 lei la 1.450 lei, denotă clar „interesul” de a rezolva problemele apărute. „Ei pun presiune pe Primărie… Erau foarte fericiţi dacă toate primăriile instituiau taxa. Era totul perfect.”, a mai sus acesta.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide