Prioritatea primarului Ion Iacomi rămâne modernizarea infrastructurii comunei Dor Mărunt

Mircea Brânduşă. Administraţiile comunelor mici din judeţul Călăraşi, ale căror resurse sunt limitate, trebuie să răspundă unor importante provocări de natură financiară şi socială, mai ales în această perioadă de convulsii politice din societatea românească. Cam aşa stau lucrurile şi în cazul administraţiei publice din Dor Mărunt, comună cu o populaţie de 7.000 de locuitori, din care 5.200 cu drept de vot, în componenţa căreia intră 5 sate: Dor Mărunt, Dâlga, Înfrăţirea, Pelinu şi Ogoru. În anul 2012 când a devenit primarul comunei Dor Mărunt, Ion Iacomi a conştientizat nevoia imediată de elaborare a unei strategii clare, care să ţină cont de punctele tari şi slabe ale comunităţii şi de oportunităţile acesteia. În opinia sa, venise vremea normalităţii, lucrurile trebuiau arătate aşa cum erau, cu bune şi rele, când munca trebuia făcută după o planificare clară, prealabilă, astfel încât să poată fi create premisele unei continuităţi minimale în actul administrativ, dincolo de nuanţele politice specifice fiecărui partid politic. De altfel, deviza lui Ion Iacomi înainte de investire a fost următoarea: „Candidez la primăria comunei Dor Mărunt pentru că sunt multe lucruri de făcut şi ştiu că am forţa de a rezolva problemele comunităţii”. Din acest motiv, împreună cu echipa din cadrul primăriei Dor Mărunt, cu Consiliul Local (8 – P.N.L., 6 – P.S.D., 1 – A.L.D.E.) şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, Ion Iacomi a reuşit să prioritizeze problemele şi nevoile comunei, să realizeze o proiecţie a resurselor financiare locale cu care a participat la dezvoltarea comunei. Pentru a avea certitudinea că politicile şi programele existente corespund necesităţilor comunităţii din Dor Mărunt, în cadrul limitărilor impuse de resursele locale disponibile, primăria Dor Mărunt a elaborat o Strategie de Dezvoltare Locală, pe care a urmărit-o şi a actualizat-o în fiecare an de când este primar. Fixarea unor ţeluri mai apropiate sau mai îndepărtate s-a dovedit foarte utilă pentru a stabili repere la care să se raporteze toţi membrii comunităţii locale. Întreaga strategie de dezvoltare locală se bazează pe o dezvoltare durabilă a localităţii, ceea ce reprezintă o sarcină dificilă, care implică un grad mare de responsabilitate din partea primarului Ion Iacomi şi multă răbdare din partea locuitorilor atunci când este vorba despre dezvoltarea infrastructurii în cele 5 sate ale comunei. În cei 5 ani şi jumătate de când este primarul comunei Dor Mărunt, Ion Iacomi a direcţionat atenţia administraţiei locale către refacerea sau introducerea reţelei de apă şi canalizare în acele zone ale localităţilor în care ele lipseau, de a acoperi cu reţea electrică întreaga comună, de a reabilita drumurile comunale şi de a înfiinţa alei pietonale. Pe capitole, au fost investiţii esenţiale, unele realizate prin eforturi proprii cu bani din bugetul local, altele cu fonduri guvernamentale.

Astfel, infrastructura comunală a fost modernizată prin următoarele realizări: 12 km de drumuri de interes public local asfaltate; 2 km de trotuare; DJ 315 Dor Mărunt – Înfrăţirea a fost reabilitat şi modernizat; s-a achiziţionat un utilaj greu pentru întreţinerea, reparaţia şi deszăpezirea drumurilor, evitându-se astfel risipa de bani şi situaţiile grave din timpul iernii; drumul judeţean către satul Pelinu a fost reabilitat şi modernizat; toate drumurile comunale au fost pietruite; a fost construită o staţie de epurare alocată reţelei de canalizare; racordarea gospodăriilor la reţeaua de apă a fost gratuită; iluminatul public a fost extins şi reabilitat; şcolile şi grădiniţele au fost racordate la reţeaua de gaze; toate unităţile de învăţământ au fost reabilitate şi modernizate (aceste decizii au fost luate numai după consultarea şi primirea avizului favorabil din partea Consiliului de Administraţie al şcolilor); bisericile din comună au primit sprijin financiar pentru a-şi desfăşura activitatea şi să realizeze programe de interes comun; două cimitire au fost împrejmuite cu gard iar drumurile de acces către ele au fost pietruite; mediul înconjurător a fost protejat prin plantarea unor arbori de-a lungul DN 3A; primăria Dor Mărunt, în parteneriat cu alte 6 localităţi, a accesat un proiect european, „Ecomanagement” pentru înfiinţarea unei platforme ecologice în vederea depozitării gunoiului de grajd; în satul Dâlga a fost construit un nou dispensar uman; au fost iniţiate acţiuni astfel încât, în comuna Dor Mărunt să nu mai existe abandon şcolar, copiii fiind prijiniţi să meargă la şcoală; până în urmă cu 2 ani primăria a alocat peste 10 locuri de casă tinerilor care şi-au întemeiat familii; primăria a sprijinit persoanele cu disabilităţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă; nu în ultimul rând, primăria a organizat spectacole gratuite de teatru, film, muzică pentru toţi locuitorii comunei; prin G.A.L. Mostiştea a fost iniţiat un proiect care are ca obiectiv un teren de sport cu pistă sintetică şi nocturnă, care va fi construit lângă şcoala veche din satul Dor Mărunt. Dacă o serie de probleme au fost soluţionate, adminsitraţiei publice locale îi revine dificila sarcină de a rezolva, în anii care vin, proiecte viabile pe baza cărora primarul Ion Iacomi să aducă spre Dor Mărunt sumele necesare implementării acestora.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide