vineri, martie 29, 2024
AcasăCOMUNITATERoseți/Primarul Râjnoveanu i-a răsplătit pe temerarii care s-au întrecut de Bobotează!

Roseți/Primarul Râjnoveanu i-a răsplătit pe temerarii care s-au întrecut de Bobotează!

- Advertisement -

Mircea Brândușă. La Roseți, de câțiva ani buni, primarul Nicolae Râjnoveanu se străduiește să transforme Boboteaza într-un eveniment. Și are șanse bune, apreciem noi. Anul acesta, ca și acum doi ani (anul trecut nu s-a putut organiza datorită viscolului) când am fost invitat, peste 3000 de locuitori s-au strâns la marginea satului, pe malul stâng al brațului Borcea, unde au asistat la recuperarea crucii și la sărbătoarea calului, denumită sugestiv, „Boboteaza cu căpăstru”! Oameni mândri și orgolioși, după cum singuri se declară rosețenii, crescătorii de cai din comună au participat la concursurile tradiționale doar cu „fruntea cailor”.

Iar de câștigat, câștigă calul care aleargă cel mai bine pe cei 750 de metri de islaz de la marginea satului, care este cel mai frumos și care are cel mai îngrijit atelaj. „E o tradiție de când lumea și pământul, la noi aici… Dar, de prin 2006-2007, ne-am organizat cum trebuie, iar oamenilor le-a plăcut și vin an de an tot mai mulți. La biserică vin toți caii, dar la concurs anul ăsta s-au înscris 60 de cai la toate cele trei secțiuni”, ne-a declarat Nicolae Râjnoveanu, primarul comunei Roseți.

Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, praznicul Botezului Domnului Iisus Hristos, sau Boboteaza, a fost sărbătorită și în cele 3 parohii din comuna Roseți. Sfânta Liturghie a fost oficiată de preoții Ionuț Oprișan, Georgian Șerban și Georgian Bădica. În cuvântul de învățătură, preotul Ionuț Oprișan a arătat importanța acestei sărbători a Botezului în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos și de vestirea lui ca Mesia de către Sfântul Ioan Botezătorul.

După oficierea Sfintei Liturghii, cei trei preoți au săvârșit slujba de sfințire a apei, urmată de o procesiune în care soborul de preoți, mulțimea de credincioși și autoritățile locale au pornit către brațul Borcea acolo unde preotul Ionuț Oprișan a aruncat în apă crucea care a fost adusă la mal de cel mai temerar dintre cei 6 tineri care s-au aruncat în apă să o recupereze.

Acesta a fost Ionel Nuțu (pentru al patrulea an consecutiv) care a primit binecuvântarea preotului de a merge cu crucea pe la casele locuitorilor.

„Boboteaza este participarea la bucuria Botezului Mântuitorului Hristos. Avem două epifanii, două arătări: una la naşterea Mântuitorului şi una pe malul Iordanului. Hristos se arată, ne arată că nu lucrează pe ascuns şi mai cu seamă ne arată un lucru fundamental, că are trup, că a intrat în lume cu trupul. Bebeluşul devenit om în toată firea, care se botează acum în apele Iordanului, are trup, are carne şi oase. Nu e nălucă. Să nu-l mai transformăm pe Hristos în nălucă. Noi vorbim despre el ca şi cum ar fi un personaj fără istorie, ori el este în istorie, el este istorie. Iar umbra de lumină a Bobotezei, alături de Hristos, este Ioan Botezătorul. Este singurul om pictat cu aripi în biserică, pentru că este la marginea dintre îngeri şi oameni, atât de sus s-a ridicat prin efort propriu şi prin harul lui Dumnezeu, încât poate fi confundat cu un înger – în fond e verişorul îngeresc al Mântuitorului Hristos. De Bobotează asta se întâmplă, un om îngeresc se întâlneşte cu Dumnezeu, pentru ca omul să devină ca Dumnezeu. Taina Botezului asta ne spune, că suntem chemaţi toţi să murim şi să înviem”, a spus preotul Ionuț Oprișan la slujba de binecuvântare a celebrei fasole cu cârnați și a paharului de vin fiert.

Câștigătorii la concursul de atelaj au fost următorii:

Locul I: Ștefan Dedu; Locul II: Dumitru Chivulescu; Locul III: Emil Bodea, Vasile Petrovici, George Coleașă, Andrei Asandei, Costică Popia, Aurel Dobre și Miron Dumbravă. La concursul de frumusețe a câștigat: Lucian Chivulescu. Pe locul II s-au situat: Vasile Sorcă și Mircea Badea. Pe locul III au fost: Lică Coman, Marian Lache și Constantin Miron. Cel mai așteptat concurs, cel de viteză a fost câștigat de Mihai Nițu urmat de Nicolae Iancu și Ionel Nuțu.

Nicolae Râjnoveanu a acordat personal premiile fiecărui câștigător în parte. Recuperarea crucii a fost premiată cu 150 lei, iar ceilalți 5 înotători au primit câte 50 lei. La concursurile de cai premiul I a fost de 100 lei, premiul II – 50 lei și premiul III – 30 lei. După festivitatea de premiere primarul Nicolae Râjnoveanu a invitat toți participanții la o agapă creștină organizată la căminul cultural, acolo unde au fost pregătite 1.200 de porții de fasole și 600 litri vin fiert.

De remarcat este faptul căorganizarea Bobotezei (parte financiară, mâncare și băutură) a fost exclusiv a familiei Râjnoveanu.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite