Progresul înregistrat în implementarea Programului Interreg V-A România – Bulgaria

 

Au trecut deja trei ani de când Programul Interreg V-A România-Bulgaria a fost lansat, prin bugetul total de 258,5 mil euro, oferind o serie de oportunități pentru soluționarea diverselor nevoi identificate în zona transfrontalieră dintre România și Bulgaria, contribuind la dezvoltarea acesteia. Astfel, cartea de vizită a Programului este îmbogățită pe zi ce trece, înregistrându-se progrese ce ne conduc din ce în ce mai aproape de obiectivele Programului. Astfel, enumerăm astăzi, câteva dintre acestea:

  • este primul program din România care a transmis la Comisia Europeană o cerere de plată, aceasta fiind în valoare de aproximativ 1,2 milioane euro în luna decembrie 2016.
  • 197 de proiecte selectate din totalul celor 854 proiecte depuse, în valoare de aprox. 320 milioane euro;
  • 95 de proiecte contractate în valoare de aprox. 148 milioane euro;
  • 74 de proiecte în implementare în valoare de aprox. 133 milioane euro;
  • rata de absorbție 5,17% ( 11 milioane euro fonduri FEDR);
  • 20 proiecte finalizate în valoare de aprox. 13 milioane euro.

Dintre proiectele finalizate, următoarele proiecte au contribuit la Îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului natural și cultural și a resurselor:

  1. ARHIVA – cod eMS: ROBG-9, cu buget de 500.000 euro, implementat în parteneriat de Universitatea Angel Kanchev din Ruse (Bulgaria), Muzeul Regional de Istorie, Ruse (Bulgaria) și Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa (România). Proiectul a avut ca obiectiv general conservarea şi promovarea siturilor istorice și culturale romane semnificative, prin intermediul echipamentelor digitale avansate, modelelor 3D, animații și alte metode moderne.
  2. Aventura cu balonul – cod eMS: ROBG-14, cu buget total de 500.000 euro, implementat în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi Centrul de Afaceri – Vidin (Bulgaria), Agenţia pentru dezvoltare Regională şi Centrul de afaceri 2000 (Bulgaria) și Asociaţia Română pentru industrie electronică şi software Oltenia, Craiova (România). Proiectul a avut ca obiectiv general crearea unui nou produs turistic în aria transfrontalieră pentru aceia care vor să descopere natura și lumea din zona eligibilă, într-un nou mod, aventurându-se în zborul cu balonul cu aer cald.
  3. E-bike Net – cod eMS: ROBG-1, cu buget total de 800.000 euro, implementat în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională și Centrul de Afaceri – Vidin (Bulgaria), Camera de Comerț și Industrie Vidin (Bulgaria), Asociația Română pentru Industrie Electronică si Software – Oltenia (România) și Patronatul Local al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Calafat (România). Proiectul a avut ca obiectiv general crearea unei rețele de biciclete electrice (e-bikes), pe care oamenii o pot folosi pentru a circula liber în întreaga zona transfrontalieră (32 de orașe).
  4. 6 Motive – cod eMS: ROBG-5, cu buget total de 400.000 euro, implementat în parteneriat cu Asociația Pro-Mehedinți (România) și Asociația “Parteneriatele regionale pentru dezvoltare durabilă – Vidin” (Bulgaria). Proiectul a avut ca obiectiv general crearea unui studiu de marketing în domeniul turismului utilizat pentru a promova turismul în strânsă legătură cu protecția mediului și pentru a oferi soluții pentru dezvoltarea pieței forței de muncă transfrontaliere.

Pentru a afla mai multe despre Programul Interreg V-A România-Bulgaria, vă invităm să accesați site-ul oficial al programului: www.interregrobg.eu.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide